luni, 4 iulie 2011

S-or prostit copchiii? Brusc?

Anul trecut, după prima sesiune de BAC, promovabilitatea în judeţul Hunedoara a fost de 85%.
Anul ăsta, tot după prima sesiune, au promovat examenul de BAC doar 39%.
S-au prostit copiii, într-un an, cu 46%?
Ia s-o băgăm noi în ecuaţie, situaţia asta, să vedem ce parametri s-au schimbat, de nu mai dă acelaşi rezultat ca anul trecut. Ecuaţia e simplă:
Elevi + examen = 39%.
Cum 46 39, înseamnă că s-au schimbat elevii sau/şi examenul de BAC. Iată cele mai invocate motive, mai puternice sau mai palide, reale sau nu, ale acestei schimbări de variabile şi, în consecinţă, de rezultat:

Elevi – schimbări:
-          Nu-i mai interesează şcoala: programa şcolară e tot mai neatractivă, programa şcolară e neadaptată cerinţelor de pe piaţă
-          Modelele de reuşită socială pe care le văd zi de zi, tot mai des, nu au nicio tangenţă cu pregătirea şcolară
-          Tentaţiile extra-şcolare sînt din ce în ce mai multe şi mult mai puternice decît dorinţa de a învăţa
-          Familiile lor nu mai sînt preocupate de instruirea copiilor
-          Profesorii nu-şi mai fac meseria la clasă: sînt slab pregătiţi, au salarii mici, sînt dezinteresaţi de rezultatele lor profesionale şi deci şi de ale elevilor
-          Meditaţiile sînt mai scumpe
-          Modificările haotice ale programei şcolare i-au bulversat total şi pe profesori şi pe elevi
-          Cei mai mulţi au de gînd să plece din ţară, acolo unde priceperea de a pune gresie îţi aduce mai mulţi bani decît diploma de absolvent de liceu cu BAC
-          Pentru angajarea la o societate comercială din ţară sau chiar în administraţia publică funcţionează alte criterii decît pregătirea profesională
Examen – schimbări:
-          Dificultatea probelor de examen a fost mai mare
-          Nu s-a mai putut copia atît de mult ca anul trecut
-          Camerele video de supraveghere i-au stresat pe elevi
S-ar putea să-mi fi scăpat unele modificări în peisaj, comparativ cu anul trecut. Adăugaţi, vă rog, ce credeţi că s-a mai schimbat, ce alte explicaţii mai există. Sau e mai simplu: s-au prostit copiii noştri, brusc, cu 46%? Sau, şi mai simplu: de-abia acum vedem cît de instruiţi sînt, cu adevărat, copiii noştri?

4 comentarii:

  1. Nu, copiii sunt foarte destepti...Vina e , normal, a celor care stau in spatele catedrei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca s-a prostit nimeni. Invatamantul s-a adaptat la cerintele pietei europene : ca sa culegi capsuni in Spania sau sa faci pe menajera prin Italia nu-i nevoie de multa carte.
    Reforma in invatamant a reusit !

    A.Maximus

    P.S. La informatica subiectele au fost accesibile . Cam multe , dar accesibile; subiecte medii. Un elev care invata normal ar fi putut sa treaca.

    Din pacate noi in Orastie (care ne mandream cu liceul A. Vlaicu) am ajuns sa constatam ca primul elev de la Vlaicu e al 240-lea din judet.
    Eu cred ca a fost o conspiratie mondiala ca sa defaimeze liceul unde cu onor a invatat dr. Petru Groza...

    RăspundețiȘtergere
  3. @A. Maximus: bine ai revenit!
    @Anonim: nu toţi copiii sînt foarte deştepţi şi nu toată vina e a profesorilor. Bănuiesc că eşti profesor şi ai vrut doar să fii un pic maliţios...
    @toată lumea care comentează aici: vă rog mult, dacă nu vă e cu supărare, semnaţi-vă cu un pseudonim oarecare, pentru cursivitatea dialogului, că e cam penibil să răspund lui Anonim 1, Anonim 2 etc.
    Mulţam fain!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost profesor evaluator ,intr-un judet -nu spun care- si am ramas cu un gust amar ." Sarcina dureaza 42 de saptamani, dupa care urmeaza explozia fatului"-e doar una din perlele care m-au intristat.Am considerat si mi-am invatat elevii ca e o problema de etica sa-ti cunosti organismul.Iar ai mei au luat note mari-e o realizare, deci sunt si copii care inca invata.Nu era malitiozitate, domnule Bena.Si nu era nevoie sa semnez.

    RăspundețiȘtergere