vineri, 12 august 2011

Din culisele unei vizite istorice


Tata dacilor. De fapt, stră-stră-stră nepotul lor.
Fiindcă poartă nume de polac, Brilinsky a descoperit huţulii, din care se trage el, şi care erau dacii cei mai daci. Liberi dacii, liber şi el, la trup, minte şi gură.
Dă cu bîta după uriniştii lui Bivolaru, căţăraţi pe Soarele de Andezit de la Sarmizegetusa. Fugăreşte swinger-ii care se cordesc la lumînare, în Incinta Sacră. La Cetăţi, acolo-i viaţa lui. Iubeşte cu patimă, bea cu prietenii, visează din tot corpul. Jurnalist cu pastă-n pix. Proprietar de radio color, nu ca alţii, alb-negru. El, nebun. Lumea, normală. Nunu-Nebunu.
Mi-e prieten adevărat, printre puţinii. Pînă acum, cînd eu mă fac că îl întreb, după ce el mi-a răspuns deja. Şi nu ştie el cum cioplesc eu interviul despre vizita premierului  Emil Boc la Sarmizegetusa Regia.


             Te-ai udat tot că ai dat mîna cu Boc. Ca pionier, nu i–ai dat flori lui Ceauşescu?
Este o vizită istorică, pentru că Boc este primul demnitar de rang înalt care a călcat la  Sarmizegetusa de la Decebal încoace. Niciun voievod, domnitor, rege, preşedinte sau prim-ministru nu s-a incumetat să bată drumul spre capitala Daciei.

S-au copt murele acolo? Nu ţi-a trecut prin cap să-i dai o mură-n gură?
De la ora 9, în parcarea impecabil amenajată prin grija Întîi Stătătorului judeţului au inceput să se perinde tot felul de culegatori de fructe de padure care luau drumul codrului ce inconjoară Sarmisegetusa. Afinele s-au terminat, zmeura încă nu e coaptă, iar murele mai au vreo lună pînă să fie culese la aşa înălţime. Alţi indivizi aveau topoare si rucsacuri, mai ponosite, ce-i drept, pozînd în tăietori de lemne. Ce tăietori ? Că în zona aia nu se taie nimic. Hainele erau ele cam sărăcuţe, dar încălţările impecabile,  bocanci de fiţe. Enigma avea să se dezlege cînd la un biet culegător care trecea prin apropiere i-a cazut din ureche o cască. Daaaaaaaa,  erau SPP-istii !!!! Care trebuiau să asigure perimetrul.

Dacii obişnuiau să taxeze parcarea? Aşa au agonisit bani să-şi ia brăţări?
Rînd pe rînd au sosit,  în ordine,  jandarmii,poliţia, dar şi alte maşini cu număr necunoscut, care parcau aiurea. Nefiind nimeni abilitat cu competenţe oficiale în a dirija circulaţia, îmbrăcat în dac, cu bîta în mînă am început să aranjez maşinile în aşa fel încît să existe o panoramă clară a parcării şi a taluzului. Printre maşini multe, cu băieţi buni cu ochi albaştri care îmi dădeau ascultare, chiar dacă se holbau ca la felul 4 cînd le ceream să se care mai jos cu maşina. Se gîndeau că sînt şi eu un undercover ca şi ei şi am atribuţii.
Ţi-ai făcut pancartă cu litere de polistiren,  “Boc apare / Decebal tresare”? Brigadă artistică ai tocmit pentru primire?
Am trecut apoi la pregătirea recuzitei. De acasă am luat o scîndură, nejeluită, de la tanti Viorica de la tabăra Costeşti, două prosoape vechi şi şifonate, de la Popasul Dacilor doi colăcei şi de la muiere un blid cu sare. Asta a fost toată pregătirea pentru ceremonialul primirii cu pită şi sare. Ceremonial care, initial, a fost refuzat categoric de prefect. Dar cînd i-am spus că eu oricum o să-l aştept imbrăcat dac, cu pită, a zis că să o fac, dar neoficial, adică pe barba mea.

Prefectul e ungur, vrea Ardealul. Dar şi pe Boc, şi numai pentru el?
Prefectul  a dat ordin ca la Orăştie, pe stadionul Dinamo, la jandarmi, nimeni să nu-l aştepte pe Boc în afară de el, cu toate că Orăştia este un fief PDL. Toţi au fost nemulţumiţi de acest lucru şi mai ales primarii PDL din zonă, care nu au fost băgaţi în seamă de Boc. Cu chiu cu vai, Munteanu de la Orăştie este lăsat să intre în stadion şi să-l întîmpine. Pe tot parcursul vizitei, Boc l-a apelat pe Munteanu cu “domnule deputat”. Iar acesta nu i-a replicat că, de fapt, el nu este deputat ci primar al Orăştiei. La fel, la plecare, prefectul  Dezsi l-a izolat pe Boc şi la masa de la jandarmi nu  le-a permis, cu ton imperativ, PDL-iştilor să participe. Ce se intampla dacă acolo era şi prietenul Gligor, nici nu vreau să mă gîndesc. Ulterior, prefectul şi-a arogat şi meritul primirii cu pîine şi sare,  atunci cînd Boc le-a spus că i-a plăcut treaba asta.

Restul? Consiliul Judeţean?  Moloţ se pregătea de nuntă? Costiel tăia un porc la Paşcani? Rus îşi mîngîia găina de 12 ani?
Pe la 11 a început să apară comitetul de primire, care a fost stabilit tot de prefect, cu o seară înainte. Pe toţi i-a chemat acolo, mai puţin pe cei din Consiliul Judeţean şi anexele acestuia. Dar a avut tupeul să-I reclame la Boc că nu s-au sinchisit să vină. Şi au venit pe rînd. Maşina cu istorici. O dubă condusă de Mircea Brânduşă, din ordinul necuvîntătoarelor, specia zburătoarelor fără pene, ʥʨʚʉʧʢʴ͌ͽʄ, care habar nu are ce este aia Direcţie de Cultură, habar nu are de legislaţie în domeniu, el este economist si gata! Ba nu, ştie să conducă maşina, şi încă bine, şi de aia îi conduce maşina lui Firczak. Un ͼʧʘ₫₣₦₱₰ʢ,  pe scurt. Ştie oare ce înseamnă CUL, de pe plăcuţa de înmatriculare a maşinii pe care o conduce ? Hahahah!!!

Alte feţe luminate? Toaletele cum au fost?
În maşină mai era, bineînţeles, Firczak în pantaloni de treining strînşi la mijloc cu aţă. Apoi mai erau arheologii Gelu Florea şi Pescaru Adriana,  care a venit să-şi verse veninul pe Moloţ şi a vorbit numai prostii în faţa lui Boc.

S-au ţinut discursuri la căpătîiul dacilor jertfiţi  în procesul complex de formare a poporului român?
Firczak a spus de cîteva ori în faţa premierului că el are soluţii pentru Sarmizegetusa dar nimeni nu l-a întrebat unde a fost în ultimii 20 de ani şi ce a făcut cu soluţiile sale atîta timp. Brânduşă numai a pozat alături de oficialităţi. A fost una din puţinele ieşiri în public ale necuvîntătorului. Ştii de ce nu vorbeşte ăsta în public ? Pentru că evită.

Cu bîta lîngă Boc? A existat, măcar un moment, o tentaţie? Ţi-e dragă bîta? Viaţa? Calul? Nevasta?
Au venit SPP-iştii la mine. Trei bucăţi. Politicoşi dar fermi, si mi-au zis că nu am voie cu bîta lîngă premier. Le-am explicat că face parte din recuzita mea şi că nu o las nici mort. Mai bine îmi dau nevasta decît bîta. Şi au inceput negocieri ca să stea ei lîngă mine,  ca să nu dau eu pîinea şi sarea,  ca după ceremonial să las bîta la unul din ei,  şi la toate am zis NU. Ba, mai mult, sincer şi fraier cum îs, am vrut să le arăt că la brăcinar aveam şi sica în teacă, un pumnal cu lama de vreo 20 de centimetri,  ascuţit şi la vîrf  şi la lamă, de taie şi frunza dintr-o lovitură. Cînd l-am scos au albit cu toţii şi se pregăteau să mi-l ia, dar fără scandal. În acel moment am fost salvat de insuşi Boc. Atunci a descălecat din jipan şi toţi au fugit la locurile lor, doar unul a rămas lîngă mine şi m-a rugat să nu fac vreo prostie. I-am zis să stea liniştit, că eu nu am venit aici să-mi bag degetul în cur ci să rezolv problema Sarmizegetusei şi că să stea liniştit. Da’ nu mi-l daţi totusi mie ? NU, i-am zis.

Toată ziua văd la Antene şi la Realitatea că Boc fură. În ziua aia s-a abţinut?
A venit Boc şi i-am dat pita şi sarea  şi i-am zis vreo trei  vorbe, şi i-am aratat cioburile care au ieşit la suprafaţă şi el şi-a luat unul să-l ducă la birou şi eu m-am oferit să i-l şterg şi el a refuzat şi eu m-am oferit să-l impachetez şi el a refuzat şi după aia, vazînd că şi-a insuşit un obiect de patrimoniu, le-am făcut cu ochiul poliţiştilor cu subînţeles. După care l-am invitat să vizităm Incinta Sacră. Atunci i-am predat  ştafeta lui Gelu Florea  şi am rămas mai la urmă.

Sepepiştii n-au văzut că lumea de azi s-a înrăit, că nu mai e dragoste între oameni? Nu urmăresc Ştirile de la ora 5 sau Dubla Crimă de la Cernavodă? Ei la ce se uită?
Din spatele meu vine un tip simpatic  şi mă intreabă dacă ştiu că nu am voie cu obiecte contondente în apropierea premierului. I-am zis că ştiu şi că am mai discutat asta cu colegii lui. Totul pe un ton foarte-foarte politicos. Atunci mi-a întins mîna şi mi-a zis că este generalul Stoian, şeful dispozitivului, şi că mă cunoaşte de la televizor, de la Alex Dima, de la “România, te iubesc”, şi că să stau liniştit. I-am arătat şi lui sica şi a albit, săracul, şi a zis să nu cumva să o scot în apropiere de Boc, că el nu mă poate proteja sub nici o formă şi că în secunda următoare aş putea fi un fost dac. Am mai glumit un pic şi gata.

Boc ţi-a inspirat încredere? Ai avea sînge să stai lîngă el dacă ar avea o sică la brăcinar?
La sfîrşit a venit Boc la mine să dea mîna şi să mă felicite. Presa filma şi SPP-iştii s-au adunat brusc în jurul nostru. Am vrut la un moment dat sa-i dau cadou sica lui Boc. Sica aia însemnînd pentru mine parte din viaţă şi să-i zic că să o folosească pentru Ponta si Antonescu. Dar m-am uitat la generalul şi el se uita la mine atent şi la toate mişcările mele. Şi atunci am renunţat şi  m-am bucurat de o strîngere de mînă din partea lui Boc.
Bine că nu i-ai dat-o, că cine ştie ce mai tăia. Boc s-a dat la femei? Le-a făcut cu ochiul, le-a bătut vreun apropo?
Singurul reprezentant al Consiliului Judeţean a fost Lucreţia Râmbetea, îngrijitoarea de la Sarmizegetusa, care era la muncă, femeia care în fiecare zi bate 7 km dus şi 7 întors pentru 400 de lei să cureţe locul. Cu ea a stat Boc de vorbă şi Ţolaş, ʨʚʘʠʡ, a  zis că ea va fi sancţionată, că altceva nu avea mai bun de făcut decît să vorbească cu Boc în timpul serviciului?

Păi directoarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane n-avea oră la coafor? Ce să caute ea la Sarmizegetusa?
Ţolas a lipsit, motivat. Spun gurile rele că auzind de vizita premierului, şi-a pus cele 2 kg de fard din dotare pe obraz,  şi-a rujat buzele, şi-a tras cizmele şi a plecat să-l intîmpine pe premier la Sarmisegetusa. Numai că, săraca, a aşteptat şi a aşteptat şi premierul nu a mai venit. Doar că ea îl aştepta la Ulpia Traiana,  neştiind încă, după 6 luni de interimat, că exista două Sarmizegetuse. ѼѬѤђҨ în floare!

Tu ai fost bucuros de vizită, adunarea a fost mulţumită, Ţara a prosperat, Istoria Neamului a fost salvată?
Primarii PDL au rămas cu buzele umflate, Munteanu a rămas deputat, Firczak s-a băgat în seamă de un penibil cumplit, Brânduşă a venit doar ca bodyguard, că oricum de altceva nu e în stare. Pescăriţa l-a turnat pe Moloţ,  dar făra substanţă, şi-a arătat doar veninul împotriva lui, prefectul şi-a făcut damblaua în a-l izola pe Boc de toţi şi a-şi arăta muşchii fără  rost şi în detrimentul actiunii, Σ.Ρ. si Λ.ʘ. si Μ.ʘ. s-au făcut de tot căcatu cu întrebari de un penibil crunt, SPP-ul a răsuflat uşurat că au scăpat de tăişul sicii iar eu am mai găsit un prilej să trag o beţie la Popasul Dacilor şi am incălecat pe o şa.


9 comentarii:

  1. cat sunteti de dementi si faini amandoi! mi-e dor de voi!
    si da, cand am citit m-am pisat pe mine de ras...

    Sorin K

    RăspundețiȘtergere
  2. @sorin K(oss, presupun): Cand zici de amandoi, te referi la Nunu si la Boc? Hahaha! Altfel si mi-e mi-e dor de gasca din 3TV... La anu' ar trebui sa facem intalnirea de 20 de ani!
    Nicu C.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doi nebuni. Dar frumosi cum nu se poate. Cu ei rasturnam lumea, nu cu lichele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Beton interviul. daca asta este numai jumatate adevarat si nu este o fictitune, puteti candida domnule Bena la un premiu Pulitzer.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place la nebunie de voi. Slava lu' Zalmoxis ca faini v-o mai facut.

    RăspundețiȘtergere
  6. ......voi sigur nu sunteti urmasii lui Traian!:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai vrem, mai vrem ... ca n-am primit nimic lunea asta! Munceste, domnu' Bena, nu te culca pe Laurus Nobilis, ca altfel ... ioc vot la Murena 2012. Gidila-ti fanii zilnic in mod placut.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cel mai fain articol, pe care l-am citit in ultimul timp.Mult adevar, mult umor. Dar cea mai tare poanta mi se pare a fi faza cu directoarea muzeului. E de antologie! Felicitari lui Brilinsky, Alin,de ce nu si pentru.... Boc. Pe bune.
    Zsolt.

    RăspundețiȘtergere