luni, 3 decembrie 2012

Doar chipul frumos al Diavolului?

Doamna Carmen Hărău este o doamnă, în primul rînd.
Am fost, vineri, la o lansare de volume de poezie, semnate Ioan Vasiu, la Orăştie. Acolo, printre poeţi exilaţi voluntar la Vaidei şi intelectuali de-adevăratelea din Romos, într-o lume frumoasă care se încăpăţînează să supravieţuiască, enclavizată într-un pustiu arid, am aflat, în şoaptă, de la un poet hunedorean remarcabil, că doamna Hărău face şi mecenat, cu discreţia proprie omului de bun simţ. Asta, mai mult decît orice banner electoral, discurs de scenă sau apariţie tv, m-a convins definitiv.

Am semnalat candidatura doamnei Hărău încă de pe vremea cînd nu era decît o ipoteză, aflată  în competiţie internă în PSD cu o semi-analfabetă, pentru nominalizarea drept candidat de deputat în Colegiul 7 Hunedoara. Cum în PSD poveştile cu happy-end sînt cele în care răul învinge, nu-i dădeam doamnei Hărău mari şanse la nominalizare. Şi-a dat şi singură seama de deznodămîntul inevitabil, aşa că a trecut la PNL în ultima secundă şi a fost nominalizată, în fine, candidat al USL, după mari bătălii prin stufurile Deltei, între combinatorii de vîrf din PSD şi PNL care doreau, fiecare, să-şi adjudece Hunedoara.

Am privit cu admiraţie candidatura doamnei Hărău, o figură proaspătă în politică, conferenţiar universitar, om de afaceri de succes, liberal pur-sînge prin esenţă şi nu doar declamativ, mai liberală cu mult decît organizaţia judeţeană de liberali bugetari, abonaţi la suptul banului public, în care a intrat.
La vremea respectivă, am fost suspectat chiar că aş face PR pentru doamna Hărău - pentru avantaje materiale, cum altfel. Staţi liniştiţi: în acest spaţiu nimic nu-i de vînzare iar gînditul cu capul e  gratis. Chiar gratuit, uneori, îmi dau seama.
Revin. Pentru orice hunedorean, doamna Carmen Hărău pare o alegere cum nu se poate mai bună.
Bine, doamna Hărău nu a scăpat de singurul pericol pentru domnia-sa: acela de a deveni, prematur, dintr-o persoană normală, cu reacţii fireşti, un politician de seră, ce creşte artificial sub lampa ideologică a sfătuitorilor de campanie. Nu avea nevoie. Pe contul de facebook s-a transformat, din Carmen Hărău, în Hărău Eleonora Carmen. Iar în fotografia oficială de campanie nu e acea Carmen Hărău.
Dar doamna Hărău rămîne portretul-robot al candidatului ideal. Cu atît mai mult cu cît, practic, nu ai ce alege altceva. Pe cine să votezi? Opoziţia, adică PDL, s-a străduit (şi a reuşit) să înlăture orice posibil obstacol în calea doamnei Hărău, nominalizînd un candidat care, probabil, nu e recunoscut nici de vecinii de pe scara blocului. Un om de-al lui Arion. Ba chiar cred că, tot într-un gest de mecenat, doamna Hărău însăşi sponsorizează campania ilustrului candidat al ARD, tot din bun-simţ, că e puţin ridicol şi demotivant să candideze chiar de una singură. E ca la licitaţii, mai aduci un prieten, acolo, ca să salvezi aparenţele competiţiei.
Şi acum, să lărgim puţin cadrul.
„Dacă USL va avea o majoritate zdrobitoare, România va aluneca în prăpastie. O nouă lovitură de stat, sub acoperire parlamentară, va fi inevitabilă. Instituţii ale statului de drept, plus instituţia Preşedintelui, vor fi demolate pe parcursul următoarelor luni. Urmează izolarea României de lumea occidentală.”
Nu o spun eu, dar împărtăşesc aceeaşi temere. Şi multe altele, legate de prestaţia USL. Dovezile în acest sens au fost produse, deja, în vara acestui an. Orice vot acordat USL nu face altceva decît să crească acest risc. Orice candidat al USL devenit parlamentar se transformă într-un ostaş disciplinat sub comanda unor generali iresponsabili. Actele de insubordonare sînt pedepsite iar dezertorii executaţi, chiar dacă numai la televizor. Gîzii au, deja, barda plină de sînge. Soldatul de partid e tot soldat, trebuie să execute. Asta este şi scuza lui, la judecata istoriei. Nu are dreptul la cuvînt sau la vreo răzvrătire, are dreptul doar la un pluton de execuţie, cu ciuvici şi chireaci, în prime-time. Credinţa în reformarea din interior a USL este o poveste bună pentru conversaţia la o cafea, într-o benzinărie.
Şi atunci cum rămîne cu doamna Hărău? Este doar chipul frumos al demonului, ademenitor? Votăm oamenii de valoare, indiferent de partid, sau privim mai adînc, la cine se află în spatele lor, la comenzi, la decizii?

Ştiu, e o dilemă doar pentru cei care nu pot să voteze USL, din motivele raţionale pomenite mai sus. Ba, mai mult, aş restrînge aria dilematicilor la votanţii conştienţi ai ARD. Pentru ceilalţi e simplu şi limpede.
Eu nu ştiu să dau un răspuns, încă. Sincer. Pur şi simplu mă gîndesc. Şi vă întreb. Este singura temă de meditaţie pe care mi-a generat-o această campanie electorală. Mă rog, cum spuneam, o temă gratuită, în ce mă priveşte, căci nu pot vota la Hunedoara.
Dar voi? 

41 de comentarii:

  1. Eu as fi votat-o pe doamna Harau 100% daca nu candida pentru USL.
    In aceasta situatie, imi pare rau, dar nu pot vota doar omul, trebuie sa gandesc mult mai departe.
    Oricum ar fi eliminata din gasca daca ar incerca sa se opuna curentului pucist, asa ca nu cred ca ar avea curajul sa se razvrateasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact, Gabryel, ai rezumat în 3 fraze ceea ce m-am străduit eu să scriu pe larg :) Despre asta e vorba.

      Ștergere
  2. Nu ştiu câţi au timp şi chef să-şi pună astfel de întrebări. Dacă ar face-o, poate că ţara asta ar arăta altfel. Lumea votează cum îi spune Felix, Ponta şi Antonescu, analiştii imparţiali şi pensia mică, adică USL. La Hunedoara e un caz fericit, doamna va fi aleasă în triumf şi probabil că merită. Dar în restul judeţului? Dar în ţară? Nu ştiu nici eu care ar fi regula generală, să votezi omul sau partidul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine spus doar,, probabil ca merita ''aleasa doamna !!!!!!!!!??????????????

      Ștergere
  3. propun sa-si schimbe numele in chimindia si sa faca un miracol si sa schimbe usl (in bine)

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu cred că trebuie votaţi OAMENII de calitate! În situaţia în care am ajuns, singura speranţă este ca TOATE partidele să se reformeze din interior şi asta o pot face doar OAMENII de calitate şi de cuvânt. Doar aşa vor putea alegătorii să aibă controlul şi parlamentarii să corecteze abuzurile şi erorile şefilor de partide şi găştilor de interese. Dacă au curaj şi onoare. Dacă nu... ne-am mai fript o dată şi asta e!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cine sunt securistii de ieri sa putem vota democratii de maine ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Parerea mea e alta. Dna Harau a intrat in viata politica pentru a ajuta Hunedoara, faptele ei,chiar din postura de candidat, sunt edificatoare. Dna Harau nu are nimic de pierdut daca e eliminata din gasca, eventual invers. Un deputat care este ales de o majoritate covarsitoare, cum o sa fie cazul dnei Harau, nu poate sa fie eliminata din USL asa cu una cu doua.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. d-na a intrat in viata politica pentru viitoare contracte ,cum spunea cineva mai jos ,fara spate politic mai greu cu contracte si daca ajunge deputat ii va fii doar ei bine nu si noua hunedorenilor ,tot pe un salariu de mizerie vom muncii

      Ștergere
  7. Eu am mai spus-o si ma voi repeta. Nu as putea avea , nici o farima de incredere, in "politicianul" Carmen Harau, pentru faptul ca in momentul deciziei de a intra in lupta pentru un post de parlamentar, s-a declarat candidata PSD, pentru ca putin mai tirziu, sa se lipeasca, ca "timbrul de plic" de PNL !!??
    Stimata doamna "un politician advarat" nu are voie sa faca astfel de erori !!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Stimate domn Vasile, dupa comentariul dvs plin de invidie sunt sigur ca sunteti membru PSD, cu siguranta aripa dnei Liliana, draga de ea, vesnica perdanta cum i se mai spune. :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu doamna Hărău sau fără, eu o voi duce mai bine? Asta e întrebarea mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă gândeşti aşa, ca un ciobănete, cu sau fără...tot aia, îţi spun eu, o s-o duci la fel, adică PROST! Gândeşte!!! Nu faci febră musculară!

      Ștergere
  10. Sa nu uitam ca mineritul din zona si combinatul din Hunedoara a fost distrus de cei din alianta USL acestia au adus norii negrii asupra judetului nostru si nu numai de aceeia trebuie sa ne gindim bine ce vom face in 9 Decembrie.
    trebuie sa votam oamenii nostrii sa lasam ,,MITICI''sa candideze la ei acolo nu aici ca au distrus zona aceeasta .

    RăspundețiȘtergere
  11. Errare humanum est, perseverare diabolicum, domnule Bena!
    Advertising, not PR!
    Problema nu e ca fu moca, ci tocmai ca nu fu altminteri. Asa as fi fost de acord.
    Parcimonios

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e advertising, Parcimoniosule, este o dilemă ce aşteaptă răspunsuri oneste şi raţionale în situaţia dată. Cum zic, dilema e pentru noi, ăştia care ne mai punem întrebări. Că USL-iştii de pluton au de mult răspunsul, fie ei de-a pururi fericiţi, că a lor e Împărăţia...
      Deci, Parcimoniosule, cum votezi?
      Diabolicum sum!

      Ștergere
    2. Sper ca nu va referiti la USL-isti ca fiind cei prigoniti pentru dreptate, ci la ...ceilalti.
      Zilele astea vine si raspunsul la intrebarea daca si cum voi vota + ceva argumente
      Parcimonios

      Ștergere
    3. Aştept cu nerăbdare să nu fim de acord pe acest subiect :)
      Cine-a zis de USL-işti prigoniţi pentru dreptate, Doamne-feri? Io nu. În schimb am zis CAFEA şi poate o bem cît mai e Ponta prim-ministru, deci...

      Ștergere
    4. Ziceati de USL-istii de rand, de-a pururi fericiti, ca a lor e Imparatia. Astia-s de doua soiuri: a)cei prigoniti pentru dreptate si b) cei saraci cu duhul. Putea sa fie o incurcatura. Acum s-a lamurit.
      Parcimonios

      Ștergere
    5. b), ziceam. Nu ştiam că-s două găşti pe un loc, prigoniţii pentru dreptate şi cei săraci cu duhul. Acum sînt mai optimist, simt că mi s-au dublat şansele :)

      Ștergere
  12. Haideti sa nu ne imbatam cu apa rece...D-na candideaza in primul rand din ratiuni capitaliste(pt consolidarea afacerilor,carte de vizita,contracte viitoare..etc);al doilea as paria pe ego/mandrie("pai daca astia ma conduc"..."las ca va arat io").doar a vazut pana acu ce usor se pot pierde contracte fara spate puternic politic(de ex licitatia castigata initial de ea pt fantana arteziana din Deva)
    Legat de mecenat,locuri de munca etc ..este de admirat, dar sa te alaturi cu buna credinta langa aceste personaje politice doar idealist, ca eu pot schimba ceva..hai pardon!( e ca si cum cineva ar cumpara clubul Dinamo pentru ca iubeste fotbalul...)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E corect ce spui, cred că ălea-s principalele motive, poate mai sînt şi altele. Ca, de exemplu, nevoia de a te reinventa, ca să nu te plictiseşti de tine însuţi, de la un anumit moment al vieţii. În fine, jocurile de societate ale oamenilor bogaţi.
      Dar remarcaţi un lucru: în comentariile de pînă acum, nimeni nu spune că ar vota un alt candidat. De ce? Răspund tot eu: de blat, de-aia! De înţelegerea făcută pe sub masă între toate partidele. Să răspundă ARD-ul de ce nu au numit un candidat adevărat, să zică PDL-ul de ce. Ok, nu ne place doamna H că-i capitalistă pe bune, dă-ne, Opoziţio, ARD-ule, să-l votăm pe capitalistul ăla bugetar, dă-ne un pompier-erou, o filatoare fruntaşă pe ramură, o folcloristă, ceva.
      Noo, cum aşa, să ne punem cururile la bătaie şi să ieşim la tăvăleală dreaptă? Nu-i mai bun un blat însiropat, lîngă calorifer?
      Aşa că cum să zic, fetelor:
      Ei cu slănina în pod, eu taliban pe blog!

      Ștergere
    2. Mulţam că-mi sînteţi alături, apropo, că uitam.
      Fără glumă, comentariile voastre chiar îmi mai dau speranţă.

      Ștergere
    3. De acord cu postarea anonimului-ei, cu o mică modificare: inversarea ordinii motivaţiilor candidaturii.
      Pentru motivaţiile propuse de dvs, d-le Bena, soluţia candidaturii nu cred că e calea cea mai indicată. Există variante mai facile, poate şi mai plăcute: un hobby nou, o maşină fiţoasă nouă (musai tot cu nr. de înmatriculare HD xx GOD), un bisturiu bine mânuit, un amant ...
      Cât despre NEafacerile cu statul să vedem ce ne spune net-ul (Dumnezeu să-l binecuvinteze şi pe legea liberului acces la informaţiile publice)
      In ordine cronologica:
      - contr. 917/19.05.2009 cu Primaria Blaj, Amenajare urbanistica …., 1.891.799,99 RON (fara TVA);
      - contr. 24,25…29/19.08.2009 cu Prim.Călan, Lucrari in vederea cresterii performantelor energetice la 6 blocuri, 1.340.192,22 RON (fără TVA);
      - contr. 23/23.09.2010 cu Prim. Călan, Modernizare piată agro-alimentara, 397.599,66 (cu TVA);
      - contr. 5812/28.03.2012 cu prim. Blaj, Lucrari modernizare străzi, 1.676.520,00 (fără TVA);
      - si perla coroanei: Contr. 32/22.10.2012 cu Orasul Călan, Reabilitarea sitului industrial …, 36.644.221,75 RON (fără TVA), din care, ATENŢIE!, 31% poate fi recontractat (ceea ce, aplicând creativ legea lui Pareto, spune cam aşa: pe 31% din sumă nişte pălmaşi vor executa cca. 70% din lucrări)
      N-am reusit să găsesc valoarea contractului de salubrizare cu Primăria Hunedoara (ceea ce totuşi s-ar putea cu o cerere adresată in acest sens), dar având în vedere valorile uzuale de pe piaţă, cred că se duce pe la cel puţin 5 milioane anual.
      Si să vedem ce-or să mai vină …tocmai se reface acoperişul castelului ..si cum “echipa” e deja formată ….

      Ștergere
    4. Tot respectul pentru această documentare! EXCLUSIVITATE aş titra, fără ezitare! Pentru că nu vei vedea aşa ceva în presa corectă şi curajoasă a judeţului Hunedoara, pariem?
      De-aia mă simt bine eu aici, la mine.
      Mulţam, Anonime!

      Ștergere
  13. Am aflat cum îl cheamă pe candidatul de la ARD la Hunedoara. Nu are nume, are decât trei prenume: Nicuşor, Eduard, Ştefan.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Or fi făcut un casting să aleagă unul fără nume.

      Ștergere
    2. N-or facut casting, ca-l stia nasu-sau, primaru', de mult.
      Oricum, cica si asta, ca si Bende la locale, candideaza pentru postul de derector de spital si pentru nimic alceva. Sa-l fereasca Dumnezeu sa iasa deputat.
      Ma uitai si eu la moaca lui pe Goagal si Feisbuca si ... corespunde ... pentru ai cu tri prenume. Ei intre ei. Ecologici de Deva ....:))))))

      Ștergere
    3. Daca poate sa ridice mana in parlament contra pucistilor, pentru mine e de ajuns!

      Ștergere
    4. Cam scump, domnu', cam scumpă mîna aia ridicată.

      Ștergere
    5. Scump, scump, dar face toti banii :)

      Ștergere
    6. E, pe dracu'! Nu face nici macar cat hartia buletinului de vot si tusul de pe stampila cu care sa-i dai in cap

      Ștergere
  14. Ce vrei frate..ca o trebuit sa dau google sa vad cine e candidat si l-am gasit pe Nicusor..http://www.scribd.com/doc/28257508/Cv-Nicu-Stefan-Singer
    Cat de PENAL(foarte potrivit cuvant,se poate si prescurta) tre sa fii..ca sa arunci asa catzelush la "lupta".Cei care au avut ochi sa vada au vazut cum din postura de sef la Comert HD arion o invita peste tot pe Harau inainte de orice strigare politica..si asta e doar un exemplu minor dar observabil
    Te asteptai la altceva sa iasa din scoala Rusanu?Asta o trasat judetul cu pixul,iar studenti ca Arion,Munteanu,Heius,Molot au absolvit de mult examenele..Pionierul Tampau abia acu are examen cu adevarat...

    RăspundețiȘtergere
  15. NIET CULTURA ROMAN PEOPLE!
    BASESCU STIUT ASTEA. ASA FACUT DIVERSIUNE PARTID PEOPLE, PACALIT MULTI.............
    POPOR ROMAN MERITAT CONDUCATORI. UNUL BUN IESIT, MULTI LOVIT SI PROST JUDECAT. NU ANALIZA, NU GANDIT, REPEDE VORBIT. CIOARA DACA STINS BEC CE CULOAREA ARE?
    VOPSIT SAU NU, STINS BEC ACELASI CULOARE?

    RăspundețiȘtergere
  16. EU DOLARI GRAMADA, INCREDERE AM? CUI DAT PE MANA?
    CINE VANDUT FLOTA PUS SUS? CORECT? MAI AM CURAJ INVESTIT? NEBUN ESTE POPOR ROMAN DACA AJA JUDECAM. EU OBSERVAT POPOR CUM JUDECA ACUM. JUDECA BINE INVESTIT DOLAR MULT, JUDECA RAU STAT DEOPARTE.

    RăspundețiȘtergere
  17. EU INCREDERE BOGDAN. TINERE ESTE, ISTET ESTE, NU FURAT CA ALTI CU NAS ROSU, EU PROPUN VOTAT.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai sînteţi mulţi? eşti tu cu fraţii tăi sau doar te-au încuiat singur în casă, lîngă tastatură?

      Ștergere
  18. Alin...draga...esti doar in cautarea unui alt fund pe care sa-l pui, dar Harau e prea orgolioasa ca sa realizez easta. Deocamdata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Idioţel mic, de ce-ai întîrziat atît? Te aşteptam mai devreme.

      Ștergere
  19. Astia de la Prostie sado Demential cred ca daca baga pe Divinul in fata ei sint sfinti Gresit astia sint diavoli
    Sau acuma cutotul sint Urgia Sfintilor Lihniti dupa putere Ei vor numai sus restul Jos

    RăspundețiȘtergere