vineri, 9 decembrie 2011

Dosare uitate, dosare recuperate: Naghi & Zsok

Vara anului 2003. Frumoase vremuri de haiducie... Primarul Devei: Mircia Muntean (pe atunci PNL). Viceprimarii Devei: Mircea Ioan Moloţ (PNL) şi Nelu Ardelean (pe atunci PRM, acum PNL).
Povestea este despre cum să dai un tun din banii publici, din banii bugetului local al Devei, doar dintr-un pix.
Suma: 8,5 miliarde lei.
Iată relatarea din presa vremii:


Joi, 17 Noiembrie 2005
Ingineriile imobiliare ale unui consilier al primului ministru

de STEFAN CIOCAN

Consilierul de stat Fodor Ludovic a castigat mai mult de patru miliarde de lei dintr-un foc cu ajutorul edilului-sef al Devei, Mircia Muntean. In luna iunie 2003, Fodor si Doru Sapta au cumparat la licitatie, de la lichidatorul societatii comerciale "Nagy & Zsok Contapex" SRL, un imobil situat in vecinatatea pietei agroalimentare din municipiul Deva. Din cauza starii avansate de degradare a imobilului, lichidatorul a fost nevoit sa organizeze peste zece licitatii pentru a putea sa-i gaseasca un cumparator. Cu foarte mare greutate, cladirea, compusa din demisol, parter si doua etaje, a fost adjudecata de catre cei doi oameni de afaceri cu 61.416 dolari, ceea ce reprezenta in aceea perioada mai putin de doua miliarde de lei.

Darnicia primarului

Fara sa investeasca nimic in reamenajarea cladirii, Doru Sapta si Ludovic Fodor au revandut imobilul dupa doar trei luni, mai precis in septembrie 2003, Primariei Deva la pretul de 10,5 miliarde de lei. Astfel, beneficiul net al celor doi a fost de mai mult de 8,5 miliarde de lei. Primarul Mircia Muntean a semnat contractul de vanzare-cumparare chiar daca stia ca pretul cladirii este umflat. Pentru a evalua imobilul ce urma sa fie achizitionat din bani publici, primarul a dispus constituirea unei comisii din care au facut parte patru angajati ai primariei: Ionel Iovan, Silviana Nutu, Dorel Ardelean si Ioan Hohman. Acestia au studiat un raport de evaluare prezentat de vanzatori, ajungand la concluzia ca pretul de 10,6 miliarde de lei solicitat este exagerat. Cu toata opozitia comisiei, Mircia Muntean a semnat totusi contractul de vanzare-cumparare pentru o suma diminuata cu doar 100 de milioane, respectiv 10,5 miliadre de lei.

Primaria putea sa obtina cladirea la un pret mai mic

Lichidatorul firmei "Nagy & Zsok Contapex" SRL a confirmat faptul ca printre creditorii acestei societati s-a aflat si Consiliul Local Deva, care putea sa solicite trecerea imobilului in patrimoniul propriu, in contul datoriilor pe care firma lichidata le avea la bugetul local. Tinand cont de faptul ca au fost organizate peste zece licitatii pentru vanzarea imobilului, primarul Devei putea sa gaseasca o solutie legala de a achizitiona cladirea la un pret rezonabil. Mircia Muntean sustine ca a fost nevoit sa cumpere imobilul pentru a le putea oferi un sediu societatilor de gospodarire comunala, "Apaserv" si "Calor", al caror actionar majoritar este Consiliul Local Deva si care au fost evacuate din fostul lor sediu, revendicat si adjudecat de proprietar. Pe langa cele 10,5 miliarde de lei, Primaria Deva a mai investit cateva miliarde in renovarea si amenajarea cladirii pentru a putea fi folosita ca sediu pentru cele doua societati. Membrii comisiei de evaluare au atras atentia primarului ca pretul cladirii, nerenovata, se ridica la 439 de euro pe metru patrat, ceea ce este mult peste costurile necesare construirii unei cladiri noi.

"Aveam nevoie de aceasta cladire"

Primarul Mircia Muntean susti-ne ca nu avea alta solutie pentru mutarea societatilor de gospodarire comunala, in conditiile in care proprietarul cladirii unde acestea au avut birourile a cerut o chirie foarte mare, 280 milioane de lei pe luna. "Nu am putut sa cumpar mai ieftin imobilul, pentru ca eu, in calitate de administratie locala, nu puteam sa particip la licitatia organizata de lichidator", a declarat edilul Devei. De asemenea, Mircia Muntean sustine ca pretul nu a fost de 10,5 miliarde, ci doar de 8 miliarde, dar este contrazis de contractul de vanzare-cumparare, care poarta semnatura sa.

Prieteni buni

Relatiile dintre Mircia Muntean si cei doi vanzatori, Doru Sapta si Ludovic Fodor, sunt dintre cele mai cordiale. In aceasta vara edilul Devei si-a petrecut cateva zile in Croatia, la Zadar, fiind invitat de Doru Sapta, in timp ce la primarie, oficial, se stia ca este in Ungaria la o intalnire cu conducerea orasului Szigetvar, infratit cu Deva. De asemenea, postul de consilier al premierului, pe care-l ocupa Ludovic Fodor, a fost obtinut cu sprijinul nemijlocit al liberalului Mircia Muntean, care a intervenit pe langa seful sau de partid.

10 comentarii:

  1. oare din cele 8 miliarde de lei cate or fi revenit onor distinsului primar??? stie cineva????si de ce ne suparam ? noi l-am ales

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Bena,
    Mai deunazi, la o emisiune a postului la care ati prestat, Mircia ii spunea Sorinei Popa ca ar fi beneficiarul a sute de dosare penale. Fara a-l crede, derbedeul minte si cand doarme, ar fi interesant sa aflati numarul exact de doasare in care este implicat acest edil ce, in paranoia lui se crede alesul lui Dumnezeu pe Pamant. Singura lui calitate, ce-i drept ii drept, are un curaj nebun, ca individul e in stare sa sustina ca ziua e noapte si invers daca e interesul sau. Paradoxal, este sustinut in intreprinderile sale de oameni sus pusi, cu scoala, cu maniere, care apar ca cetateni onesti. Fac pariu ca Mircia, care s-a dat la prima candidatura drept inginer (a si semnat acte cu aceasta titulatura ca primar!!!) nu stie sa scrie corect. Supuneti-l la o dictare de clasa a IV-a.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta cu dictarea de clasa a IV-a era o surpriză pe care o pregăteam candidaţilor, în cazul în care mă prindea momentul campaniei electorale ca moderator tv. Cred că ar fi fost absolut spectaculoasă treaba! Ei, n-a fost să fie... dar poate voi fi pus să dau eu testul, cine ştie :) Sper să mă descurc onorabil.
    Cît priveşte numărul de dosare ale lui Mircia, doar un cercetător diliu, pasionat pînă la demenţă de demontarea mecanismelor prin care hoţia devine simpatică şi aduce voturi, le poate socoti, vreodată.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, pe baietii din articol ii cred capabili de asa ceva, mai ales ca in urma cu mai multi ani am avut (ne)placerea de a ma intersecta cu unul dintre ei in lumea afacerilor. In schimb cand vad cine semneaza articolul din RL, se duce dracului credibilitatea intregului demers d-le Bena.Din cate spuneti, acum activati in domeniul consultantei.Dar vad ca nu ati purtat echipamentul de protectie adecvat si v-ati molipsit de dosariadita, iar daca in sprijinul dezvaluirilor folositi materiale scrise de oameni de teapa lui Ciocan, ma-m lamurit.Mai frate, cum se face ca toti "jurnalistii corecti si echidistanti" din judetul asta, esueaza intr-un final pe plaja consultantei politice ? Traim vremuri grele e-adevarat, dar sa le dispara chiar orice urma de caracter si bun simt cand vad BANI BANI BANI BANI BANI !

    Victor

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesant comentariul dumneavoastră, domnule Victor. Daţi-mi voie să traduc ideea principală: nu contează adevărul, contează cine-l rosteşte! Autismul clasei politice, lipsa de dialog din societatea "civilă" - aici îşi au punctul de plecare. Cînd vom avea capacitatea şi înţelepciunea de a discuta pe fapte, pe cifre, pe documente şi nu pe umori şi idei preconcepute - atunci vom fi făcut un mare pas înainte. Deşi ancheta de mai sus este documentată pînă-n pînzele albe, deşi ea face obiectul unor audieri desfăşurate la Parchetul Hunedoara chiar săptămîna trecută (deci cazul nu e îngropat!),deşi chiar dvs afirmaţi că aţi avut o intersecţie nefericită cu unul dintre protagonişti, "se duce dracului credibilitatea întregului demers" fiindcă ancheta e semnată de Ştefan Ciocan! Curioasă logică!
    Pe de altă parte, fără a-i lua, neapărat, apărarea, trebuie să ştiţi că Ştefan Ciocan este unul dintre puţinii jurnalişti de investigaţie veritabili de pe-aici, care a semnat majoritatea anchetelor care au semnalat corupţia din administraţia locală şi judeţeană. Specia asta de ziarişti, e drept, nu rupe aplauze la scenă deschisă, nu are mii de prieteni pe Facebook, nu îi cere lumea autografe pe stradă, ca vedetelor de talk-show. Nu-s iubiţi, îşi fac numeroşi duşmani printre importanţii zilei, dar munca lor merită respect - zic eu, dispreţ - sugeraţi dumneavoastră. Vom rămîne, probabil, fiecare cu opinia lui.
    În ce priveşte deplînsa "eşuare pe plaja consultanţei politice" a "tuturor jurnaliştilor corecţi şi echidistanţi", fiţi pe pace: nu "eşuează" toţi, unii înnoată liberi, săraci şi cinstiţi, în apele clare ale jurnalismului neimplicat, corect şi echidistant, feriţi de influenţe politice, în presa imaculată. Luaţi-i pe aceia drept far călăuzitor şi veţi atinge Raiul, locul acela unde nu contează adevărul, ci doar legenda că Eva i-a dat un măr lui Adam.
    Vă doresc cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  6. D-le Bena, dar pentru d-stra chiar nu conteaza de unde vin banii cu care e platit d-l Ciocan de exemplu? Va faceti ca nu intelegeti ce vreau sa spun.Adevarul ori e adevar pur si simplu - si daca esti in slujba lui poti sa ramai " sarac "( nu vad aici nici o drama atata timp cat asa zisa saracie e de fapt o viata in care ai doar ce-ti trebuie cu adevarat si poate pentru tine conteaza altceva, nu averea d-le Bena, sa stiti ca exista si astfel de oameni... )- ori daca e o minciuna bine ticluita, plina de adevar asa cum trebuie sa fie o minciuna serioasa si o publici in "Rasunetul Carpatilor" finantat de un partid politic, atunci ce sa cred eu d-le Bena ? Ca respectivul jurnalist va fi impartial ? Ha Ha ! Inteleg ca respectul concitadinilor d-stra nu tine de foame dar eu in naivitatea mea ( am aprope 60 de ani ) am crezut ca a fi jurnalist de investigatie sau de opinie inseamna in primul rand verticalitate si onoare.Atunci cand pui reflectorul pe unul si il dai in fapt : fura ! nu te pot crede cand esti platit de unul care face politica.Pentru ca stiti si d-stra d-le Bena, NIMENI NU INTRA IN POLITICA PENTRU A FACE BINE ALTUIA ( COMUNITATII, ORASULUI, JUDETULUI, TIE ALEGATORULE DRAG, BLA BLA )CI LUI SI ALOR SAI.Pe scurt, partid vine de la parte si cine-nparte parte-si face, iar in romania de impartit se impart banii publici d-le Bena.De acolo e platita inclusiv consultanta d-stra chiar daca nu va place sa va ganditi la asta.Restul sunt minciuni mai bine sau mai prost mascate, in functie de ce consultant ai avut.Sa stiti ca totusi conteaza si cine spune nu doar daca spune cumva din cand in cand si vre-un adevar.Pentru cei contemporani tie conteaza.Pentru posteritate de exemplu, Ciocan va fi poate un luptator pentru adevar, dar pentru cei care i-au fost sau ii sunt colegi, colaboratori sau parteneri pe unde s-a perindat si care-i cunosc adevaratele " calitati " si s-au bucurat sau se bucura de caracterul sau fin, de cuvantul sau in care poti crede cu ochii inchisi, de onoarea sa, de omenia cu care inunda locurile princare trece, pentru ei...ei bine pentru ei nu se mai poate face nimic domnule Bena, pentru ca i-a rezolvat sau ii va rezolva el cat de curand, bani sa iasa !Cine stie, oi fi stiind eu ceva din experienta proprie....
    Ce spuneti d-le Bena, doctorul, stiti la cine ma refer - Dumnezeu sa-l odihneasca in pace - n-ar fi de acord cu mine ?

    Victor

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule Victor, îmi face o reală plăcere dialogul cu dumneavoastră, dar, pentru a mă putea ridica la înălţimea unei conversaţii coerente, vă rog mult să mă ajutaţi să înţeleg ce vă nemulţumeşte, de fapt?
    - faptul că Primăria Deva, în 2003, prin executivul său (primar, viceprimari) a sifonat 8,5 miliarde de lei din banii bugetului local?
    - faptul că jurnalistul Ştefan Ciocan a scris despre acest jaf, în 2005?
    - faptul că Ciocan există?
    - faptul că eu am reîmprospătat memoria moraliştilor de mic ecran cu această întîmplare?
    - faptul că eu exist?
    - faptul că în loc să fur muncesc, practicînd o meserie cuprinsă în nomenclatorul meseriilor din România şi în obiectul de activitate al firmei mele?
    - faptul că am tupeul de a încasa bani pentru munca mea?
    - faptul că acord consultanţă unui partid politic, afirmînd public acest lucru, cu un contract comercial la vedere?
    - faptul că nu am acceptat, pentru că mi s-a părut imoral, să fac acest lucru pe ascuns, păstrîndu-mi statutul de jurnalist şi clamînd că sînt Zorro de Deva (aşa cum o fac unii dintre jurnaliştii morali şi imparţiali pe care-i vedeţi şi care lucrează pe sub masă)?
    - faptul că politicienii se căpătuiesc, sugînd banul public, cum tocmai am arătat mai sus (de fapt Ciocan a arătat, dar pe el nu-l credeţi, aşa că o mai zic eu, după 6 ani - de fapt nici pe mine să nu mă credeţi, fiindcă muncesc pe bani!)
    - alte fapte şi motive care v-au supărat şi care vă fac să fiţi mînios că exist, scriu, citesc, consiliez, mînc, beu, iubesc, am căţauă cocker (bătrînă).
    Cît despre doctorul care ar fi sau nu de acord cu dumneavoastră, habar n-am la cine vă referiţi; dacă vă gîndiţi la taică-meu, aflaţi că trăieşte, e bine-sănătos şi se odihneşte, deocamdată, fără ajutorul lui Dumnezeu, ceea ce vă doresc şi dumneavoastră.
    Cu stimă

    RăspundețiȘtergere
  8. Departe de mine gandul d-le Bena, habar n-aveam ca tatal d-stra este medic.Daca asta s-a inteles imi cer scuze dumnealui in primul rand.Trimiterea mea era la altcineva.Posibil sa fi fost eu prea increzator in perspicacitatea d-stra sau din nou va faceti ca nu intelegeti.Dar mai bine sa va las sa munciti, nu-i asa ?

    Victor

    RăspundețiȘtergere
  9. Dr. Jivago?
    Dr. Petru Groza?
    Dr. Mengele?
    Dr. Lecter?
    Dr. Oz?
    Dr. House?
    Dr. honoris causa?
    Dr. Oetker?

    sînt măcar pe-aproape?

    RăspundețiȘtergere
  10. Nici vorba,dar cateva dintre incercari imi spun cateva lucruri despre modul in care faceti asocierile de idei.
    Incercati aici :
    http://www.uic.edu/depts/mcne/founders/page0034.html

    Victor

    RăspundețiȘtergere