luni, 6 februarie 2012

Demisia Guvernului: de ce nu exultă Opoziţia?

Pentru că a pierdut principala linie de forţă a propagandei politice a USL: criticarea oricărei acţiuni a Guvernului Boc, chiar dacă raţiunile economice ale acţiunilor guvernamentale erau evidente şi necesare, fără ca Opoziţia să fie obligată să prezinte soluţii sau alternative viabile.
Pentru că Opoziţia va fi pusă în situaţia de a ieşi din cîrcoteala de talk-show şi de a-şi asuma responsabilitatea acţiunilor politice. Fie va participa, în Parlament, la validarea (şi susţinerea) unui nou Guvern, fie va vota împotriva noului cabinet, cu riscul destabilizării echilibrului economic  fragil existent, Opoziţia va fi nevoită să facă ceva şi să-şi asume efectele acţiunilor sale.
Pentru că ar putea fi pusă de Preşedinte într-o situaţie fără ieşire, printr-o mişcare-surpriză. Dacă Traian Băsescu îl va desemna pe Victor Ponta responsabil cu formarea noului Guvern, USL va fi sfîşiată de o dilemă devastatoare:
a)      să accepte asumarea guvernării, pînă la alegerile generale din noiembrie, cu avantajul accederii la resursele bugetare şi cu avantajul (doar psihologic, desigur!) de a organiza alegerile locale şi parlamentare DAR cu erodarea rapidă a imaginii, pentru că nu vor putea nici să majoreze pensii şi salarii, nici să scadă TVA-ul, nici să micşoreze întreţinerea la bloc, nici să plătească ratele datornicilor la bănci, nici să dea butelii şi televizoare color protestatarilor din pieţe. Vor valida, practic, post factum, politica Guvernului Boc

b)      să refuze intrarea la guvernare, rămînînd consecvenţi cu promovarea alegerilor anticipate, caz  în care vor avea mari probleme interne, cu primarii şi baronii locali, avizi după banii bugetului, dar vor avea şi o majoră problemă de imagine, făcînd publică dovada că nu au alte soluţii la nivel guvernamental şi că motivul real al refuzului este că ar fi nevoiţi să continue politica de austeritate şi angajamentele internaţionale cu FMI şi Banca Mondială, asumate de Guvernul Boc
Aşadar, dolce far niente al Opoziţiei a luat sfîrşit. Pentru pokeriştii  tv de la miezul nopţii, Guvernul Boc a plătit cu sec! E timpul să arătaţi cărţile, cacealmiştilor!

Un comentariu:

  1. Si da , si ba ! Nu ar fi prma data cand cei de la USL ,PSD si PNL, ar prelua o "grea mostenire" si ar face apoi exact pe dos fata de cele promise si asteptate de electorat .Poate chestia cu eroziunea capitalului fragil acumulat sa primeze, daca luam in calcul teoria cu "lasa-i sa-si rupa gatul in iarna grea, si apoi venim noi , salvatorii neamului" pe care am auzit-o de multe ori la politicienii din opozitie. Oricum , in actuala conjunctura economica mondiala , prea mult spatiu de manevra nu va avea nici un guvern, oricat de "titrat" ar fi el .Eventual in materie de moralitate si sacrificiu personal ...dar asta la noi pare o utopie , cat despre interesul national...povesti la gura sobei ca tot suntem in plina iarna .

    RăspundețiȘtergere