vineri, 31 august 2012

SE ÎNTÎMPLĂ ACUM: Hunedoara are iarăşi frisoane!

Acţiune de amploare a poliţiştilor şi procurorilor anti-corupţie în Sinteşti – Ilfov, în această dimineaţă. Sînt căutaţi 14 suspecţi de evaziune fiscală, bănuiţi că ar fi spălat 30 de milioane de euro. Adică au clătit de rugină o adevărată avere provenită din furt.

Ce-au făcut oamenii de afaceri din Sinteşti? Au achiziţionat, fictiv, fier vechi, de la persoane fizice (necunoscute, desigur) şi l-au revîndut unor societăţi comerciale onorabile, deţinute de respectabili oameni de afaceri. Din Hunedoara, de exemplu, să zicem.

În fapt, ţiganii din Sinteşti n-au văzut niciodată acel fier vechi, au semnat doar nişte facturi, cu care să se poată justifica firmele care au „cumpărat” de la ei fierul vechi.

Cine sînt cumpărătorii? De exemplu, cei care scot zgură cu camioanele pe o poartă şi intră cu aceleaşi camioane, după 5 minute, pline acum cu fier vechi de Sinteşti, pe cealaltă poartă a unui combinat cu o haldă de zgură bogată în scoarţă de fier.
 
Să presupunem aşa: Combinatul este atît sursa fierului vechi cît şi destinatarul final al mărfii. Combinatul îşi cumpără propriul fier vechi, pe care îl are în ogradă, prin intermediul ţiganilor din Sinteşti, Strehaia etc şi al marilor boieri ai Hunedoarei. Un furt acoperit cu facturi. Furt doar teoretic, pentru că acel fier vechi, recuperat din halda de zgură, nu există! E o resursă care nu figurează în hîrtii, un munte de fier care este aici dar nu există în documente, nimeni nu poate evalua cantitatea, deci nimeni nu dă socoteală pentru ea. Există doar zgură chioară. Şi, poate, bani spălaţi, vile, terenuri, maşini, respectul concetăţenilor pentru nişte genii în afaceri. Doar teoretic. Bună afacere!

De exemplu. Un exemplu pur teoretic, desigur, pentru că, în practică, totul, dar absolut totul, este perfect legal şi transparent. Unii exploatează zgura, alţii (aceiaşi, de fapt, sub alte nume de firme) vînd fier vechi, "cumpărat" de la conaţionalii din Sinteşti şi Strehaia. Care-i treaba? E legal? Este, nu? Periodic, îi mai deranjează Miliţia şi Procuratura. De ce? Just for fun.

Of, iar o să geamă şi-o să tremure vreo cîţiva stimaţi oameni de afaceri de prin Hunedoara! Dar nu prea tare. Se vor scoate, ca de obicei. Un pic mai scump, de data asta, pentru că vine campania electorală.

2 comentarii:

  1. Ah Doamne! Si mie-mi sare inima de la loc de fiecare data cand apar cate 6-7 dube DIIcot, DNA si alte organe (de)abilitate ce trec in tromba si cu sirene spre consiliul judetean. Oare-oare se-ntampla ce trebuia si asteptam de vreo 5 ani? Nu, frate, nici vorba. Doar o alta demonstratie de excitare de scurta durata a organelor cu pricina, la fero sau auro-monii emanati de ciorditorii marunti de diverse obecte. Oricum, ma linistesc brusc dupa ce aflu ca, in sfarsit, s-or mai recuperat vreo 17 pachete de tigarete de contrabanda...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi nu-i normal să aibă şi organili nişte priorităţi? Fumatul ucide, nu furatul. Deci bine aşa.

      Ștergere