miercuri, 31 octombrie 2012

Ecumenism politic

Înjur, pup moaşte, înjur. Zile la rînd. Cu Becali fan Ponta, cu Ponta, cu socrul lui Ponta, cu nevasta lui Ponta şi cu DD anti-Ponta la tv. Blaga vine din urmă, congestionat, transpirat. Singurel şi gras. Nu mai ţine pasul. Un fugar din partid îi dă în gît la RTV, în serial. Senatorii USL se cacă pe ea de justiţie, actoraşul PNL e mai presus de lege şi de sentinţe definitive. Justiţia sîntem noi, bă! Clar? Ciocul mic! Europa urlă ca lupii la luna plină. Să urle pînă s-or plictisi, să-şi vadă de treaba lor, acolo. Papahagi cerşeşte bani de campanie pe Facebook. Udrea umblă nemachiată prin Dorohoi sau prin Roman sau pe undeva, a cumpărat perdele din talcioc, se dă la televiziunea locală. Grevista foamei, refăcută la maţ cu ciorbiţă de vărzuţă, candidează să rupă măcar un chicior din spate de la lăcusta portocalie. Nicolăescu, un fel de Păcală răutăcios al PNL, îl stucheşte între ochi pe ambasadorul american, să-i ajungă şi de Uragan şi de Halloween.

Doamna Mariana dăruieşte cu bănuţi micuţi milioane de mămicuţe şi pensionăraşi. Va fi aleasă cu 127,3%. Dacă mai prinde şi ceva procente din redistribuire, va ocupa trei locuri în Senat, va vota la butoane cu două mîini şi un picior.
Aici, în ogradă, într-o legendă halucinantă, se făcea că Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean, îi dă bani lui Moloţ, proprietarul cîtorva zeci de hectare de teren la Cristur, ca să se facă o groapă de gunoi acolo. Pentru realizarea gropii împuţite, cîntat fi-va în măiestre ode jurnalistice Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean, în timp ce Moloţ, de-acum fostul proprietar de teren la Cristur, va sorbi dintr-un cocktail, sub umbreluţă în Caraibe, frunzărind în evantai sutele de mii de euro cîştigaţi dintr-o tranzacţie reuşită, dintr-un condei. Nu mare lucru, business as usual.

Tu le. Să fie sănătoşi.
Şi de ce mă mîncă deştele să atac Opoziţia şi nu Puterea?
Ţin-te de balustradă, mamaio, că ameţeşti, căci privesc în abis:
Că Puterea a ajuns la putere. Deci Puterea şi-a obţinut legal, prin votul cetăţenilor şi prin agaţament de parlamentari traseişti, dreptul de a fura de la cetăţeni. Au muncit din greu pentru asta şi şi-au cîştigat acest drept, să fure. Normal, democratic. Oamenii au fost de acord, au şi ieşit în stradă pentru asta. De ce să-i mai ataci? Puterea e în parametrii de croazieră şi face ce face orice Putere. Ciordeşte. Nimeni nu se miră. Au nevoie de linişte ca să-şi ducă pînă la capăt contractul cu cetăţenii, precum s-au înţeles. E tura lor.
Opoziţa, însă, nu are dreptul de a înşela speranţele oamenilor, chiar puţini, care mai doresc dreptate, adevăr, orizont, normalitate. Şi totuşi înşeală. Priviţi în jur, pe toată harta, la această punere în scenă de doi bani a unei operete pentru proşti, la această bulăneală pe sub masă între hoţii de ieri şi tîlharii de azi în timp ce mimează războiul, la aceste alegeri trucate.
E cel mai urît lucru să înşeli. E cel mai urît lucru să înşeli speranţele oamenilor! Mult mai urît decît să furi.
Ecumenism politic. Zicem aşa. Nu blat ordinar, că sună urît, şi parcă eu ţineam cu Opoziţia, nu? Salvarea Rămâniei, bă!

2 comentarii:

  1. "Romania te iubesc " dar nu stiu ce or fi mai bune... "merele rosii..." sau pensia de parlamentar" a domnului Diaconu(coleg de senat al "bunicutei Mariana") !!??

