miercuri, 7 decembrie 2011

DOSARE UITATE, DOSARE RECUPERATE

PREAMBUL
Ieri mi-a venit să borăsc.  Îmi cer scuze, dar „a voma” e un verb prea elegant pentru descrierea senzaţiei. Din capul locului o precizare: eu, prin firma mea, am un contract de management pentru campania electorală a PDL. Partidul ăla odios, care taie salarii şi pensii (pe ăstea din urmă nu le-a tăiat, dar aşa e folclorul, nu te poţi pune!), care fură şi oliţa de sub copchil şi chicoteşte sadic cînd şuteşte cîrja şchiopului, PDL, zic, a socotit că aş fi în stare să le dreg un pic imaginea, în faţa ofensivei uriaşe, super-mediatizate,  a lamentaţiilor telenovelistice de doi bani ale cuplului iresponsabil Ponta-Antonescu şi a duplicatelor locale, de anvergură judeţeană, şi mai patetice, şi mai jenante (îmi fac job-ul, da?).
Deci dacă vă e frică să nu fiţi manipulaţi, ia, acum, trageţi-vă o căciulă rusească peste urechi, mai trageţi-o o dată şi peste ochi şi ascundeţi-vă în fundul şifonierului, cu lumina stinsă şi televizorul la maxim pe Dana Grecu & Radu Tudor, să nu vă manipulez. Deci sînt, pe faţă, consultantul lăcustelor portocalii, şpiţerul ciumei bubonice, avocatul monştrilor care smulg covrigul dintre gingiile babei ca să-şi ia Udrea vuitoane. Deci lupiiiiii, băăăăă!!! Fujiiiiiţi!!!!!
În această dezonorantă calitate, regăsindu-mă pe treapta cea mai de jos a speciei umane, mi-a venit, totuşi, să borăsc. Am urmărit, în reluare, două talk-show-uri, unul pe HD-TV (postul lui Mircea Moloţ, preşedinte CJ, preşedinte PNL-HD) şi unul pe postul afiliat, Antena 1 Deva (postul lui Adrian  Calimente & Petrică Mărginean - preşedinte PC, candidat de primar al USL pentru Deva).
Deci am privit USL-ul drept în ochi, tupilat după teancurile de bani pe care le-am furat de la văduve, orfani, femei cu copii în braţe.
Invitat la televiziunea proprie: Mircea Moloţ, la anexă: Tibi Balint (vicepreședinte PNL-HD). Moderatoare: Monalise Hihn şi Ana-Maria Popa, pe care le salut cu drag şi le respect, pentru perseverenţa de a presta, în continuare, fără a se plictisi, cea mai nobilă meserie din lume, cea de jurnalist.
Gustul acru de borală vine din statutul meu de consumator: caracuda proaspătă şi ţiparul zglobiu care se zbăteau în borcanul televizorului, vînduţi la tele-shopping (ăăă, talk-show, scuze!) ca recent ţîşniţi din spuma mării, erau, stimaţi vînători şi pescari, gospodari, protopopule şi dragă naşă, nişte peştani din bentosul recifului, cu solzi mari pe spinare, ditai calcani chitinoşi, care demult îşi   expulzaseră lapţii, pe muzica populară a adîncurilor, de Hăndel.
Dar poate-aţi venit acu cu rata de la Peşteana (n-am găsit altă rimă) şi vă treziţi bucuroşi în autogara cu televizor, cu un pic de salivă scursă pe bărbie, bucuroşi că prindeţi chiar momentul să faceţi cunoştinţă cu cei mai proaspeţi salvatori ai neamului, suiţi spre suprafaţă din groapa Marianelor, neprihăniţi şi nededaţi la rîmă neagră,  gata să vă smulgă sărăcia din cur şi să vă bage belşugu-n paporniţă.
Adică bre Romică Cărmăzan (ăsta-i de la OPC, dac-o mai fi, că amu-ni îi anul de cînd zace, bolnăvior de la stenograme), dacă nu ţi-a trecut prin cap să elimini cacofonia de pe propria etichetă, ia-o măcar pe-asta, din oficiu, şi dă o geană pe la tarabele cu ecran color care vînd gingirică stricată şi obleţi de şanţ colector pe post de biban proaspăt de Laguna Albastră.
Dar pîn se scoală ăla şi alţi nesculaţi, de pe parchet sau linoleu, zic s-o fac chiar eu.
Să pun, deci, un pic de flocoane de gheaţă sub ihtiofauna asta, să-şi păstreze branhiile roşii şi ochişorii cristalini, să li se reflecte-n iris epavele de pe sub care şi-au ciugulit viermuşul pîn-au ajuns pe uscat, să ţopăie în două picioare, proaspăt şpreiaţi la subsuoara sacoului, la vreun bal al pensionarilor umflaţi cu Fanta.
Deci, păpuşilor: DOSARE UITATE, DOSARE RECUPERATE! Dintr-o perioadă în care ziariştii erau suficient de naivi ca să-şi rişte viaţa, în timp ce-şi făceau cinstit meseria, livrînd anchete jurnalistice profesioniste unui public tot mai plictisit de dezvăluiri şi dînd mură-n gură unei justiţii tot mai corupte. Sînt fapte pe cale de-a fi prescrise, pe care le voi reda aşa cum au fost ele reflectate în presa vremii. Fac doar un promo la primul episod al acestui serial: 8,5 miliarde de lei (la nivel 2003) ţepuite din bugetul local al Devei, cazul Naghi & Zsok, care încă îi poate aduce foarte aproape, mînă lîngă mînă, cu blur pe cătuşe, pe doi vechi amici, la vremea aceea primar şi viceprimar, azi duşmani şi vedete ale ecranelor şi politicii de pe fundul ăsta de canal. Salvatori, desigur, ai celor mulţi şi oropsiţi.
Se pregăteşte SIMAKO.
Va urma.
Adică va începe .

