miercuri, 8 iunie 2011

Mircea Moloţ Voievod?

Sau Frunzăverde Voievod, Falcă Voievod sau Ostaficiuc Voievod?
Dacă proiectul de reorganizare administrativă a teritoriului, iniţiat de Guvern, va fi adoptat în formula 7+1 regiuni (după configuraţia deja existentă şi funcţională a euro-regiunilor), judeţul Hunedoara se va găsi alături de judeţele Caraş-Severin, Arad şi Timiş în noul  „voievodat”.  Din patru preşedinţi de Consilii Judeţene va rămîne un singur preşedinte regional.  Sau, dacă vreţi, din patru baroni locali va rămîne un singur voievod.
  
Mişcarea democrat-liberalilor este una devastatoare pentru Opoziţie şi aruncă în aer toate calculele politice de pînă acum. Toată piramida de putere din teritoriu va fi comprimată. Miza proiectului e evidentă: rămînerea la putere a PDL.  Plus satisfacerea obsesiilor UDMR cu comasarea administrativă pe criterii etnice.
Cine are controlul în zona noastră? PDL deţine preşedinţia  Consiliului Judeţean în toate cele trei judeţe alipite Hunedoarei  în Regiunea 5 Vest. Cu cine s-ar lupta preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ (PNL), ca să ajungă voievod?
La Caraş-Severin, preşedintele C.J., Sorin Frunzăverde  (PDL) este un personaj extrem de influent în zona politică şi economică. Fost ministru al Mediului, ministru al Turismului şi, în două rînduri, ministru al Apărării Naţionale, deputat şi europarlamentar, Frunzăverde deţine, simultan, gradul de maestru mason cu funcţie înaltă în Marea Lojă Naţională a României şi, respectiv, de membru în Adunarea Naţională Bisericească (organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice şi patrimoniale).  Destul atît?
La Arad, preşedintele Consiliului Judeţean este cvasi-necunoscutul Nicolae Ioţcu (PDL) dar adevăratul baron al judeţului este primarul Aradului, Gheorghe Falcă (PDL). Influenţa politică şi economică a lui Gheorghe Falcă depăşeşte graniţele judeţului Arad, el fiind, de facto, coordonatorul filialei judeţene Hunedoara a PDL. De altfel, Falcă este hunedorean de origine – s-a născut la Brad, la 22 ianuarie 1967. Este, de asemenea, neoprotestant, şi încă unul extrem de influent în această  disciplinată comunitate religioasă. Este finul lui Traian Băsescu. Destul atît?
Constantin Ostaficiuc (PDL), preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, este devean de origine, cunoscut pe la noi pe-aici, a terminat Liceul Decebal. Este puternic mai ales în zona economică. Ostaficiuc se află chiar în aceste zile în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate pentru conflict de interese (faptă asimilabilă corupţiei). Acţiunea ANI este legată de implicarea CJT în scandalul conflictului de interese al preşedintelui Constantin Ostaficiuc, care a semnat contractul cu firma familiei sale pentru concesionarea parcelei de aur de la Parcul Industrial şi Tehnologic Timişoara, proprietate a instituţiei. Un mic inconvenient de parcurs, desigur, nimic grav. O mică tentaţie, omenească. De altfel, judeţul Timiş este şi cel mai dezvoltat economic nu doar din întreg „voievodatul” ci şi din ţară, Timişul fiind a doua unitate administrativă ca aport la PIB-ul României (după Bucureşti), cu o contribuţie de 4,7% la nivelul anului trecut. Adică foarte multe afaceri, adică foarte mulţi bani. Destul atît?
Nu putem şti acum nici dacă reorganizarea judeţelor în „voievodate” va fi înfăptuită, nici în ce configuraţie de judeţe, nici dacă domnii mai sus pomeniţi vor candida la preşedinţia regiunii. Nu ştim care este numele altor  personaje influente, de la alte partide, dornice să deţină puterea uriaşă a unui „voievod” în această regiune a României.
Ce aş putea şti, încă de acum, este că îmi va fi greu să spun:  Mircea Moloţ Voievod!  Poate doar în glumă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu