miercuri, 14 septembrie 2011

Albă ca Zăpada şi cîţiva pitici din judeţul Hunedoara (V): Piticul - etalon!

Pentru prima dată, în anul 1801, a fost confecţionat metrul-etalon (din platină iridiată) în Franţa, la Sévres, lângă Paris.
Pentru prima dată, în anul 1963, la 28 aprilie, a fost confecţionat la Cristur, lîngă Déva, piticul-etalon din politica judeţului Hunedoara: Mircia Muntean!
Cu o lungime de aproape doi metri de la cap la coadă şi cam tot pe-atîta de la coadă la cap, Mircia e cel mai grandios pitic de pe aceste meleaguri. El nu e mic ca alţi pitici. Dacă pe vreun ficior cu tuleie, grăsan cu solzi pe spate, neocreştin de ziua a unşpea, bulangiu sau gagicar, beţiv, ţăran cu butic sau tîrgoveţ bugetar, moş cu barbă sură ori babă blond-cendré îi scapă gîndul să facă politică pe-aici, atunci să ştie că-i musai, înainte de-a începe, să-şi măsoare socoteala cu etalonul din Cristur.  Cîţi milimircii valorezi, atît de mult te poţi întinde. Nimeni nu scapă de măsurătoare, iar apariţia lui pe lume a fost profeţită cu un secol în urmă, în grai bănăţean, de Victor Vlad Delamarina:

Mulce-am văz't, pă bani, viedz bine.
Cum nu vege ori șî șine.
D'apăi l-am văzut anume
P-"ăl măi tare om dîn lume",
Care să juca cu leii
Şi-i băcea dă-i lua tăţi zmeii!

Istoria descoperirii lui Mircia seamănă cu istoria descoperirii micilor: n-au mai găsit maţ pentru cîrnaţ, aşa c-au pus carnea, făcută suciulete, direct pe grătar. Pe cînd bolşevicii lui Iliescu îşi frecau mîinile de bucurie că resuscitatele partide istorice n-au oameni de băgat în faţă, iată-l pe ilustrul necunoscut Mircia, vînzător fără noroc de sisteme de alarmă, propulsat candidat al CDR la primăria Deva, spre hazul fraierilor care credeau că politica se face cu personalităţi. Ca şi în cazul micilor, succesul la popor a fost zdrobitor!

Prima minciună publică a slobozit-o chiar atunci, în 1996, cînd se prezenta ca inginer, deşi suprema sa sforţare intelectuală a fost absolvirea Institutului de Subingineri Hunedoara, secţia furnale şi oţelării.  Minciuna primordială fost actul lui de botez ca politician. Aşa i s-a deschis supapa şi s-a prins repede că în politică şcoală multă nu se cere şi minciuna nu-i un păcat, dacă ştii să minţi frumos. De atunci, dependenţi ca de telenovelă, devenii îl urmăresc cu gura căscată. Rîd sau lăcrimează, deşi ştiu că Leoncio nu-i Leoncio, Isaura e cam curvă, don Antonio cam fură – dar le place, plătesc şi nu se pot opri. S-au obişnuit, e a doua natură. Să văd, ai curaj să închizi televizorul cînd nănuţa se uită la serial?

Telenovela „Mircia Primar” intră în cel de-al 16-lea sezon. Va fi unul cu multe surprize, căci producătorii şi actorii lucrează la o nouă distribuţie. Mircia, în rolul principal, a făcut cea mai tare organizaţie PNL din ţară. Era cea mai unită haită, rădeau tot. Călăreau de-a lungul şi de-a latul nesfîrşitelor cîmpii mănoase şi bănoase ale judeţului. Apoi, pe-nserat, s-au încăierat de la bani. N-a vrut să împartă, ăilalţi erau tot mai nemîncaţi, haita l-a respins şi a găsit un alt mascul alfa.

Toamna lui 2011 îl găseşte într-un partid al fugiţilor de-acasă, unde n-are stare, jucînd nu într-o telenovelă ci într-un western. Hărţuială urbană, pe la colţuri de saloon. Pocnituri din pistoale de jucărie. Ambuscade pornite de pe acoperiş. E un outlaw. Un desperado. Erou de benzi desenate. E încercuit, e cu spatele la zid. Mare greşeală a urmăritorilor! Fără cale de retragere, va lupta pînă la moarte, cu toată energia! (nu c-ar fi citit din Sun-Tzu...dar pe Clint Eastwood îl ştie). Statuia din centru, aia cu cow-boy, a lui e. Visul lui e să se întîlnească, doar el şi duşmanul lui, pe uliţa pustie. Picioarele crăcănate, mîinile pe lîngă corp. Care-i mai iute de pistol? Care moare, care rămîne şi cu banii şi cu fata?

Prizonier în acest scenariu întîrziat al unei copilării lipsite de jucării, cu cîte un bilet de film pe lună, la Deva, la oraş, Mircia şi-a găsit un nou mentor. E cel de-al patrulea pitic al Albei-ca-Zăpada, el închide careul conspiratorilor şi vine din Jurasic, din Ţara Dinozaurilor Pitici.
  
                                                                                                                                     (va urma!)






9 comentarii:

  1. Deva are multe personalitati,cum se face ca e condusa de personulitati?
    O fi segregatia inversa a valorilor specifica societatii romanesti??? :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. tot mircia castiga primaria .... geaba l atacati....e tareeee

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonime, îţi pare că l-am atacat? Asta a fost o prezentare care chiar şi mie îmi pare suspect de prietenoasă... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Dupa aspect pare mai mult Elf decat pitic,are totusi 1.85.Ma eu nu ma pricep dar de cand e Deva pe mana lui se vede ceva schimbat!La Hunedoara e DEZASTRU NUCLEAR.Azi maine nu mai avem nici trotuare nu strazi!Sa nu mai vorbim ca ne mananca caini comunitari cu drepturi mai multe decat oamenii,deh ce sa faci,tara lu'Papura Voda!

    RăspundețiȘtergere
  5. ...acum, as pune un comentariu...dar ne-ai cam certat ca nu comentam direct la subiectul textului. Poate unii dintre noi nu suntem in masura sa facem asta, ci doar sa savuram scrierea ca atare. Eu nu am mai indraznit nici sa corectez macar, insa la aceasta minunata scriere chiar nu ma pot abtine.
    ...foarte, foarte frumos scris!
    ne place! ne place, place, place!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  6. D-le Bena,umbla zvonul ca veti face echipa cu Mircea Muntean la alegeri,el va merge la consiliul judetean si d-voastra la primaria Deva. Ar fi cea mai tare echipa!!! Ce puteti spune,e adevaratsau doar gura targului???

    RăspundețiȘtergere
  7. @Zsolt: pînă la anul mai e...un an! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Surpriza...
    Alegerile de la anul pot sa fie peste doi ani. Asta in varianta comasarii alegerilor si a decalarii lor prin mestesugul politichiei.

    RăspundețiȘtergere
  9. ok, atunci: pînă peste doi ani mai sînt...doi ani! :)

    RăspundețiȘtergere