luni, 4 iulie 2011

Cine plăteşte?

În judeţul Hunedoara, promovaţi la bac = 38%. Ca să nu obosiţi socotind, iată şi cifra cealaltă: au picat examenul de bacalaureat 62% dintre absolvenţii de liceu care au susţinut acest examen istoric.
După talk-show-uri interminabile, cu păreriştii de serviciu în zi mare, moderatori isterizaţi şi declaraţii politice ale semi-analfabeţilor de la toate partidele, vinovaţii pentru dezastrul de la bacalaureat au fost depistaţi.
Ei se află  în patrulaterul elevi – profesori – familie – societate. Bun, paranghelia s-a terminat, s-au spart pahare şi farfurii, tortul a fost aruncat pe pereţi, lăutarii dorm cu capul pe şniţele, dezastrul arată bine. Cine plăteşte nota?
Eu, tu, noi – societatea, adică, fie că avem copii la şcoală sau nu, am plătit. Din impozitele pe care le achităm la buget  sînt plătiţi toţi cei din sistemul de învăţămînt, de la ministru pînă la tanti Ani care dă cu mopul prin faţa cancelariei. Repet, chiar dacă n-avem copii la şcoală, deci n-am mîncat, n-am băut, am cinstit masa şi şcoala cu banul jos. Cu noi e-n bună regulă, zic.
Familia şcolerului picat la bac a plătit, în plus, blugii şi jaca leneşului, I-phone-ul, banii de seminţe sparte-n parc în timpul orei de mate, de la care numai fraierii nu chiulesc. A mai dat bani pe meditaţii, să-i facă un viitor odorului. Mai o vacanţă departe de cărţi, să nu se surmeneze micuţul. Plus multe alte cheltuieli, făcute cu dragă inimă şi cu sacrificii, că e destinul copilului în joc. Familia, deci, a plătit.
Şcolerul intelighent, cu nota 1,45 la zdrobitoarea Biologie, plăteşte şi el. Dacă afaceriştii cu SRL-uri denumite, pompos, Universităţi Particulare sau, mai degrabă, Private, n-or modifica legea învăţămîntului, atunci absolventul de liceu fără diplomă de bac are şanse să piardă un an din viaţă frecînd-o, steril, pe facebook sau prin berării. Un an irosit e scump, deci plăteşte şi şcolerul emininte.
Dar profesorii? Profii aceia, lumina cunoaşterii, pentru care naţiunii i se înnodau lacrimile în barbă de milă şi durere, că le-au tăiat tiranii lefurile cu 25%, ei plătesc pentru eşecul glorios de la bac? Naţiunea asta i-a angajat şi-i ţine pe bani (chiar puţini, cum sînt), ca să scoată un produs bun, un absolvent care să ştie că Drosofila nu-i vreo perversă din cartier şi π (adică pi) nu-i  începutul unei frumoase înjurături. Bagi, adică, nişte carne macră şi creier proaspăt  în maşina de tocat, aştepţi patru ani şi la capăt iese cîrnaţu’ bun, că mezelarii îs meşteri mari, cu facultăţi grele, grade didactico-carmangereşti ce nu s-a văzut. Ori ei scot la capăt un cîrnaţ stricat 62%. Ei plătesc, frăţioare, că nu şi-au făcut treaba?
Cum ar fi, de exemplu, cu o tăiere de salariu de 62%?

4 comentarii:

  1. 23 de ani vechime...1488 lei/luna.Grad didactic I.Iti spune ceva?Si totusi, pana anul acesta, am muncit cu drag si am primit din partea elevilor mei "Diploma de excelenta".Nu de la vreo somitate locala sau internationala ...De la elevii mei ,carora le pare rau ca plec...Si nu pentru castig plec.Sunt de acord sa plateasca cine trebuie. Si ...se scrie Drosophila ,crede-ma pe cuvant. Ramas bun.

    RăspundețiȘtergere
  2. bun, salariile profesorilor sînt absolut mizerabile. Dar: ăsta-i jobul, ăştia-s banii. Pe scurt. Take it or leave it! Nu te obligă nimeni să accepţi. Te-ai angajat ca, pentru banii ăia, să faci treaba aia. E un contract. Produsul final e prost. Oriunde în lume, lucrul de mîntuială e penalizat. Cine a greşit, plăteşte. Chiar şi medicii, vinovaţi de malpraxis, plătesc. La noi nu. Profesorii, în niciun caz! Că au salarii mici, săracii. La noi dă mai bine să ne plîngem de milă. Lamentaţia publică e la mare preţ. Vai nouă, sărmani parameci, prinşi în siajul petrolierului Biruinţa, vai nouă, n-avem ce face, nimeni n-are grijă de noi, lăsaţi cum sîntem în voia valurilor! Deci lamentaţie plăcută în continuare, vă doresc! A, şi o să scriu Drosofila pînă mor. De ce? Că aşa vreau eu. Refuz în fiecare clipă, cu fiecare gest, de cîte ori am ocazia, statutul de parameci. Drum bun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bac la matematica. O socoteala simpla facuta si rasfacuta de 8 ani incoace ma ingrozeste de fiecare data.Nu pot sa diger rezultatul nici sa ma pici cu ceara, si tot chinui bietu calculator care se incapataneaza sa-mi arate acelasi rezultat. Adicatalea, 5000 de absolventi(adica de candidati) X 300 lei( minim dat de candidati, chipurile pentru banchet)face 15 miliarde vechi sau mai soft, 1,5 milioane RON. Atatia bani s-au manipulat in judetul Cioarei, nu acum, nici anu trecut, ci de cel putin 8 ani incoace. Daca inmultim cu numarul de judete, inclusiv cu cele etnice, cifra devine ametitoare. Tradus, asta este evaziune, frauda, mita( luare si dare)coruptie, inselatorie si toate cele zburate din cutia Pandorei.Asa au fost invatati soimii patriei din eterna si fascinanta Romanie sa treaca examenul care odata se numea de MATURITATE.De cine ? De dascali lor, de parinti, de societate si mai ales de catre nemernicii de politicieni care, ranjind in toate guvernarile, au adus invatamantul pe butuci.Marga sau Abramburica sau imbecilul ala de Adomnitzei sunt la fel de vinovati de ceea ce traim noi acum.
    A zis Malus Dacus

    RăspundețiȘtergere
  4. Drosofila, respectiv DROSOPHILA MELANOGASTER are ochii bulbucati si compusi, de un rosu sangeriu si abilitati extraordinare de zbor. Acestea ii confera un aspect infricosator, care, din fericire, este diminuat de dimensiunile sale reduse.
    P.S. Si e acra rau de tot, Aline! :)

    RăspundețiȘtergere