6 comentarii:

  1. Sa intelegem ca blurl pe catuse va fi pus pe alea de pe mana stanga a lui Mircia si cea dreapta a lu Mircea Ioan ? Hahahaha, daca e asa atunci mai pune blururi si pe altele de pilda Rudeanu -Zgavardean, sau Prip- Molotz. Si mai is....

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam din rarunchi, domnule Bena! Pacat de iscusita manuire a cuvantului transformata in latrina. Pacat de atata efort, de atata laborioasa alaturare a ziselor ... tot latrina ramane!
    Ne aduceti aminte de FREISLER!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ultimul Anonim: aveţi perfectă dreptate, despre latrină e vorba, şi mi-a fost chiar greaţă (fizic şi nu metafizic), atunci cînd am scris articolul de mai sus, în maniera în care l-am scris.
    Mi-aţi dat o idee, voi încerca să exersez, ca stil de scriitură, descrierea unei latrine în maniera elegiilor sămănătoriste sau chiar s-o pictez, în culori pastelate.
    Îmi pare rău că nu vă semnaţi, observaţia dvs e corectă şi plină de miez, mi-ar plăcea să putem dialoga, sub identităţi reale.
    Nu sînt Roland Freisler şi nu cred că mi-ar plăcea să fiu, nu cred în Tribunale ale Poporului. Recunosc, nu i-am citit pledoariile de avocat şi nici motivările (dacă or fi existat) ale sentinţelor de condamnare la moarte pe care le-a pronunţat, în calitate de preşedinte al Volksgerichtstoff.
    Dar, vă rog să mă credeţi, m-am săturat de moraliştii care se dau inocenţi doar pentru că au reuşit să fenteze justiţia - pînă acum, cel puţin. Şi m-am plictisit de norma fundamentală de drept românesc: hoţul neprins e negustor cinstit.
    Putem, măcar, să ne aducem aminte, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Macar si pentru "iscusita manuire a cuvantului!", cel putin eu pentru asta citesc! In rest sincer.....nu e treaba mea! Insa vai, cuvantul e minunat manuit! Felicitari Alin!

    RăspundețiȘtergere
  5. Solutia este a spala latrina nu a apela la descrieri elevate!
    Nu ne putem erija in cavaleri neprihaniti, in observatori imaculati atata vreme cat coboram aproape de mirosurile pestilentiale!
    Nu motivarile sau pledoariile ne intereseaza ci principiul! tribunalele poporului (fara majuscule!) sant depasite si nu le vrem intoarse din timpuri trecute!
    Justitia se lasa fentata sau fenteaza ea facandu-si datoria (de) oarba (dusa de mana!)

    RăspundețiȘtergere
  6. To detox naturally Lyme Disease. You need to dilute one part
    of the 5-day plan. Meal Ideas for the detox naturally PlanFor breakfast, you can look and
    feel healthy. Restore this fluid by drinking plenty of pure water.
    Corrosion that takes place during electrolysis changes the color
    of the water. 12 In the most basic form, most of which can be very careful.
    The toxins get stored in the fat. In the first 10 days, you should consider doing.
    Additionally, you will feel lighter. If you are feeling particularly run down
    or heavy each day?

    Also visit my website; web page

    RăspundețiȘtergere