miercuri, 12 septembrie 2012

Hai la saitu de cultură

Cu voi ce-i pe-aici ? – întreabă jandarmul pe doi băieţi, aflaţi prin preajma violenţelor din Piaţa Universităţii, în ianuarie. Sîntem de la un sait de cultură, nenea – răspund ăia. Luaţi saitu de cultură şi băgaţi-l în dubă!  – dă ordin, pe loc, jandarmul.

Întîmplarea (şi rezolvarea ei) mi-a revenit instantaneu în minte după ce am dat curs invitaţiei unei doamne, anume de a-i vizita saitul personal, cu realizările vieţii. Doamna este managerul unei instituţii de cultură, nu vinde fier-cornier: Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane. Prilej cu care a aflat, cu surprindere, că există două Sarmizegetuse, nu doar una. Nu ar fi aflat dacă nu avea întîlnire cu niscaiva oficialităţi guvernamentale la Regia şi ea se învîrtea de una singură pe la Ulpia Traiana. Nu poţi refuza o doamnă, se ştie. Să intrăm, deci, că avem invitaţie:

Uau, un pic de lupte daco-romane cu gramatica, cu cinci lovituri nimicitoare în doar trei mişcări:

şi un pic de cultură creştin-ortodoxă, cu Doamne-miluieşte/ Ţolaş absolveşte:

şi tot aşa, cu sînje de limbă română pe păreţi.
Iar susţinerea populară nu se lasă aşteptată şi e pe măsură:
 
Dacă va ajunge deputat, precum îşi doreşte, probabil că doamna va fi membru în Comisia de Cultură, Artă şi Mass-media din Camera Deputaţilor. O recomandă vocea şi talentul ei.

7 comentarii:

  1. Iai ce faina doamna asta!!!Sigur ca impreuna cu buna'Mariana ne vor face de miru' lumii...!!! No ase ca sa stie lumea de noi, de huniedoreni...!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da-da-da! Liliana de Hunedoara-Tolas, spaima (limbii) romanilor. Cu diplome in regula, vreau sa zic. Sa ne traiasca, deci (cum poate).

      Ștergere
    2. Cica atunci cand a ajuns prima data la Muzeu (era deja directoare sau manager sau ce e ea) a exclamat "ce e cu mizeria asta, cu pietrele astea imprastiate peste tot? ia sa faceti curatenie imediat!". Pietrele care faceau mizerie erau... stele funerare romane si stateau acolo de cateva zeci de ani, intr-o dezordine stabilita!

      Ștergere
  2. "...sa ne putem mindri cu o f ca dumneavoastra" ? O fi de bine, o fi de rău? Adică "f"-ul ăla...

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine-i şade ciorii să-i numere unei doamne ... virgulele?
    Adevarat ...cam multe ...prea multe...şi prin locuri nepotrivite.
    In ce priveste absolveşte, Doamne miluieşte, eu zic s-o absolvim de vină – s-a văzut şi la case mai mari(problema este oricum dificila si discutabila, aşa că să o lăsăm lingviştilor). Interesantă este însă incapacitatea de a evita capcanele gramaticii prin formulări diferite, dar cu acelaşi sens. Oare cum va reuşi doamna să evite capcanele din meandrele concretului politicii dâmboviţene?
    No, bine c-o inceput! Ce faină-i lupta intre doua doamne! Da ce-i trebe’ ciorii să se mestece în ea?
    Ce mă bucur că-şi găseşte şi Hunedoara omul providenţial! De când aşteptam şi noi un tătuc (mă rog, în cazul ăsta, tătuca)! Şi ce tupeu pe USL-işti ăştia! Să nu-şi pună candidatul pe baza sondajelor opoziţiei!:))))) Lupta-i mare, postu’-i sigur, aşa că datul la gioale pe sub masă e la ordinea zilei.
    Mi-i şi imaginez pe Bill Gates, Warren Bufett sau Larry Ellison candidând pentru Congresul USA! Oare cioara poate? Cum dracu de ăstora nici nu le trece prin cap chestia asta? Proşti rău, nenicule, ce le trebe’ lor Windows, Berkshire Hathaway sau Oracle, ce de locuri de muncă ar da la tot boboru americanez, aflându-se pe dealul Capitoliului (nu ăla de la Roma), dar noi, fiind aşa - mai latini - sperăm tot în ...gâşte!
    Când, Doamne, om scăpa de policalificarea asta(grele racile ăstea)?: actori-senatori/deputati, rectori-senatori/deputati, chirurgi-senatori/deputati, afaceristi .... Când or invâţa ai noştri oameni de afaceri noţiunea de lobby? Ori vălău-i aşa de mic încât liberala zicere s-a completat şi a ajuns: Avem încredere doar în noi înşine!? Când om avea oare oameni politici cu o carieră politică normală şi nu unii apăruţi din neant pe cai albi? Fereşte-mă, Doamne, de oameni providenţiali!
    Parcimonios
    P.S. Pariu că oricare dintre cele două va cădea (dacă, încă nu) sub farmecul ... moloţian? Că - nu-i aşa? - ce-i mai tare şi mai tare decât o multinaţională? ...evident: o ...judeţeană ...fie ea şi partizană, dar bine ...bugetata!
    P.P.S. doamne, Doamneeeeeeeee!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era sa uit! Am revazut postarea mea de la articolul "O candidatura interesanta" si sunt necesare cateva precizari:
      1. In ce priveste citatul latin cu nuante gay, aveti dreptate!:enoriasii hunedoreni ar intelege sloganul drept ceea ce spuneti dvs. si nu ceea ce este de fapt: adica cel mai succint ...CV;
      2. Cu actualitatea capturii video, scuze! -v-am neglijat profesionalismul. Dar, totusi, ce ti-e si cu ...malpraxis-ul asta! :)))

