Episodul I
Mircia Muntean
Ca primar în exerciţiu, Mircia Muntean ar trebui să aibă, teoretic, un avantaj de minimum 15 % în faţa competitorilor săi. Acest avantaj, aproximativ, de la care pleacă orice primar aflat în funcţie are trei zone mari de colectare: economică, politică şi de imagine publică. Între aceşti trei mari parametri se joacă funcţia unui primar, adică succesul său în alegeri.
Dimensiunea acestui ecart în faţa competitorilor, în procente, depinde fundamental de banii din bugetul local dirijaţi prin încredinţări directe către partenerii de afaceri ai primarului. În zona economică, a clienţilor de afaceri, se află adevăratul nucleu dur al susţinătorilor primarului.
Dacă primarul se află şi în fruntea organizaţiei locale sau judeţene a unui partid, adică poate distribui oameni pe funcţii, exercitînd puterea politică, atunci dimensiunea nucleului de susţinători creşte corespunzător.
Dar cea mai mare parte din zestrea de start a primarilor în funcţie provine din susţinerea populară, adică, mai exact, din imaginea publică pe care şi-a construit-o fiecare edil. Din această zonă, a imaginii publice, Mircia Muntean, aflat la al patrulea mandat, colectează cea mai mare parte a celor 15 procente în plus cu care, teoretic, ia startul în alegeri.
Pentru a reduce acest avantaj, opozanţii din PNL ai lui Mircia Muntean au început să omoare şarpele de la coadă spre cap.
Pentru că nu au ştiut să-i discrediteze imaginea publică (la edificarea căreia chiar ei au contribuit din plin) şi pentru că n-au avut priceperea să-i limiteze puterea economică, respectiv capacitatea de a împărţi camarilei sale banii publici după bunul plac, adversarii săi liberali au acţionat politic şi au reuşit îndepărtarea din funcţiile de partid şi, în final, excluderea sa din PNL. Astfel, i-au diminuat numărul de susţinători, pentru că oricine face parte din PNL şi continuă să se afle în tabăra primarului Mircia Muntean riscă excluderea din partid – iar pentru mulţi, aceasta ar însemna finalul carierei politice, cum este cazul cu cei doi viceprimari ai Devei.
Această mică victorie a zguduit dar nu a fisurat blocul de susţinători ai lui Mircia Muntean.
Ba, mai mult, ce a pierdut la capitolul politic i-a permis să cîştige la capitolul imagine publică, prin atît de eficientul procedeu al victimizării.
Cît priveşte zona economică, a satisfacerii partenerilor de afaceri, victoria adversarilor liberali ai lui Mircia Muntean este de-a dreptul o înfrîngere. Practic, l-au propulsat pe acesta la putere. Pentru a nu-şi pierde capacitatea de a împărţi banii publici, la limita legii sau de-a dreptul penal, Mircia Muntean nu putea să rămînă independent, după excluderea din PNL. Avea nevoie de impunitatea oferită de un partid aflat la guvernare. Cum la PD-L ar fi fost prea în lumina reflectoarelor, Puterea l-a distribuit la UNPR. Aşa că, trăgînd linie, dintr-un primar aflat în opoziţie, marginalizat şi îngrădit în acţiune în propriul partid, Mircia Muntean devine abonat la fondurile guvernamentale, vicepreşedintele naţional al unui partid-anexă al PDL, liber să-şi atace toţi adversarii, din toate poziţiile (libertate pe care n-ar fi avut-o ca membru al USL), şi beneficiar al unui spor de simpatie în imaginea publică, datorat posturii de victimă pe care şi-o compune.
Este, poate, o lecţie pentru toţi cei care fac strategii politice pe terasa berăriei.
În alegerile pentru Primăria Deva, Mircia Muntean are acum, cu un an înainte de alegeri, prima şansă. Această analiză va avea, probabil, confirmarea sondajelor sociologice – rezultatele primului sondaj, pentru municipiile Deva şi Hunedoara şi pentru judeţul Hunedoara, le veţi găsi aici, în premieră.
(Va urma. În episoadele viitoare: Petru Mărginean, Florin Oancea, Cosmin Nicula, Mircea Borca)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu