miercuri, 3 octombrie 2012

Hada, cinci ani de închisoare cu executare


Fostul primar al municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada (foto), a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie. Decizia a fost pronunţată astăzi de Curtea de Apel Alba Iulia. Şi ceilalţi inculpaţi din dosarul constituit de DNA – printre care şi fostul viceprimar Nicolae Dan Robert - au primit, de asemenea, pedepse cu executare, cuprinse între trei şi cinci ani.
Decizia a fost pronunţată în Dosarul 834/57/ 2011, instrumentat de procurorii anticorupţie, care i-a trimis pe cei doi în faţa instanţei. Astfel, Ovidiu Hada a primit 5 ani de închisoare cu executare, fostul viceprimar Nicolae Dan Robert 3 ani de închisoare cu executare, la fel ca şi Daniela Căpâlnă, în timp ce Ţiplea Ioan a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.
Totodată, cei patru au fost obligaţi de instanţa de judecată să plătească suma de 171.212 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, către Consiliul Local, care s-a constituit parte civilă, a precizat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile.
Acesta este cel de-al doilea dosar în care cei patru sunt judecaţi. Pe rolul instanţei mai este un dosar, în care, alături de aceştia mai este judecat şi Gligor Hada, tatăl fostului edil hunedorean.
               Mai multe detalii, AICI. Sursa:www.realitatea.net (foto: www.mesagerulhunedorean.ro)

P.S.: Don't worry, man! Că s-a găndit năşte băeţi tari la ominii buni care stă d-ampulea la întristare, să iasă şî ei la lumină, să mai violească, să mai ciordească, să mai votească. Deci nu te panica, că nu-i dracu chiar atît de negru, man! Răpide ieşi! Ui aici:

"Pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta, ar putea fi gratiate in intregime, in timp ce infractiunile pedepsite cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv sau amenda ar putea fi amnistiate, conform unui proiect depus la Camera.
Aceste prevederi sunt cuprinse in proiectul de lege intitulat "Lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse", initiat de catre deputatul PSD Madalin Voicu si de catre presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Paun." (www.hotnews.ro)

 

7 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. ...păi mare lucru n-au făcut: au ciordit. Cam ce face tot primarul la Românica. Unii o fac mai cu talent, alţii îs mai prostănaci şi îi prinde.
      No, pe ăştia i-o prins. Pe întuneric, cînd rodeau la sacul cu boabe ca şorecanii. Cu 40 de mii de euro? Păi să nu-i mai primească niciodată în PNL, că fac partidul de rîs! Ăia-s oameni serioşi, acolo.

      Ștergere
    2. Dacă chiar doriţi detalii, iată rechizitoriul DNA:

      18 februarie 2011
      Nr. 77/VIII/3
      COMUNICAT
      Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

      HADA OVIDIU-MARIUS, primar al municipiului Hunedoara, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
      - 10 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial,
      - 16 infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese;

      DAN NICOLAE ROBERT, viceprimar al municipiului Hunedoara, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
      - 22 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial,
      - 41 infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese;

      CĂPÂLNĂ DANIELA - ARIETA, şef serviciu buget finanţe-contabilitate în cadrul Primăriei Municipiului Hunedoara, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
      - 22 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial,
      - 41 infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese;

      ŢIPLEA IOAN, fost angajat la Primăria Municipiului Hunedoara, Compartimentul Achiziţii Publice, inspector de specialitate, în perioada 13.08.2008 – 13.02.2009, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
      - 41 de infracţiuni de conflict de interese,
      - 22 de infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial,
      - 12 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;

      HADA GLIGOR, preşedinte al Asociaţiei Misionar Umanitare Maranatha Hunedoara, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
      - complicitate la infracţiunea de conflict de interese, în formă continuată şi
      - complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

      Ștergere
    3. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

      În perioada septembrie 2008 – iunie 2009, Primăria Municipiului Hunedoara a efectuat mai multe achiziţii publice de la firmele controlate de către inculpatul Ţiplea Ioan, inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice al Primăriei, respectiv de la firmele SC T&R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva şi SC TIMKAR SRL Deva, cu încălcarea regimului conflictelor de interese, de o parte din sumele plătite de Primărie beneficiind şi Asociaţia Umanitară al cărei preşedinte este Hada Gligor, tatăl primarului Hada Ovidiu Marius. Toate contractele s-au încheiat şi derulat pe fondul existenţei unor relaţii personale între Hada Ovidiu Marius şi Ţiplea Ioan.
      Achiziţiile publice au fost încheiate în mod nelegal sub controlul direct al inculpaţilor Hada Ovidiu Marius şi Dan Robert Nicolae, primar, respectiv viceprimar al Primăriei Municipiului Hunedoara, care aprobau referatele, notele justificative şi comenzile adresate firmelor controlate de Ţiplea Ioan, împreună cu inculpata Căpâlnă Daniela Arieta, în calitate de şef serviciu buget, finanţe, contabilitate. Înscrisurile necesare efectuării achiziţiilor publice erau întocmite de Ţiplea Ioan şi tot prin intermediul acestuia se livrau bunurile ori serviciile comandate Primăriei Municipiului Hunedoara de către cele trei firme.

      Ștergere
    4. În concret, în perioada septembrie 2008 – iunie 2009, inculpatul Hada Ovidiu Marius, în calitate de primar al municipiului Hunedoara, a dispus efectuarea, în mod nelegal, a unui număr de 15 plăţi în sumă totală de 209.945,90 lei (aproximativ 51.919 euro) către S.C. T& R LOGISTICS PLASTICO S.R.L. şi SC TIMKAR SRL, pentru un număr de 9 achiziţii publice efectuate în mod nelegal. În această modalitate, au fost achitate bunuri şi servicii care, la momentul plăţii, nu erau livrate şi executate. În aceeaşi perioadă, Hada Ovidiu Marius, în virtutea funcţiei sale, a contribuit la efectuarea, de către aceeaşi primărie, a unui număr de 16 achiziţii publice, în valoare de 367.944,75 lei (aproximativ 90.992 euro), de la cele două firme controlate de Ţiplea Ioan.
      La rândul său, în aceeaşi perioadă, inculpatul Dan Nicolae Robert, uzând de funcţia sa de viceprimar al municipiului Hunedoara, a dispus efectuarea în mod nelegal a unui număr de 34 plăţi în sumă totală de 412.847,09 lei (aproximativ 102.096 euro) către cele două firme controlate de Ţiplea Ioan, pentru un număr de 20 achiziţii publice efectuate în mod nelegal. Banii achitaţi reprezentau contravaloarea unor bunuri şi servicii care, la momentul plăţii, nu fuseseră predate sau executate. De asemenea, Dan Nicolae Robert, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a determinat încheierea între Primăria Municipiului Hunedoara şi firmele controlate de Ţiplea Ioan a unui număr de 39 de contracte de achiziţii publice în valoare de 728.450 lei (aproximativ 180.144 euro).
      În scopul menţionat mai sus, Ţiplea Ioan a întocmit în fals un număr de 12 facturi fiscale, emise în numele celor două societăţi comerciale beneficiare a contractelor de achiziţii publice, în care a inserat menţiuni nereale cu privire la cantităţile de bunuri şi servicii.
      La încheierea acestor contracte a contribuit şi inculpata Căpâlnă Daniela – Arieta, în calitate de şef serviciu buget, finanţe, contabilitate al Primăriei Municipiului Hunedoara.
      La data de 1 septembrie 2008, S.C. T & R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva, al cărei asociat şi administrator era inculpatul Ţiplea Ioan, a încheiat un contract de închiriere a unui utilaj (buldoexcavator) cu Asociaţia Misionar Umanitară Maranatha Hunedoara, condusă de inculpatul Hada Gligor, tatăl inculpatului Hada Ovidiu Marius. La aceeaşi dată, Primăria Municipiului Hunedoara a încheiat, în mod nelegal, un contract de prestări servicii cu aceeaşi firmă, servicii ce vizau folosirea utilajului respectiv. Întreaga sumă de bani încasată de firmă în baza acestui contract, respectiv 93.235,92 lei, a fost virată în contul asociaţiei conduse de Hada Gligor.

      Consiliul Local al Municipiului Hunedoara s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 698.748,57 lei.
      În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Ţiplea Ioan şi Hada Gligor.

      Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.

      Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

      BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


      Ștergere
  2. ce au furat dau inapoi acum pe avocati ,procese,ca nu le mai ajungeai la nas conduceau jeepu-ri si avea firme cu banii furati de la primarie

    RăspundețiȘtergere
  3. o fi facut recurs,cine stie?

    RăspundețiȘtergere