joi, 30 august 2012

O candidatură interesantă

 
Carmen Hărău. Om de afaceri din municipiul Hunedoara. Afaceri serioase: producţie şi export, construcţii pentru multinaţionale. Sub 5% din cifra de afaceri provine din contracte cu statul. 700 de angajaţi. Profesor universitar. Proprietara unui săptămînal care-şi permite să publice reportaje excelente. Şi, mai rar decît ar trebui, propriile editoriale. Vîrsta unei doamne. Copii porniţi pe drumurile lor. A ştiut să păstreze un profil discret în politică, deşi are carnet la... PSD(!) de 12 ani. A calculat şi a socotit că acum este momentul să candideze pentru postul  de deputat în colegiul Hunedoara. Sondajele o dau pe primul loc în preferinţele hunedorenilor. Singura figură proaspătă care şi-a anunţat, pînă acum, candidatura la parlamentare.

Punem pariu că nu trece de filtrul lui Panfutie, pictatul-pe-păreţi, preşedintele judeţean al PSD?

Şi că nominalizata din partea PSD la deputăţie, pentru colegiul Hunedoara, va fi veşnica sinecuristă Liliana Ţolaş, ale cărei competenţe manageriale de briceag elveţian se întind de la Casa de Asigurări de Sănătate pînă la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane?
Explicaţiile, căci există, sînt mai multe. În primul rînd, IQ-ul doamnei Hărău e o ofensă pentru PSD Hunedoara. Membrii şi membrele nu se simt confortabil în preajma ei. Doamna gîndeşte şi mai şi vorbeşte. Dar obstacolul major este instinctul de supravieţuire al preaîndoitului Panfutie care, candidat şi el într-un colegiu nesigur, nu are niciun interes ca vreun coleg de partid să obţină un scor mai bun decît al lui în judeţ, pentru a putea să prindă găluşca la o eventuală redistribuire.
Ăsta e modelul, general valabil, de promvare a incompetenţilor aici, la nivelul ierbii. Selecţia valorilor? Preşedintele de partid face totul ca să-şi salveze propria piele. Ierarhia competenţei se frînge în acest zid. Şi apoi stă omul 4 ani cu gura căscată la televizoare, întrebîndu-se, ca prostul: bă, da alţii n-aţi mai găsit să-mi daţi să votez?
Succes, doamnă, şi regret că eu nu vă pot vota.

28 de comentarii:

  1. Intrebare (inocenta si prea putin stiitoare a contextului): de ce nu candideaza Doamna Harau ca independenta?

    RăspundețiȘtergere
  2. Fără partid eşti un om mort în România! Din păcate. Fir-ar ele de partide... ca zici că-s nemuritoare. Sau sunt?

    RăspundețiȘtergere
  3. Exact! La sistemul asta de uninominal numai sub umbrela unui partid are sanse un candidat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A se vedea cum a ajuns in Parlament "a lu' Cacarau".

      Ștergere
  4. Nu imi vine sa cred ca membrii PSD vor fi de acord cu o noua nominalizare a "vesnicei perdante" Liliana :)). Daca accepta asa ceva organizatia PSD hunedoara inseamna ca hunedoarenii si-au pierdut orice sansa de a fi reprezentati in Parlamentul Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari d-nei Harau pentru curajul de a intra in "jungla" numita politica romaneasca si pentru hotararea sa de a ne reprezenta pe noi, hunedorenii. . Ii urez succes si sper sa o votez avand sigla PSD in spate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari, d-le Bena, pentru articol! Ati realizat o radiografie perfecta a politicii din judet si nu numai.
    Ma bucur ca are cineva curaj sa spuna lucrurilor pe nume. Am sa urmaresc blog-ul dvs. in continuare cu mare interes.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sper sa nu aveti dreptate in ceea ce priveste sustinerea de catre PSD a candidaturii d-nei Harau. La intrebarea "De ce naste politica romaneasca doar politicieni incompetenti?" ati raspuns foarte bine. Totusi raman cu speranta ca PSD-ul e format din membrii de partid si ca deciziile se iau im mod democratic si nu de catre acest domn "Panfutie".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asta e întrebarea fundamentală: "De ce naste politica romaneasca doar politicieni incompetenti?" N-am răspuns decît superficial aici, dar promit să o fac, pentru că acum, după un an de practică :) ştiu exact despre ce vorbesc. Mulţumesc!

      Ștergere
    2. Asta va fi intr-adevar extrem de interesant. Multumesc !

      Ștergere
  8. Cine sta in 4 labe? ...sau in genunchi

    RăspundețiȘtergere
  9. cotitura spre politica? se simte nevoia de "sustinere" in afaceri?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca se simte mai de graba nevoia sustinerii Hunedoarei decat sustinerea in afaceri.

      Ștergere
    2. "Albinuta harnicuta" tocmai a castigat la Calan o licitatie pentru ecologizare si parc industrial,ecologizare care a fost facuta in mare parte de de rromi, de unde va recolta "miere" in valoare de cateva zeci de milioane de euro .CRA _CRA_CRA IARNA GREA :)))

      Ștergere
  10. Tocmai m-am intors astazi dupa 2 saptamani de concediu, timp in care am refuzat contactul cu net-ul si am urmarit sporadic stirile. In ce priveste previziunea mea, aceasta s-a adeverit: CCR a votat (asa e corect, nu a hotarat - fiindca asta tine de ratiune) cu 6-3 ceea ce era normal si logic si presedintele suspendat revine in functie.
    Am intrat repede sa vad ce mai face cioara si constat ca devine multilingvista, dar ... surprize, surprize! ... s-a apucat de ... advertising!
    Excelent articol pe tema asta, cu cateva erori scuzabile de laudarosenia personagiului. Ati ratat cele cateva vizite, a la Ponta, prin patria unchiului Sam si ceva participatiuni prin comitete si comitii.
    Un mare adevar: momentul calculat si socotit este perfect, dar la mintea cocosului (chiar si a gainii, aici stam bine - ca prin PSD sunt mai multe curci si bibilici): USL e pe val, candidati credibili in Hunedoara, PSD si PNL n-a prea avut niciodata si criza asta se rezolva usor prin cea a spus mai sus un alt comentator (asta raspunde si la inutilitatea unei candidaturi independente).
    PS Ultimele comentarii sunt delicios de la obiect si, pentru ca am extins multilingvismul si la latina, imi permit si eu sa-i propun d-nei un slogan de campanie in aceeasi limba: Homo homini lupus!
    PPS. La ora actuala, fotografia nu mai e de actualitate si o dezavantajeaza pe d-na. Sau doriti cumva sa aduceti in discutie si ceva legat de ... farisei, care, culmea!, in acest caz este valabil atat in acceptiunea Vechiului cat si a Noului Testament?
    Parcimonios

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Bine aţi revenit din concediu, bine v-am găsit la Cioară, e o plăcere, ca de obicei, să vă citesc comentariile!
      Advertising? În niciun caz! Ce-i drept, m-am surprins şi eu scriind un articol favorabil despre zona politică. De ce am făcut-o? N-o cunosc personal pe doamna, n-am vorbit niciodată cu dumneaei. Cred că am simţit nevoia să evidenţiez singura persoană din afara extraordinarei pepiniere de talente a politicii locale care şi-a anunţat intenţia de a candida. Şi, culmea, care are şi dotarea necesară scopului, îmi pare mie. Pe seceta asta, ajungi să-ţi pui speranţa în orice adiere care mişcă puţin stuful din băltoacă. Cred că doamna, pe persoană fizică, este mult mai mult decît atît, dar nu va fi ridicată la gradul de furtună tropicală sau taifun. În rest, nu-mi fac iluzi: PSD-ul, pentru care candidează, este un monstru. E în codul său genetic. Cred că nici doamna nu-şi face iluzii că va însemna pentru Partid mai mult decît o mînă ridicată la numărătoare, în plen. Şi pentru alegătorii din colegiu, eroina unui bacşiş adus cu greu din fondul de rezervă al Guvernului pentru peticit vreun acoperiş de biserică. Bun, all-in-all, am simţit impulsul de a scrie despre o persoană inteligentă care vrea să candideze şi care are de trecut testul necruţător al selecţiei interne de partid. Ăsta era subiectul.
      Cît despre multilingvismul recent al ciorii şi al comentatorilor, am psihanalizat treaba sub duş, chiar acum un sfert de ceas, şi am găsit esplicăţiile: nevoia subconştientă de a ne sustrage realităţii imediate (de căcat) şi de a ne refugia într-o mitologie glorioasă (citatele în latină) sau irepresibila tentaţie de a folosi, din recunoştinţă, limba salvatorilor noştri de ultimă oră (englezismele, mai rar franţuzismele). E? Suficient de profund pentru duminică dimineaţa la ora 8?
      Legat de poza doamnei, numai dacă o dădeam live era mai recentă decît atît. E o captură video de la o emsiune tv desfăşurată în seara care a precedat scrierea articolului. A, bine că mi-am adus aminte: de-aia l-am şi scris acum, că mi-a plăcut cum a zis la tv.
      PS Dacă doamna ar adopta sloganul de campanie propus de dumneavoastră, cred că ar fi acuzată imediat de enoriaşii hunedoreni revoltaţi că ţine partea homosexualilor. S-ar duce dracului o carieră politică promiţătoare.

      Ștergere
  11. Ar fi cazul ca madam Tolas sa isi vada de muzeu. Ea vrea peste tot. Cei de la PSD din Hunedoara s/au saturat de ea, la fel si eklectoratul. Organizatia de la Hunedoara o sustine in proportie de (5 la suta pe CARMEN HARAU

    RăspundețiȘtergere
  12. scuzati de 95 la suta, 5 la suta este pt tolas

    RăspundețiȘtergere
  13. cioara vopsita ? USL-ist perfect sau 'cacarau' PNL-ist ?

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunteti sigur ca doar 5 % din afaceri reprezinta contracte cu Statul ? intra aici si contractul cu firma de salubritate platit din bugetul local al oraslui Hunedoara ?

    RăspundețiȘtergere
  15. Sunteti sigur ca doar 5 % din afaceri reprezinta contracte cu Statul ? intra aici si contractul cu firma de salubritate platit din bugetul local al oraslui Hunedoara ?

    RăspundețiȘtergere
  16. Exista un interes in a scrie un articol elogios, fara o documentare prealabila temeinica ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Răspunsul la întrebarea asta, Anonime, nu-l vei afla în viaţa ta! Te va roade pînă la sfîrşit, audace şi vorace, nopţile îţi vor fi un calvar, zilele o aşteptare nesfîrşită iar bomboanele din pomul de Crăciun îţi vor părea că au gustul îndoielii. Şi mult timp după ce nici tu, nici eu, nici eroina articolului nu vom mai fi printre cei vii, întrebarea ta se va mai răsuci, pentru veşnicie, neştiută şi nerăspunsă, printr-un server abandonat într-un subsol prăfuit. Sub tone de alte întrebări ce nu-şi vor afla lumina unui răspuns, niciodată!

      Ștergere
  17. Noptile mele nu vor fi nici mai linistite nici mai nelinistite ca pana acum pentru ca, iata, raspunsul la intrebare l-am primit deja(vezi mai sus)si pentru ca cineva "lucreaza" pentru mine (cand eu dorm).
    Apropo ,la intrebarea asta ai vreun raspuns ?
    Cand va fi bine in Romania?
    Iti dau eu raspunsul(sa nu ramana fara pe vesnicie):
    "Atunci cand un politist poliglot va ajuta un tigan ostenit de munca sa se urce intr-un tren cu suspensie magnetica in care calatoresc functionari bugetari bogati si antreprenori cinstiti pentru a fi martori la un proces intentat unor politicieni corupti."
    E doar o gluma !!! Multumesc !!!

    RăspundețiȘtergere
  18. ...iar trenul să nu deraieze, că se duce de suflet Românica aia unde-i bine (numai miliţianul şi politicienii corupţi scapă!)

    RăspundețiȘtergere