duminică, 9 septembrie 2012

Ţebea 2012

Nici n-au prea dat-o ăştia la ştiri, au trimis televiziunile fly-urile cam degeaba. Or dat ţîganii foc la un Ferrrari, la Costeşti, aia-i prima ştire din jurnale. La Ţebea, absenţa starurilor politice în vogă (bre nea Gigi, se uitau ţăranii după licopteru matale, n-ai venit...) a făcut ca manifestaţia să fie aproape normală cu capul. Mai puţină lume decît anul trecut şi mai puţin agitată politic. Singurele huiduite, săracele, au fost vedetele Antena 3: doamna Mariana şi Abramburica. Reprezentantele Guvernului. Deci meciul se joacă.
 
La cortul PDL-ului a fost cea mai mare înghesuială, s-a dat fasole cu ciolan de la cazane cu horn. Cred că tone! Bă, băgaţi la cap: despre asta povesteşte tîrgoveţul cînd ajunge acasă şi-l întreabă Jeni de la 3 cum o fost. Fain o fost, şi-am mîncat o fasole cu ciolan... Şi i-am luat lu ăla micu un balon... O fost fain!

În cortul USL-ului se înspuma unul la microfon, strict pentru populaţia din cort, răcnea de Băsescu, justiţie, procurori, şi cînd făcea pauză să-şi umezească buzele, bîzîiau vreo trei moşnegi: jos Băsescu, jos Băsescu! Apoi iar ăla: nu se poate aşa ceva, atîta putere în mîna unui singur om! Şi iar vibrau protezele: jos, jos! Pentru ei, acolo, în circuit închis, ca la sectă. Caraşii cei mari îşi clefăiau micii şi pulpele de pui într-un cort mai retras, în spatele şatrei de partid. Cred că aveau mici cu cristale Swarovsky şi muştar cu paiete, să se asorteze cu păpucii doamnei Mariana, care erau cu sclipici argintiu. Au stat cam la fereală, n-au mai făcut baia de mulţime, nu-ş de ce.

Şi Noua Dreaptă a fost liniştită, drapată în negru, abulică precum o ceată de bikeri la al treilea joint, se frecau de popor, în sus şi-n jos pe alee . Cam şapte DeDeDei cu fulare mov transpirau într-o învîrteală circulară, în sevraj din lipsă de televizor. Niscai socialişti şi socialiste, ce sută-n mie erau împăiaţi, vindeau la cort cravate roşii de pionier. Noii Republicani erau prezenţi şi ei şi nederanjaţi de nimeni, cuminţi ca fetele mari la primul lor iarmaroc. Fiecare cu dreapta lui - îi zice nevestei, aluziv, un trecător mai filozof.

Am văzut cartofi prăjiţi în spirală, cu arome de bacon şi de pui şi de peşte, sugiuce translucide, plăcinte întinse, gogoşi americane, hamsii de Brad, renumiţii mici de Deva şi alte miliarde de mici, fleici, copane, cîrnaţi, coaste, oase, slănini, şunci, muşchi, antricoate şi iar batalioane de mici şi fiecare îşi aştepta, în soarele fierbinte, gura care să-l înghită. De sus, de pe deal, prin fumul de grătare, se  auzea doar o imensă plescăială din fălci, ca la invazia de lăcuste.

No, aşa o fost. N-am mai stat s-o văd şi pe Murăreasca fiindcă mi-am înghiţit prematur raţia de împăiaţi. Cînd io plecam, mai mulţi veneau. La şpectacol. O să mînce cartofi prăjiţi în ulei ars deja dar o să-l audă cîntînd pe Bocşa (cred că-i el, unu cu mustaţă albă!) care-o venit cu un Q7. No, amu chiar gata. Ne vedem la anul, poate cu nea Gigi şi cu domnu Dan, coborînd cu hîrzobul din elicopter sau de pe iaht, c-o fost prea linişte azi.

 
 
 
 
 

2 comentarii:

  1. Apoi, chiar c-o fo' fain!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. No, iote ca dete si impresiile de anu' asta. Deja amintiri, cum spuneam mai deunazi. Savuroasa expunerea, pasnica manifestarea. Bin' c-o fo' ase, ca iaca, deja trecu. Si, vorba aia: Bin' ca deja nu s-o-ntamplat 'nica. Da' matusa Mariana si cu jupanu de la judet cre' c-or sa aiba o escursie mai zbuciumata la derby-u din decembrie. Avura si ei o scanta de relas azi. La bunavedere, dara!

    RăspundețiȘtergere