sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Umorul subtil al domnului Dezsi

De cînd Creangă a descris, într-o poveste, fenomenele stranii ce se pot petrece într-un lan de porumb, e periculos să umbli fără rost printre culturi,  căci n-ai de unde şti ce-au semănat ţăranii şi ce-a răsărit acolo.

Nesocotind primejdia, iată că-ntr-o zi, cîţiva cetăţeni descoperă într-o porumbişte de pe lîngă Bîrcea Mare o... un... obelisc! Ce să vezi: o piatră, frate, lunguiaţă, ascuţită, altădată erectă, uite-o că zace, culcată, la pămînt. Nicio inscripţie pe ea, nicio reprezentare grafică, niciun semn. Aaa, îşi zic descoperitorii, raţionînd inteligent, e clar, e monumentul lui Acaţiu Barcsay, ce altceva!  
Păi zi aşa, măă, zi aşa, păi piatra lui Acaţiu Barcsay o punem în centrul Devei, în faţa Prefecturii – zice prefectul Attila Dezsi. Nici nu ne trebuie aprobarea Consiliului Local, nici PUD, nici alte mărunţişuri de-astea legale. Că de ce? Fiindcă Acaţiu Barcsay a fost „principe” al Transilvaniei, „prefect” al Hunedoarei, „proprietar” al Cetăţii Deva, om mare, nu puţiflender.
N-a fost aşa ceva niciodată – spun istoricii, nici principe, nici prefect, nici proprietar al Cetăţii. Ba, mai mult, a fost un trădător: a pactizat cu otomanii, pentru a fi înscăunat de către aceştia cîrmuitor al Transilvaniei;  şi-a trădat principele (Gheorghe Rakoczi al II-lea) şi pe domnitorii celorlalte două ţări româneşti, uneltind să-i captureze şi să-i predea turcilor; prin trădarea sa, a cedat turcilor cetăţile şi ţinuturile Ineu, Caransebeş şi Lugoj şi a sporit birurile transilvănenilor pentru Înalta Poartă; a transformat Transilvania într-o provincie turcească iar el a devenit un paşă oarecare.
Şi atunci, de unde atîta amor, din partea actualului prefect, pentru un „prefect” al Hunedoarei de la mijlocul secolului al XVII-lea (apropo, prefecturile au fost organizate, în Transilvania şi Banat, abia după 1918!), de unde şi de ce o simpatie atît de mare, peste veacuri,  încît să-i re-scoale repauzatului monumentul din porumbişte?
Vorbitor de română şi maghiară, adept al protestantismului reformat de tip calvin, înscăunat prefect de Înalta Poartă, înzestrat cu însemnele puterii  (buzduganul cu tui/ Touaregul cu MAI), a sporit, în vremea sa,  birurile transilvănenilor, ocupă Palatul de la poalele Cetăţii... al cui ziceaţi că e monumentul?
Atti dragă, pişicherule, i-ai fentat pe toţi, subtilă treabă, şi amuzantă pe deasupra! Respect!HuHhHhkkkhH

5 comentarii:

  1. Nu e de vina el ci cei ce-l tolereaza!

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate s-or gasi unii ca Vida sau Boros de la Sarmizegetusa, romani sadea, care dupa o noapte de chef au furat prin 1993 un TAF si au dat jos faimosul buzdugan de la Zeicani monument unguresc la fel de sadea. Cat despre dubla personalitate a actualului prefect, ce sa mai vorbim. Sa traiasca fratia eterna romano-maghiara....

    RăspundețiȘtergere
  3. eu zic sa-i sugerati sa puna un monument de a lui MIHAI VITEAZU in budapesta ,daca tot tine sa fraternizeze cu ungaria, noi sa zicem ca am acceptat acest monument al unui tradator,sa vedem ungaria accepta un roman adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  4. RESPECT pentru prefect. Cu sumedenia de idioti pe care ii are pe cap, cu problemele actuale a avut timp, nervi si suflet sa ridice un monument fara sa ceara bani din bugetul statului. Un pulitician de al nostru isi umfla conturile pentru un cowboy sau violonist.

    RăspundețiȘtergere
  5. curat murdar sa ne fie cu respect

    RăspundețiȘtergere