    RăspundețiȘtergere
  2. “...Reacţiile au fost mai ales de nemulţumire, de iritare. Că pe ce se bazează, că cine-i omul, c-o fi din Sistem, că n-o fi, de-astea …..Mă amuză frămîntarea lor...”...Şi pe mine, iar din ultimele dvs. postări ecumenice intuiesc partea celor frământaţi. Poate acum caută cârtiţe …le recomand aparatele cu ultrasunete.
    Îmi vine greu să cred ca au fost surprinsi, dar, dacă e real, mă întreb pe ce îşi vor baza campania şi cum speră să-şi câştige mandatele: prin negocieri faustiene?, prin pronie divină? sau pe strămoşescul...jacta alea est?
    Altfel, nu sunt surprins: trăim în Românica, aşa că PROBLEMA ESTE: cine-i omu?..c-o fi?..că n-o fi?..are 2 sau 3 urechi?...e de-al nostru sau de-al celorlalţi, sau...şi mai rău...poate chiar are 3 urechi?, NICIDECUM dacă omul are ceva de spus, poate are o idee bună, poate ideea ne poate ajuta şi SIGUR: cine dracu-i şi no name-ul ăsta să ne spuna despre politica şi ce înseamnă o campanie electorală, doar noi ştim mai bine, am stabilit totul...pe la ceas de seară. Le transmit zicerea unui chinez bătrân: A studia fără a gândi este o risipă. A gândi fără a studia este periculos. Culmea, pe lume sunt mulţi care reuşesc ambele performanţe.
    Până la urmă, CE POATE FI MAI FRUMOS decât să-ţi câştigi mandatul fiind cu ochii pe rezultatele concurenţei şi rugându-te ca cei din tabăra ta să nu obţină mai multe voturi în alte colegii? Palpitant, nu? După asta, poti să faci criera de de gambler.
    Da, aveţi dreptate, analiza trebuie corectata sociologic, cu sondaje făcute profesionist. Din astea au sau vor avea? Dar, sigur, analiza mea este o bună bază de pornire.
    Observaţia dvs. este corectă: voturile aduse de Mircia Munteanu pentru USP. Aportul lor este evident şi atunci stau şi mă întreb, ca prostu’: de ce acum el nu va mai apărea si pe buletinul de vot al hunedorenilor? Trăiască ecumenismul, jos jihadul! O altă problemă: câte din voturile obţinute de Monica pentru PPDD se vor transfera partidului şi la Senat.
    Eu nu sunt aşa de dezamăgit de ce se întâmplă. Mi se pare normal ca liderii unui partid să-şi asigure mandatul candidând în colegii uşoare. Mă deranjează noncombatul şi când se face la mica înţelegere, când s-ar putea face foarte uşor altfel (aici e adevărat că limbă ca să negociezi a dat Dumnezeu tuturor, pe când...). Nu-mi bazez votul pe cine va fi parlamentar (cel puţin 90% nu vor fi decât maşini de vot), ci gândindu-mă ce membri va avea viitorul guvern susţinut de respectivul parlamentar şi ce au de gând aceştia să facă în domeniul respectiv (bazându-mă pe ce au făcut sau au încercat să facă când au fost la putere) şi, până la urmă, trebuie să facem o alegere, chiar scrâşnind din dinţi.
    Să ne amintim şi să le amintim două ziceri neaoşe: Socoteala de-acasă nu se potriveşte cu aia din târg şi, mai ales, Dumnezeu nu bate cu bâta.
    Parcimonios
    P.S. Dacă tot m-am stârnit, o să-mi mai pierd timpul cu ceva analize pe care o să-mi permit să vi le trimit. Poate mai băgăm o ţâră băţul prin gard.
    P.P.S. Alegerile le vor câştiga unii care se străduie din greu să le piardă, vor mai fi unii care se străduie să-i ajute pe cei dintâi să nu scadă sub 50%, încă unii care sunt pe post de electroni liberi (să vedem pe ce nivel energetic se vor stabiliza) şi eternii participanţi la guvernare.
    Ce-i sigur, e că în ţară vom avea parlamentari gemeni pe multe colegii, o grămadă de dubleţi şi cu ceva şanse şi de tripleţi. Asta prin judeţele unde brainwashing-ul ante şi post revoluţionar a fost eficient şi, mai ales, uniform şi USL va obţine otova peste 50% în imensa majoritate a colegiilor. Unde o fi egalitatea constituţională aici? Adică, ăia sunt mai cetăţeni români decât mine şi au dreptul să fie reprezentaţi de doi parlamentari şi eu doar de unul? Vă daţi seama ce bunăstare o să cadă pe capul lor? O să atac chestia asta la Curtea Constituţională şi nu văd decât o soluţie …să-i pună pe ăştia să plătească impozite duble, poate ….le mai vin minţile la cap! Serios vorbind, problema asta cred că este …curat neconstituţională. Şi sigur Băsescu e de vină, că a promulgat legea electorală! Miauuuuuu !

    RăspundețiȘtergere