vineri, 17 iunie 2011

Ce şi de ce-i CIOARA VOPSITĂ?


    Datele despre originea blazonului familiei Huniade, care prezintă un corb cu un inel de aur în cioc, nu sunt foarte clare. Anuarul Silezian spune că un corb a smuls inelul din mâna tânărului Iancu, iar acesta a ucis pasărea cu o săgeată, recuperând astfel  inelul, și pentru a comemora acest incident, a ales corbul ca simbol pentru blazonul său.
   Alți istorici sunt de părere că blazonul a fost derivat de la una din moșiile   familiei, numită Piatra Corbului (în maghiară Hollókő).

    Altă legendă spune că mama lui Matei a reușit să-i trimită un mesaj cu un corb, pe vremea când   acesta a fost închis la Praga (ceea ce explică motivul  pentru care Serviciul Poștal din Ungaria a avut ca simbol un corb timp de mai bine de un secol).
    Alte teorii spun că, la fel ca și șoimul pentru casa Árpád, corbul este o veche pasăre simbol. Acest blazon ar fi fost folosit de strămoșii regelui Matei cu mult timp înainte, ceea  ce ar explica și posibila origine cumană a  familiei.

   Corbul cu inel de aur în cioc figurează pe stema judeţului Hunedoara şi pe frontoanele clădirilor administraţiilor locale şi judeţene şi Prefecturii.

 Astăzi, treaba stă aşa: de la Matei încoace, băieţii răi au smotocit corbul de pene  pînă l-au făcut cioară, au vopsit-o  în toate culorile partidelor şi acum umblă să-i fure şi inelul! Aşa poate fi descris, în zilele noastre, blazonul judeţului Hunedoara.
De-aia şi despre aia e CIOARA VOPSITĂ. Acum şi pe http://www.cioaravopsita.ro/
                                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu