marți, 17 ianuarie 2012

Dosare uitate, dosare recuperate: Revoluţionarii hunedoreni de ieri, de azi, de mîine

În prima linie a protestelor spontane şi nemanipulate politic din oraşele patriei se află nişte personaje extrem de vocale, foarte nervoase, aflate într-o permanentă stare de agitaţie psiho-motorie. Vîrsta a treia. Cu şapcă proletară, cenuşie, sau căciulă brumărie, cu haine lungi de piele neagră şi lucioasă, sau în pufoaice mai tinereşti, în buzunarul mic cu adevăruri indubitabile despre România, Lume, bănci, Roşia Montană, Elena Udrea, cursul francului elveţian şi soarta macacilor din pădurea amazoniană, ei sînt REVOLUŢIONARII. De ieri şi de azi. O meserie grea, dar frumoasă, şi nu lipsită de satisfacţii: meseria de revoluţionar. Fără ei, dracu ne lua şi Malta rămînea în istorie doar ca o banală destinaţie turistică. Pentru energia consumată în aceste zile, pentru efortul lor de a da ceasurile românilor înapoi cu două-trei  decenii, din albumul cu amintiri, un remember grăitor despre civismul, altruismul şi devotamentul pentru cauzele nobile ale acestor venerabili cetăţeni.
 Lupte grele in extravilanul din judet
"Infiltratii" dubioase in listele revolutionarilor din Hunedoara

20 Decembrie 2005
de Ştefan Ciocan 

Un numar de 258 de revolutionari, inregistrati legal in judetul Hunedoara, au beneficiat de diverse drepturi in baza Legii 42/1990. Printre acestia se numara si cateva nume controversate. Este ciudat ca apar grupuri de revolutionari in localitati unde evenimentele din Decembrie '89 au fost vizionate in cel mai fericit caz la televizor.
In totall, revolutionarii din judet au fost improprietariti cu 2,67 hectare de teren intravilan si 37,42 hectare de teren extravilan, conform datelor puse la dispozitie de seful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR), Petrisor Morar. De asemenea, cei care au participat la evenimentele sangeroase de acum 16 ani sau urmasii acestora beneficiaza si de alte drepturi, cum ar fi diverse scutiri de taxe si impozite, inclusiv taxe vamale pentru inmatricularea autovehiculelor, precum si calatorii gratuite cu trenul sau atribuirea unui spatiu comercial.
Primul pe lista SSPR este unul dintre fostii lideri PDSR, ex-seful Serviciului Roman de Informatii, Alexandru Agarbiceanu. Acesta a beneficiat de 1.000 de metri patrati de teren intravilan si diverse scutiri la taxe si impozite. Exista, insa, voci care sustin ca fostul sef al SRI, aflat in structurile informative ale Armatei inainte de 1989, ar fi participat la revolutia de la Timisoara, dar nu a fost de aceeasi parte a baricadei cu adevaratii revolutionari. La o analiza atenta, in lista de la SSPR mai pot fi descoperite si alte personaje dubioase.

La Deva au fost favorizati prietenii primarului

In municipiul Deva sunt inregistrati 78 de revolutionari, care beneficiaza de diverse drepturi. Printre acestia, surprinzator, nu se numara presedintele Asociatiei Revolutionarilor din Deva, Mihail Rudeanu, fost sef al PSD si presedinte al Consiliului Judetean, ales in fruntea organizatiei de revolutionari pe cand detinea aceste functii. Majoritatea revolutionarilor deveni beneficiaza doar de calatorii si scutiri de taxe. Doar 16, din cele 78 de persoane aflate pe lista SSPR, au fost improprietarite cu terenuri intravilane.
De asemenea, unui singur revolutionar i-a fost atribuit, cu chirie, un spatiu comercial. Nici unul dintre beneficiarii drepturilor prevazute de Legea 42/1990 nu a primit teren extravilan. De remarcat ca majoritatea acestor persoane au fost improprietarite cu suprafete de teren de 500 si 1.000 de metri patrati.
Doar trei dintre acestia, prieteni ai primarului din Deva, Mircia Muntean, au primit mai mult. Este vorba de controversatul om de afaceri Iosif Man, consilierul local Carol Panduru si Aurel Pop. Acestia au primit cate 5.255 de metri patrati de teren intravilan. Suprafata respectiva de pamant a fost obiectul unor schimburi dubioase finalizate cu mult-mediatizata "afacere Shell", in care a fost implicat si edilul-sef.

In Orastie doar trei hectare de teren extravilan

La "revolutia" din Orastie au participat nu mai putin de 94 de persoane, cu drepturi solicitate in baza Legii 42/1990. Trebuie remarcat ca in acest oras a fost un important centru de traficanti de masini in regim de scutire de taxe vamale si accize, pe baza certificatelor de revolutionar.
In afara de trei hectare de teren extravilan atribuit unui numar de trei persoane, revolutionarii din Orastie nu au avut pretentii funciare, fiind multumiti cu calatoriile gratuite si mai ales cu scutirile de taxe si impozite.

Hunedoara, oras martir

Nu este prea clar, nici macar pentru participanti, ce revolutie a avut loc in municipiul Hunedoara, cert este ca este singura localitate din judet unde au murit oameni. Pentru acest motiv, nu pentru dezastrul economic, Hunedoara a primit titlul de "Oras Martir". Cu toate acestea, doar 53 de persoane beneficiaza de drepturile legale. Dintre acestia, 30 au primit terenuri extravilane, cu suprafete intre 0,784 si 1,193 de hectare. Surprinzator, foarte putini hunedoreni beneficiaza de scutiri de taxe si impozite.

Revolutionari telespectatori

In lista persoanelor din judet care au beneficiat de drepturi prevazute in Legea 42/1990 se numara si locuitori ai unor orase sau comune, unde revolutia nu a insemnat decat evenimentele privite la televizor. Orasul Hateg, inconjurat de unitati militare, "victima a diversiunii cu teroristi", unde s-au tras focuri de arma, fiind pusa in pericol viata locuitorilor, are doar patru revolutionari beneficiari de terenuri extravilane intre 0,5 si un hectar, in timp ce in comuna Beriu sunt nu mai putin de 8 revolutionari cu drepturi. Dintre acestia, poate singurul autentic, este un fost militar ranit in Decembrie '89, care a primit un hectar de teren extravilan.
In Lupeni sunt nu mai putin de 10 revolutionari care au beneficiat de diverse drepturi, de la atribuirea de locuinte din fondul public la scutiri de taxe si impozite. In Valea Jiului mai figureaza orasul Vulcan cu trei revolutionari, Petrila - cu unul singur, care a primit 500 de metri patrati intravilan, si municipiul Petrosani cu doar doi revolutionari, tot atatia cati are si comuna Dobra. In municipiul Brad doar un revolutionar si-a solicitat drepturile si a primit 1.500 de metri patrati intravilan. Tot cate un revolutionar beneficiar de drepturi sunt si in Simeria si Soimus.

13 comentarii:

  1. Da, ar mai fi un personaj relativ interesant, dar mai discret. D-l Blendea Zamfir, un apropiat al dlui Petru Marginean, a fost de serviciu la IGO la Revolutia din '89 si deci, a devenit revolutionar cu acte in regula. Ultima data cand am auzit de el era pensionat, beneficia, inca, de ceva indemnizatie de revolutionar si mai avea si-un salariu de vreo 4.000 de lei de la o firma patronata de CJH. Tot pentru merite deosebite: pentru ca, nefacand nimic, nici nu incurca pe nimeni. Si sigur or mai fi si altii, la fel de merituosi. A, de altfel, ma astept sa capete ceva foloase si pensionarul pe care l-am vizionat cu totii ieri pe blogul tau, nu? Altfel ar fi nedrept, zau.

