vineri, 29 aprilie 2011

VIERMUIALĂ ÎN TRANŞEE, PACE PE CÎMP

În aceste zile, turmele de politicieni – fie ei vorbitori, dansatori sau ideologi elocvenţi de talk-sow-uri, de la putere sau din opoziţie, par a se fi retras în tranşee.
În Parlament e linişte, doar cîţiva fraieri s-au întors la lucru. Şi cei cu amante neglijate, din Bucureşti.
La televizor, leşinul lui Iurie Darie, pe stradă, face prima ştire a jurnalelor.
Chiar Zăvo şi Pepe s-au liniştit: au hotărît astazi să se despartă urban, la notar, nu la Judecătorie.
PD-L e în campanie electorală  internă:  două  trupe de staruri tv, cu garnitură de  baroni locali,  bîntuie judeţele la pas, pentru susţinerea titanilor  prinşi în încleştare, Boc şi Blaga. La Deva, primarul din Romos îi ciufuleşte adrenalina lui Vasile Blaga: “să ai sînge în instalaţie, nu ca Piticu, că altfel ne ia dracu! Io-s primar de j’de ani şi nu mai pot!”. Pentru PDL, războiul e, deocamdata, între propriile cătane, pînă se va alege caporalul sau feld-mareşalul. Între timp, oligo-Tălmăceanu, tot mai simpatic, încinge pupezele dintr-un studio cu un break-dance adevărat iar Paleologu-Pleaşcă  gîdilă audienţa de coafeze democrate la intelect.
Evenimentul sîngeros al ştirilor de la ora 5 se întîmplă, totuşi: rămas cu capul deasupra tranşeei, ca suricata toantă, ministrul Botiş al Muncii se întîlneşte fatidic cu nişte indivizi din presă, care-i dau de-l julesc. Şi acum se zbate în spasme, la DNA. Vai, Botiş, ce-ţi mai place să te zbaţi!
UDMR stă la cutie, cu ochii pe ceas şi rèspire greu: apucă, oare, să dea minorităţii ceea ce i-a promis, o lege numai a ei, cu autonomie culturală pe copertă, înainte ca asocierea cu actuala guvernare să-i corodeze iremediabil imaginea, chiar şi în ochii porcini,  dar dedicaţi cauzei, ai lui Csibi?
La USL, în schimb, e atmosferă faină, picnic la iarbă verde, pe buza tranşeei. Cheful se-ncinge:  PNL aduce oratorul, PC vine cu televizorul iar PSD se zbenguie cu tineretul, scos în faţă la horă, sub privirea atentă a maturilor şi a bunicuţei. Dar fiindcă sînt oameni serioşi, în care Natiunea îşi propteşte speranţa, vor şi munci,  patriotic: vor depune două moţiuni simple, cam pe săptămîna viitoare, ca să se audă şi ei vorbind frumos la TVR.
Nici pe cîmpul de luptă nu se întîmplă mare lucru, doar poporul rătăceşte abulic printre ruine,  în lumina chioară adusă cu avionul de la Ierusalim , puţin mai sătul după  cele 50 de milioane de ouă şi 3 milioane de miei, devorate de Paşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu