sâmbătă, 29 octombrie 2011

Adio, pe mîine! Şi ieşirea din ipocrizie.

LUNI, 5 SEPTEMBRIE 2011

Am luat decizia de a mă retrage din televiziune.
Începînd de astăzi nu voi mai realiza emisiunea ORA EXACTĂ la Antena 1 Deva, emisiune care tocmai împlineşte 11 luni de cînd există. Emisiunea mea, creată de mine, crescută de mine. Înainte de a ajunge la miezul problemei, vreau să fac o scurtă recapitulare, să nu rămînă unele lucruri nespuse.
În urmă cu 4 luni, cînd s-a făcut studiul pentru televiziunile locale, audienţa emisiunii ORA EXACTĂ arăta aşa (ţuguiul ăla de culoare roşie dintre orele 16:00-17:00):

Audienţa emisiunii a crescut continuu, ORA EXACTĂ fiind acum, practic, cel mai vizionat program al unei televiziuni locale din judeţul Hunedoara. Meritul pentru acest rezultat de excepţie se împarte la 3: brand-ul Antena 1, echipa (editorială şi tehnică – în coordonarea producătorului general) care a stat în spatele fiecărei emisiuni şi...eu, cel care am conceput şi realizat emisiunea.
De astăzi, ORA EXACTĂ merge mai departe fără mine. Fiind doar unul dintre cei 3 factori care au dus la succesul emisiunii, mă aştept ca dispariţia mea de pe ecran să nu se simtă în cifrele de audienţă. În televiziune, unde munca este în echipă, se aplică mai bine decît oriunde constatarea, uşor amăruie, că „nimeni nu este de neînlocuit”. Fiecare jurnalist tînăr trebuie să ştie lucrul ăsta, la început de carieră, dacă visează la performanţă. Dar, mai ales, nu ar trebui să-l uite, în nicio oră din zi, jurnaliştii „consacraţi”, dacă doresc să nu se acrească în borcan.
Motorul adevărat al emisiunii ORA EXACTĂ a fost independenţa editorială. Libertatea de exprimare. Nu vă aşteptaţi să mulţumesc cuiva pentru privilegiul pe care l-am avut, de a vorbi liber şi neîngrădit,  pentru că nu mi l-a dat nimeni: libertatea nu se cere, se ia. Mi-am luat singur această libertate. Independenţa editorială am impus-o ca o condiţie obligatorie atunci cînd am propus patronatului Antenei 1 Deva realizarea acestei emisiuni. Condiţie care a fost acceptată şi, mai ales, respectată cu sfinţenie de către conducerea postului, în ciuda inerentelor tentaţii din interior sau a presiunilor externe. Pentru că au respectat această înţelegere, da, le voi mulţumi celor doi acţionari (Petru Mărginean şi Adrian Calimente) dar, mai ales, Gabrielei Mărginean. Doar ea ştie cum a reuşit să facă asta, dar a reuşit.
Mulţumesc şi jurnaliştilor care mi-au acceptat invitaţia de a vorbi, la fel de liber, în acestă emisiune, cu mulţumiri deosebite pentru Monalise Hihn. Mulţumesc, Monalise, a fost o colaborare din care am avut multe de învăţat!  Mulţumesc, de asemenea, lui Alexandru Gruian.
Mulţumiri pentru sprijin întregii echipe de la Antena 1 Deva. Sînt cei mai buni de pe piaţă în acest moment.
Bun: de ce plec, totuşi?
Pentru că, atîta timp cît am făcut jurnalism, nu am abdicat de la standardele profesionale şi morale ale acestei meserii, aşa cum mi le-am impus eu – aici se vor găsi mulţi „ne-abdicaţi” de-ăştia, care să afirme acelaşi lucru, dar reperele noastre diferă puţin! Urmează un an crunt, în care imparţialitatea presei, cîtă mai părea că este, va suferi grav (folosesc termenul „imparţialitate” exact în sensul în care îl folosesc naivii, care mai cred că cineva îşi face televiziune sau ziar ca să dea Dreptate Gratis şi pluralism de opinii la popor!). Etapa de credibilizare a vehicolului mass-media s-a încheiat, acum investitorii vor trebui să folosească unealta în scopul în care a fost creeată: manipulare. Pură, simplă şi la obiect! Acum e timpul ca actorii să intre în scenă. În ce mă priveşte, mi se pare mult mai corect să-mi asum public opţiunea politică, decît să joc în ipocrizia naţională intitulată „imparţialitatea presei”!
Sînt jurnalist, nu actor!
Nu dau lecţii de moralitate nimănui, nu fac procese de intenţie, nu predic acest gen de talibanism jurnalistic, nu sfătuiesc pe alţii să procedeze identic: pur şi simplu eu nu pot funcţiona altfel.
Pentru că, printr-o fericită coincidenţă, contractul meu cu Antena 1 Deva a expirat exact în ziua în care Petru Mărginean, unul dintre acţionarii postului de televiziune, a fost nominalizat candidat al USL pentru Primăria Devei.
Pentru că m-am plictisit şi simt nevoia să mă reinventez, înainte de a deveni un moşneag care îşi clămpăneşte proteza între 16:00-17:00, la un post local de televiziune, încercînd să le explice unor idioţi că nu e bine că primarul distruge gardul viu şi verdeaţa din oraş.
Pentru că nu-s nici mai prost, nici mai cocoşat, nici mai incult decît politicienii pe care-i invit, zilnic, să extragă din puţul gîndirii lor soluţii pentru a ne fi mai bine. Nu mai pot să mă prefac, în numele pluralismului de opinie, că sînt interesat de inepţiile pe care nişte semi-analfabeţi, aduşi în funcţii politice de valul prostiei populare, le gînguresc pe ecrane, cu aerul că au descoperit calea spre mîntuire.
Pentru că m-am săturat să văd aceleaşi zarzavaturi politice în aceeaşi ciorbă. Şi să văd că alternanţa politică înseamnă doar că păstîrnacul trece, episodic, deasupra morcovului, în aceeaşi fiertură.
Pentru că a venit momentul să fac eu însumi ceea ce le reproşam multor oameni care au ceva de spus că nu fac: să mă implic direct în zona în care se iau deciziile care contează pentru vieţile noastre mai mult decît o emisiune în care i-am certat bine pe invitaţi.