      Ștergere
  4. Ce-i numără cioara virgulele sărmanei fimei? La ce s-amestecă în iureşul dintre zulufi şi poşete? Ce-o caută la gramatică pe-o telectuală bugetară pluripotenţiară, să-i dea cu DOOM 2 peste fixativul de bucle?
    Stimate Parcimonios, musai să vă cunosc şi personal. Sau vă cunosc? Numai dumneavoastră ştiţi!
    Păi tăntiţa vrea să fie parlamentar. A mai vrut, dar acum mirosul pluşului de pe băncuţa de deputat îi umple nările, mai aproape ca oricînd. Dacă prostimea o aburcă în acceleratul de Bucureşti, cucoana asta va face legi.
    Va lucra cu cuvinte, propoziţii, fraze, paragrafe, virgule, puncte – of, Doamne, nu-i uşor! Mai ales cînd trebuie să le scrie, nu doar să le scoată pe guriţa-i dulce ca o fragă.
    O gramatică aproximativă va duce, inevitabil, la o lege ambiguă sau, mai grav, la o aberaţie juridică. Cu impact asupra vieţii oamenilor. Nu ştiu dacă vă amintiţi ce dezbatere aprinsă a stîrnit între jurişti, seri la rînd, la toate televiziunile, o virgulă pusă neglijent într-un articol de lege. Păi dacă mi se-ncoardă o tută de-asta să dea de păreţi cu ortografia, ortoepia şi morfologia, la vreun proiect de lege iniţiat de căpşoru-i oxigenat, am pus-o. All together!
    Adevăru-i că toţi semianalfabeţii care doresc să se se strecoare pe sub uşa Parlamentului ar trebui fleciţi cu şlapul ca gîndacii de bucătărie. Fiindcă măcar atîta bun-simţ ar trebui să aibă, să cunoască limba română şi s-o poată folosi corect, că aia le e pita lor de parlamentari!
    Fiindcă despre asta vorbim, stimate Parcimonios, n-am pic de milă să o absolv pe cucoană de vina de a nu fi la curent cu normele gramaticale. În cazul unor verbe vechi în limbă, tendinţa este să se întărească poziţia formelor fără sufix. Noul DOOM (2005) consfinţeşte această tendinţă, în mai multe cazuri, de pildă, pentru verbul a absolvi. Noul DOOM nici nu mai înregistrează varianta absolveşte. În 7 ani, tăntiţa putea să afle, de n-ar fi citit doar subtitrajele la telenovele. Deci absolvă, NU absolveşte.
    Mă rog, aveţi dreptate, nu aia-i tragedia, ci saitul întreg, ce pare scris de un evadat din clasa a treia, de la şcoala ajutătoare Ghidigeni – Galaţi, neprins pînă în zi de azi.
    No, de-aia mă bag, că m-am săturat de prostia învestită cu putere de către alţi proşti.
    PS: Voi avea onoarea de a-mi accepta o invitaţie la cafea, cîndva? Aştept cu doru-n chiept la: alin.bena@gmail.com
    Stimă!

    RăspundețiȘtergere