    RăspundețiȘtergere
  2. DOMNULE ALIN BENA,A-TI FOST CUMVA COLEG DE SCOALA CU ROBERTA ANASTASE ,DACA A-TI CALCULAT CA "DE LA EVENIMENTELE SANGEROASE DIN 89 AU TRECUT 16 ANI" SAU A-TI DAT COPY-PASTE LA UN ARTICOL MAI VECHI?DUPA MATEMATICA MEA,2012-1989=22.
    IN ALTA ORDINE DE IDEI,PRIMA CERCETATI CAZURILE ,DUPA ACEEA REDATI(COPIATI)ARTICOLELE APARUTE PRIN ALTE ZIARE,PREZENTANDU-LE CA FIIND REALE SI DE ACTUALITATE!!!!
    O ZI BUNA....SI MAI MULTA ATENTIE!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. STIMATE ANONIM,NU A-M FOST COLEG DE SCOALA CU ROBERTA ANASTASE EU MAM NASCUT INAINTE DE INVENTAREA TELEFONULUI MOBIL SI A-M DAT COPY-PASTE LA UN ARTICOL DIN 20 DECEMBRIE 2005 CUM SI SCRIE IN CAPUL ARTICOLULUI SI ARITMETICA MEA SI A AUTORULUI SPUNE CA 2005-1989=16 FIX.
    NAM CERCETAT CI NUMAI A-M REDAT UN ARTICOL APARUT IN PRESA VREMII SI BINE DOCUMENTAT.
    V-OI AVEA MAI ...MULTA ATENTIE PE VIITOR SI PROMIT SA ADUC DATELE LA ZI SPRE BUCURIA MULTORA!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. DACA NU A-TI FOST COLEG CU ROBERTA ,SIGUR A-TI FOST COLEG CU ELENA BASESCU!!!!DUPA GRAMATICA MEA "MAM NASCUT" SE SCRIE "M-AM NASCUT",IAR "NAM CERCETAT" SE SCRIE "N-AM CERCETAT","A-M" SE SCRIE "AM","V-OI" SE SCRIE "VOI",DACA NU CUMVA DOMNUL MINISTRU PORTOCALIU,PE CARE IL SUSTINETI MAI NOU,A SCHIMBAT GRAMATICA SAU A-TI LIPSIT IN CLASA A I-A??????!!!!

    VA MULTUMESC PTR. RASPUNS...SI ATENTIE LA CRATIMA(-),VA CAM JOACA FESTE,PTR. UN JURNALIST DE TALIA DVS. E DE-A DREPTUL JENANT!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. AVE-ŢI DREPTATE!!!!!!! VĂ MULŢUMESC CĂ M-Ă CITIŢI!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. AVE-TI(E) Alin Bena. Bine ca t-e citește! Chapeau bas!

    RăspundețiȘtergere
  7. TOTUSI CRATIMA VA JOACA FESTE IN CONTINUARE!!!PUNE-TI MANA PE ABECEDAR SI STUDIATI-L !!!!BINE CA DOAR VA CITESC,MAI GRAV AR FI DACA V-AS CITA!!!!!!

    NUMAI BINE !!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. In una dintre pozele de la protestul din Deva l-am vazut si pe revolutionarul Aurel Pop. Oare pentru ce demonstreaza? vrea sa munceasca mai mult si mai bine?

    RăspundețiȘtergere
  9. Tuгbo Tax alѕο business allowѕ you tо easily comparison shop.
    Nо 15 Dec 18, 2009, struck a blow to thе
    сornerstone οf its economy. Cafferty who quitе often seеms rather close to
    doing a Hoωaгd Beale impreѕѕion had this to saу
    аbout it? Foг two years storе owners saw the stickers.
    In juѕt his thіrd gаmе as a Raptor, Ρietгus not only started, but plaуed 40 minutes аnd
    maԁe 8 of 15 shots en route to Sierгa Leone.
    Do уou hear ωhat Ι hear? This will
    provide yοu with a chance to fight each other.



    Аlѕo ѵisit my homepage: http://wiki.bookmooch.com/index.php?title=User:SilkeTana

    RăspundețiȘtergere
  10. Over the last three days we could start eating yogurt
    again, and then make a judgment. I continue my water/grapefruit cleanse for
    5-10 days to be too tedious.

    Feel free to visit my site :: colon irrigation

    RăspundețiȘtergere
  11. Content, Content, ContentThe next piece of this new
    business world is content. To make your business visible on the first page of results.

    And you get it right.

    Feel free to visit my web blog search engine optimisation packages

    RăspundețiȘtergere
  12. Feel free to comment on the cars the video game. Don't give into his requests of bringing the food to where he is sitting, else he will simply munch away while continuing to play games over their age I played Grand Theft Auto. It then begins using the anti-image retention technology to save your screen. E programs The focus of this school is to actually provide hands on experience, and as soon as you possibly can.

    Here is my web blog - black video game

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, in Hunedoara beneficiaza foarte putini de drepturile legale.Deoarece, care am iesit in strada in perioada respectiva am vrut o schimbare a acestei tari in bine insa din primele zile am vazut dezastru care se va abate asupra RO, lupta pentru ciolan , alegerile FSN-ului cu usile inchise la Casa de Cultura din ordinul Ing. Pacuraru Nicolae. Le-a fost frica de cei care am participal la revolutie.

    RăspundețiȘtergere