Adică, fraţi şi surori, mai pe scurt: mă las de televiziune, intru în politică! Veţi afla lucruri interesante aici, pe Cioară, pentru că acest proiect continuă. Staţi pe-aproape!

12 comentarii:

  1. Să fie într-un ceas bun !
    Aștept poziționarea politică și să văd proiectul/proiectele.

    A. Maximus

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare glumesti? Din cate te cunosc, nu prea cred! Oare vei reusi sa fii si in cealalta parte minim la fel de bun ca aici? Oare va avea politica hunedoreana un politician nepatat?
    Ai din partea mea cele mai alese ganduri!
    Sa fie intr-un ceas bun!
    In rest......te descurci tu!

    P.S. Mi-as scrie numele acum cu mandria de a aseza primul comentariu la acest anunt....insa ma intreb pe cine si cu ce ar ajuta?
    Atunci, semnez ca si pana acum....acelasi anonim care se ocupa cu corectura aci pe acest blog....corectura comentariilor, desigur! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. nu pot să nu remarc perspicacitatea ieşită din comun a anonimilor care ştiu (mă, dacă ştiu, atunci ŞTIU!) care este opţiunea mea politică. Voi lăsa să se adune mai mulţi perspicaci d'ăştia, pînă mîine, cînd vă voi spune şi care e partidul ăla. Urez succes atotştiutorilor anonimi!

    RăspundețiȘtergere
  4. apreciez verticalitatea...
    sper sa nu ma dezamagesti in noua postura. pe alin, cel pe care il stiu eu, il sustin din toata inima :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand spui "idioti" la cine mai exact te referi? La telespectatori?

    RăspundețiȘtergere
  6. In misiunea ta de a infrunta haita pe teritoriul ei, ai niste avantaje incontestabile: ai studiat haita asta multa vreme si acum ii sti pe toti: cine musca, cine latra, cine e dresat...Va fi mult mai usor sa te aperi sau sa te feresti de atacatori pe drumul tau.
    Iti doresc mult succes si putere!:)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonimul de pe urmă: cînd spun "idioţi" iată la cine mă refer (e un citat dintr-o postare mai veche de pe acest blog):
    <>
    Despre idioţii ăştia era vorba.

    @Monica, Dana, Anonimul Corector, A. Maximus: vă mulţumesc tare mult pentru susţinere şi urări! Şi să ştiţi că am de gînd să nu vă dezamăgesc, nici pe voi, nici pe cei care mi-au arătat, în diverse moduri, că mă sprijină. Mulţam fain tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonimul nelămurit cu idioţii: scuze, iată şi citatul cu pricina:

    Deva a ajuns un oraş invadat de betoane şi asfalt, sufocat de praf. Normele de mediu prevăd ca fiecare locuitor al municipiului să beneficieze de 20 de metri pătraţi de spaţiu verde. În Deva sînt doar 3,5 metri pătraţi şi suprafaţa scade. Bolile pulmonare au aici incidenţa cea mai mare din întreg judeţul, în special bronşitele şi silicoza. Haldele de steril din jurul oraşului, cenuşa de la Termocentrala Mintia, praful de ciment de la Casial acoperă Deva. Supra-aglomerată cu maşini, aşezarea dintre dealuri se vede, de departe, într-un nor gri-roşiatic.
    De alaltăieri, agresiunea împotriva spaţiilor verzi se acutizează, războiul cu clorofila devine şi mai agresiv. Precum omida păroasă a dudului, primarul Mircia Muntean distruge ultimele pete verzi din oraş. Gardul viu de pe bulevarde a fost scos cu excavatorul şi aruncat. A rămas o fîşie de pămînt sterp, care separă asfaltul străzii de cel al trotuarului.
    Fac o emisiune de televiziune la Antena 1 Deva, un talk-show pe această temă şi îi invit pe telespectatori să sune şi să-şi spună părerea despre ce se-ntîmplă sub nasul lor, în oraşul lor.
    Şi sună unul. Pufnind pe nas de indignare şi de efortul de a combina cuvintele în propoziţii, îmi reproşează cu voce gîtuită: „io aşa ceva n-am mai văzut, sînteţi părtinitor, ce aveţi cu primarul, după cîte lucruri bune a făcut pentru oraş? Oricum, noi tot cu el o să votăm!

    Despre "idioţii" ăştia era vorba.

    RăspundețiȘtergere
  9. A.R.
    Ecologistul Alin Bena,îmi place cum sună.Baftă si MAI MULT VERDE!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Da`mult ti-a mai trebuit pana sa te hotarasti sa faci pasul asta!Pe mine chiar nu ma intereseaza in ce partid esti pentru ca eu stiu ca esti omul principiilor tale,un incapatanat care nu va face sluj in fata nimanui.Iti doresc sa reusesti ceea ce ti-ai propus(sunt sigura ca ai tu ceva planuri mari pentru Deva,orasul care pt mine...dar s-o lasam pentru altadata).Tzutzi

    RăspundețiȘtergere