joi, 4 octombrie 2012

Deva, un război cum n-a mai fost

Cea mai scumpă bătălie la alegerile parlamentare din 9 decembrie va avea loc la Deva. În campania electorală, aici se vor investi sume uriaşe, căci aici variantele sînt cîştigul sau moartea.

Pentru acest colegiu, care va da un deputat, se vor lupta Bogdan Ţîmpău (PNL/USL), deputatul în funcţie, şi Mircia Muntean, fostul primar al Devei, fostul preşedinte al PNL –ului judeţean, actualmente (adică pînă acum, joi, 4 octombrie, ora 10 a.m.) candidat din partea PDL. Plus alţi nuntaşi de ultimă oră ce se vor alipi alaiului, în termenul legal de depunere a candidaturilor.
De fapt, la Deva se dă ultima bătălie din războiul Mircea Moloţ – Mircia Muntean.

Mircia Muntean e cu spatele la perete şi mai are un singur glonţ pe ţeavă. Dacă ratează, cariera lui politică se încheie aici. În clipa supremă, ultima, e singur. Hienele şi lătrăii, care au făcut cerc în jurul lui, tot mai strîns, îl vor înghiţi cu urechi cu tot, într-o clipă, dacă glonţul se pierde în aer.

Moloţ l-a încolţit, cu pricepere, metodă şi tenacitate, timp de doi ani, iar acum are de dat lovitura de graţie. Nu poate rata, mîna nu-i poate tremura. E atîta lume care privește! Şi pentru el, asta e lovitura care îi încununează opera. Nu este doar o chestiune politică, Moloţ a mai înghiţit nişte înfrîngeri şi n-a căzut cerul. Nu,  aici e vorba de o problemă personală. E Mircea contra Mircia. Panțuru contra Mircia. Micul Gaddafi contra Mircia. Între ei, un șirag lung de adevăruri devastatoare, dezvăluiri stînjenitoare, insulte, minciuni, furăciuni, curve împărţite, prietenii destrămate, ani de hărţuire, afaceri neîncheiate, bani pierduţi  - şi toate își vor afla decontul în clipa dulce, irepetabilă, a răzbunării. Să se rupă!
Ori-ori!
Da, la Deva, în campanie, banii vor curge fără număr, fără număr...
Dar nu banii vor înclina balanţa victoriei, ci strategia.
Ţîmpău, adversarul lui Mircia, e un copil cuminte. A învăţat să vorbească la televizor şi să-şi umfle pieptul cînd se plimbă prin centru, dar e încă un pui de găină pus să se lupte cu un T-Rex. Oricîte perfuzii i-ar face echipa de susţinere a PNL, cu bani de afişe şi de mită electorală, cu campanie murdară, cu baluri ale pensionarilor şi apariţii tv, acest băiat imberb e victimă sigură. E imaginea unui eşec anunţat. Candidatura lui îl încurcă teribil pe Moloţ, dar n-are ce face. Regula este fermă: parlamentarii în funcţie candidează, fără discuţie.
Şi atunci, ce poate face Moloţ? Iată:
  1. Îl susţine pe Ţîmpău pînă în pînzele albe, cu toate resursele partidului (chiar şi personale, dacă e cazul) şi dă acatiste la biserici să iasă bine.
  2. Îl convinge pe Ţîmpău, cu bani sau alte foloase, poate cu un mic şantaj, să se retragă din cursă. Urmează nominalizarea unui candidat pe măsura lui Mircia.
  3. Îl păstrează, formal, pe Ţîmpău, candidat al PNL/USL, şi îl lasă să se descurce cu un sprijin minimal, de faţadă, dar determină intrarea în cursă a unui candidat puternic, pe care îl susţine mascat, cu toate resursele, pentru a-l ataca decisiv pe Mircia. În caz de reuşită, acest candidat urmează să treacă la PNL, în baza unui angajament semnat în alb.
Iar acum, soluţia de maestru, demnă de un politician de elită. O lovitură măiastră prin perfidia şi rafinamentul ei, cu care Moloţ ar intra, definitiv, în istorie:
  1. Moloţ îl susţine pe Mircia Muntean.
Suprema victorie este să-ţi umileşti adversarul, nu să-l ucizi. Pentru că umilinţa durează mai mult, nu doar o clipă, se savurează ani la rînd. Mircia Muntean, reîntors în PNL, obligat să ciugulească din palma generosului său binefăcător, ca un pudel de companie – ce victorie poate fi mai zdrobitoare decît asta? Ce ambrozie poate fi mai dulce? Ce orgasm mai lung?
Ar fi Moloţ capabil de o astfel de lovitură cu spada, sau îi va fi mai comod şi mai sigur toporul?
Eu cred că ar fi.
Bine, şi cu Ţîmpău cum rămîne?
Care Ţîmpău?

7 comentarii:

  1. Domnule, esti grozav! E una dintre cele mai faine chestii pe care le-am citit de aci de pe cioara!

    RăspundețiȘtergere
  2. dar...........ce ar fi daca cu glontul ramas pe teava ar incerca sa se sinucida??? asta da rasturnare de situatie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar asa , doar de amorul artei "nastasienesti" !!

      Ștergere
    2. Domnule Bena,
      Deşi sunt timişorean stabilit în Germania şi singurul meu punct de tangenţă cu judeţul Hunedoara este Parcul Naţional Retezat, citesc cu plăcere articolele dumneavoastră pentru că situaţiile descrise de dumneavoastră pe plan local reflectă fidel starea mlaştinii politice din întrega ţară. Dacă înţeleg bine, singurul glonţ pe care îl mai deţine Mircia Muntean este sprijinul electoral al PDL şi simpatia electorală a unei părţi a alegătorilor din colegiu. Acest glonţ nu îi poate face mult rău lui Mircea Moloţ, care oricum va rămâne după alegeri preşedintele consililiului judeţean. Renunţarea la acest glonţ şi acceptarea trocului despre care vorbiţi dumneavoastră ar însemna într-o ţară normală o sinucidere politică. În Românica însă ar fi considerat un gest care dovedeşte maturitate politică, iar curvele politice oricum nu au caracter, acţionând întotdeauna coform maximei "Scopul scuză mijloacele". Dacă trocul se va realiza, ar avea de câştigat mafia politică din USL care s-ar consolida prin racolarea unui adversar incomod.

      Ștergere
  3. Aha........deci de aia tov. Wincler Iulius il arunca in lupta pe fostul prefect Deji. Pai, acum iese totul la iveala! Inpotriva lui Marginean l-au retras pe Deji...si acum cand ”interesul poarta fesul” il baga in joc. Calculati, e simplu: scapa si de Mircia si de Tampau dintro singura lovitura. De pe ce loc a intrat Tampau in parlament in 2008? Nu cumva de pe locul 3?
    Hmm.............Ghadafi!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Aline cum e vremea prin Moldova ?

    RăspundețiȘtergere