marți, 31 mai 2011

Politicieni, refaceţi calculele! (sau deveniţi luzări cu susţinerea partidului)

Camera Deputaţilor a aprobat legea care prevede că primarii vor fi aleşi intr-un singur tur de scrutin.
172 de deputaţi (ai actualei puteri) au votat pentru, 110 impotrivă. Camera Deputaţilor este decizională în cazul acestui proiect, prin urmare, dacă va fi promulgată de preşedinte, alegerile locale de anul viitor vor fi organizate in baza noii legi.
Această modificare resetează, practic, toate calculele politice făcute de competitori pentru alegerile locale din 2012. Sînt avantajați, teoretic, primarii aflați în funcție, care pleacă în competiția electorală cu un avantaj de 15-20% şi care vor putea fi realeşi, chiar şi în cazul unei prezenţe foarte modeste la urne. Pentru candidaţii din 2012, care nu sînt acum în funcţia de primari, Primăria devine o redută mai greu de cucerit chiar decît Consiliul Judeţean, unde brand-ul personal al preşedintelui nu este atît de pregnant ca în cazul primarilor. Modificarea legii este o lovitură puternică mai ales pentru USL (privată, astfel, de posibilitatea coagulării reale a energiilor în turul 2) şi absolut devastatoare pentru partidele mici neafiliate (PRM, PNŢ-CD, PNG), care nu au primari în funcţie – cu două-trei excepţii notabile, Timişoara fiind una dintre ele. Este de aşteptat ca UNPR, partid din arcul puterii care a votat modificarea legislativă, să fuzioneze cu PD-L, pentru a beneficia de roadele noii legi electorale.
Pentru judeţul Hunedoara devine mai uşor de pronosticat care vor fi viitorii primari,  pe baza sondajelor sociologice. Un ecart în sondaje de peste 20 de procente în favoarea unui candidat, chiar şi acum, cu un an înainte de alegerile locale, poate fi decisiv,  şi mulţi dintre cei care astăzi doresc să cîştige Primăria vor renunţa.  În această situaţie, mai ales în cadrul USL, vor fi cîţiva care vor dori, mai degrabă, să nu fie nominalizaţi pentru competiţia electorală – pentru a nu fi nevoiţi să susţină o campanie electorală fără sorţi de izbîndă (şi, previzibil, foarte costisitoare),  cu o importantă pierdere de imagine în cazul înfrîngerii şi cu blocarea accesului la candidatura pentru funcţii mai accesibile. Şi, mai ales, din cauza imposibilităţii, pentru cel nominalizat, de a face tranzacţii politice pe sub masă, în scopul obţinerii, ulterior, a altor avantaje - politice sau de afaceri. Mult mai interesantă devine lupta pentru preşedinţia Consiliului Judeţean şi pentru posturile de consilieri locali şi judeţeni, spre care se vor îndrepta politicienii care renunţă la candidatura pentru postul de primar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu