luni, 20 ianuarie 2014

Metamorfoza Sf. Laurenţiu Neştiutorul din Şoimuş

O nouă legendă de pe Valea Mureşului spune că minune mare s-a petrecut iegzact înainte de Rusalii, într-o preacinstită biserică de rit ortodox din suburbia Şoimuş.

Joi pe la-mniaz, cînd toată baba îmbrobodită hărţuia prin tigaie ultimul bob de fasole de post, icoana pictată în pronaos a Sf. Laurenţiu N. Panfutie a început a se prelinge pe părete.

În raza soarelui, pătrunsă printre busuioacele uscate din fereastră, broboane de vopsea strălucitoare începură a se prelinge, dintr-o dată, tot mai iute şi mai iute. Culorile să amesteca, mînecile costumului de piersică ale sfîntului să alungea, pînă şi izmenele curgea la vale, către lespedea bisericii.

Ţîrcovnicul, aflat în tihna lăcaşului la a doua fele de apă sfinţită, văzînd, într-o străfulgerare, aşa grozăvie, să ţîpă pe linoleu şi paraliză pe partea dreaptă.
Straniul fenomen ţinu o vreme, nu se ştie cît.
Venită să deschidă biserica pentru vecernie, lumînăreasa dădu cu ochii de pictura metamorfozată a sfîntului, ţipă ascuţit şi muri. Două rînduri de gospodari, veniţi la spovedanie, muriră şi ei pe prispă, instantaneu. O fată de liceu, venită la bunici după ceapă verde, trecînd prin dreptul bisericii, fu apucată de o straşnică durere de măsea.
Abia un exorcist de lîngă Ilia, chemat în grabă de medicul legist, reuşi să oprească potopul de morţi şi paralizaţi.
Printre vaiete coborîse întunericul, se făcu noapte, şi, fiindcă becurile explodaseră, sătenii aprinseră lumînări ca să privească fricoşenia.
În lumina pîlpîitoare, grozăvia se desluşi, spăimoasă, hidoasă. În locul Sfîntului Laurenţiu N. Panfutie, dăruitorul bisericii, trona acum o pasăre uriaşă, cum sătenii nu mai văzuseră prin Şoimuş. Cu ciocul gros şi galben şi penele de un roşu aprins, creatura strîngea între gheare trei trandafiri, roşii şi ei. Prostimea privea fascinată la arătare, cu gura căscată, mai-mai să înceapă a paraliza din nou, căci vraja părea că se leagă la loc. Noroc cu un copchil mai tembel, venit cu tuşă-sa de la Nojag după nişte varză, care rupse farmecul cu un strigăt de prostan: Leno, Leno, ăsta-i papagal!

Curios, gazetele de a doua zi nu publicară nici măcar un rînd despre strania întîmplare. În schimb, toate povestiră cu mirare, pe prima pagină, despre trecerea surprinzătoare la PSD a primarului de Haţeg, chiar în prezenţa preşedintelui partidului, Victor Ponta, fără ca nimeni, nici chiar preşedintele judeţean al PSD, de loc din Şoimuş, să fi ştiut dinainte ceva despre treaba asta.

6 comentarii:

  1. ma scuzati ca va corectez, ati uitat sa puneti intre ghilimele cuvantul egzact =))))

    RăspundețiȘtergere
  2. ...ţăran, ce să-mi fac!

    RăspundețiȘtergere
  3. Aline, asta nu am corectat Eu! Pffff.....cati colaboratori ai tu la corectura? Cu cat scrii mai mult, cu atat mai greu de platit corectura! Dar tu scrie! Ca o faci a naibii de bine! :)
    P.S. Cu emoticoane, desigur!

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonime corector, anonim vei fi şi dincolo, pe www.cioaravopsita.ro, anonim pentru toată lumea asta mare... dar nu şi pentru mine, he-he!

    RăspundețiȘtergere
  5. Gura pacatosului adevar grait-a ! :}}}

    RăspundețiȘtergere
  6. Atunci asteapta-te doar la comentarii pozitive! Adio ciondaneala! Adio corectura!(cele pozitive sunt scrise corect). Adio deliciu! Si nu vreauuuuuuuuuuuuuuuuu

    RăspundețiȘtergere