marți, 30 august 2011

Albă ca Zăpada şi cîţiva pitici din judeţul Hunedoara (I)

Există multe motivaţii care pot aduce împreună oameni care să creeze mişcări politice semnificative. Un motor extrem de puternic este frustrarea, care, combinată cu dorinţa de revanşă personală, poate face să dispară orice divergenţe minore, orice disensiuni politice (adică, vezi-Doamne, doctrinare!), chiar exprimate public.
Inamici a căror aversiune era, aparent, ireductibilă, sau amici a căror frăţie părea eternă, se transformă, subit, în exact opusul lor.  
O astfel de aglutinare se produce aici, în judeţul Hunedoara, iar semnele sînt evidente, dacă priveşti tabloul de la distanţă, dacă nu te laşi furat de iureşul amănuntelor care fac ştirile mărunte ale zilei.
Aici se coace o mişcare politică subterană, care are forţa principală a oricărei acţiuni conspirative, şi anume miza pe factorul surpriză, la momentul oportun.
Da! Aici, în judeţul Hunedoara,  se formează – surpriză, pe cale naturală! – o nouă mişcare politică. Ea se poate numi Albă ca Zăpada doar în măsura în care propune o nouă configuraţie structurală, o doctrină de carcalete, o altă culoare pe afişe, poate o altă siglă. Dar ea e gri-cenuşie ca zăpada murdară, pentru că e formată majoritar din aceiaşi politicieni de renume judeţean şi comunal, care nu-şi mai găsesc locul în noile desene politice.
Mîine, vă voi prezenta 4 pitici care croşetează în secret la cununiţa cu smaralde a preavirginei Albă ca Zăpada, varianta de Hunedoara. E o frăţie a frustraţilor, în primul rînd, dar e şi un amestec exploziv! Doi dintre cei 4, cînd se ţin de mînă, au puterea de deflagraţie a cuplului Miron Cozma – Carlos Şacalul (ca să păstrăm, cu mîndrie, şi specificul judeţean în această comparaţie). Ceilalţi doi, mai mult soprane de coloratură, au rolul lor în opereta fanată de pe scena căminului cultural: să formeze alaiul de curteni care aduc tava primadonelor şi să ciugulească, pe ascuns, din fursecurile stăpînilor.
Pînă mîine, vă las plăcerea de a-i nominaliza chiar voi, în comentarii – pentru că sînt sigur, cititorii acestui blog au perceput, deja, vagi miasme dinspre solzii noului guşter care stă să iasă din ou.
Un singur indiciu vă mai ofer: cei 4 nu se mai feresc să se afişeze împreună, chiar în lumina festivă a focurilor de artificii dintr-un orăşel care s-a înnecat în bere, la sfîrşit de săptămînă.
La bună vedere!
P.S.: un mic citat, semnificativ, din interviul lui Sebastian Lăzăroiu, ministrul Muncii, acordat astăzi site-ului hotnews.ro:
Alba ca Zapada nu e un partid cum e Partidul Poporului, inventat intr-o garsoniera a unei televiziuni. Trebuie sa fie o miscare care chiar sa conteze, sa vina de la firul ierbii si sa tina cont de o realitate in miscare. O sa vedeti, probabil, in lunile urmatoare, mai multa miscare decat pana acum. In societate, in jurul dvs. Daca va uitati pe Realitatea TV si pe Antena 3 s-ar putea sa n-o vedeti. Mai sunt si alte canale pe care oamenii se pot exprima. Dar uitati-va in jur, e mai simplu. Prieteni, chiar dusmani.”


3 comentarii:

  1. ...pitici pe dracu, Aline! ca is nalti ca brazii!
    Ti-l zic pe unu....vrei? Iovanescu....am ghicit?

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: ai ghicit doar pe jumătate. Da, e drept, îs "nalţi ca brazii". Dar nu, Iovănesc, cu tot respectul, e la categoria "pitici mici", nu se califică la categoria pitici-pitici! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ...eu pe el il vad in poza, insa cum nu vad bine....ma insel de cele mai multe ori!
    asta e....daca am stat acasa in week-end si nu am mers sa vad si eu lumea! ma multumesc cu pozele....

    RăspundețiȘtergere