miercuri, 17 august 2011

Pedelist cu datorii blochează fonduri europene



Gradul de absorbţie a fondurilor europene este în România de circa trei la sută. Cu toate acestea, chiar membri ai PDL blochează o investiţie de câteva milioane de euro destinată reparării drumurilor principale din municipiul Hunedoara, obţinute, culmea, chiar cu semnătura ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Este vorba despre firma Olbia Renold Construct SRL din Hunedoara. Aceasta îl are ca director general pe un membru cu state vechi în PDL, Janin Antonescu (foto), fost vicepreşedinte al organizaţiei municipale. Culmea culmilor, Antonescu este dator vândut în relaţia cu Primăria Hunedoara, pe care vrea să o acţioneze în judecată. El are de plătit către municipalitate taxe şi impozite locale, dar şi amenzi în valoare de 61 de milioane de lei vechi, motiv pentru care deja se află în executare silită. Acestea nu mai sunt achitate din anul 2006.

Amendat, dar cu pretenţii

Cu toate acestea, Janin Antonescu vrea să câştige un proiect în valoare de peste şapte milioane de euro, cu o firmă obscură, care are doar 16 angajaţi. De fapt, în martie 2009 a fost depus la ADR V Vest un proiect pentru obţinerea de fonduri europene pentru repararea şi modernizarea celor nouă artere principale din Hunedoara. Primăria şi ADR V Vest au purtat corespondenţă privind completarea documentaţiei, iar printre acte a fost nevoie şi de aprobarea de către Consiliul Local a inventarului municipiului. Consilierii PDL au votat de trei ori împotriva respectivului proiect, lucru care a mai întârziat obţinerea fondurilor europene. Abia în decembrie 2010 a fost pusă şi ultima semnătură pe proiectul aprobat, cea de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Au urmat procedurile legale, timp în care mai multe firme au cerut clarificări legate de licitaţie. Cu toate acestea, la aproape doi ani şi jumătate de la depunerea proiectului, în Hunedoara lucrările nu au putut începe.

„Procesomanul Gică”

Întâi, firma Olbia Renold Construct SRL a depus recurs în contencios administrativ la o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), instituţie care i-a respins contestaţiile ca nefondate. CNSC şi-a argumentat decizia susţinând că, pe de o parte, contestatarul nu a depus toate documentele solicitate şi, pe de altă parte, aspectele semnalate au fost deja remediate prin intervenţiile altor operatori.  Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 13 iulie, dar, surpriză, firma nu a timbrat cererea pentru că deja Primăria municipiului Hunedoara a anulat licitaţia. Primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, a declarat atunci că a luat această decizie pentru că firma ar fi tergiversat nepermis de mult începerea lucrărilor prin procesul de la Curtea de Apel Alba Iulia. Surse neoficiale spun că în spatele acţiunii lui Janin Antonescu, care a mai fost director la o firmă ce a intrat în faliment, după ce a primit în jur de 43 de miliarde de lei vechi de la Guvern şi din alte surse pentru construirea Catedralei Eroilor din Hunedoara, stă deputatul Viorel Arion (PDL). Acesta doreşte să candideze la Primărie, iar întârzierea lucrărilor ar aduce mari prejudicii de imagine şi de capital politic actualului primar al oraşului, Ovidiu Hada (PNL). După ce s-a încheiat procesul, Janin Antonescu a depus la Primăria municipiului Hunedoara un document prin care cere să se i se explice de ce a fost anulată licitaţia, anunţând că documentul constituie „procedura prealabilă (…) privind contenciosul administrativ”. Practic, el anunţă astfel că are de gând să se judece cu Primăria, lucru care ar putea împiedica realizarea proiectului şi pierderea finanţării. N-ar fi fost rău ca atunci când a dus documentele la Primărie, Janin Antonescu  să-şi fi plătit şi datoriile faţă de bugetul local.

Ba e, ba nu e

De altfel, chiar el a declarat în cotidianul „Glasul Hunedoarei” că nu crede că proiectul se va realiza şi că banii se vor pierde, în condiţiile în care lucrările trebuie efectuate pe parcursul a 21 de luni. Iniţial, în acelaşi ziar, Janin Antonescu a spus că nu are nicio legătură PDL şi cu firma respectivă, după care a revenit şi a declarat că este membru cu state vechi în PDL, ajungând chiar şi vicepreşedinte al organizaţiei din Hunedoara. Antonescu este acum doar simplu membru PDL, el deţinând ani în şir funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei din Hunedoara, din care a demisionat în urmă cu câţiva ani. Surse din partid spun că aceasta are o datorie faţă de PDL, pentru că a refuzat, în urmă cu câţiva ani, să plătească un „comision” din banii pe care firma sa i-a obţinut pentru construirea „Catedralei Eroilor” din oraş. În plus, aceleaşi surse spun că Antonescu ar fi acţionat la comanda deputatului PDL din colegiu, Viorel Arion, un alt personaj controversat, ale cărui firme au 265 de contracte cu statul. Mai mult, o firmă la care Arion este acţionar a contestat, la rândul său, o altă licitaţie pentru un acord-cadru, ce avea drept scop reabilitarea tuturor străzilor secundare din oraş.

                                                                                                                                                                                            Monalise Hihn

10 comentarii:

  1. Domnita draga....e cam expirata aceasta stire cu Janin....!!!....Se pare ca pe zi ce trece tot mai mult vrei sa scoti in evidenta buna colaborare cu anumiti "cetateni" cu dubla cetatenie.....Dar asa e la noi la romani...daca stim ceva....despicam firul in 4 ...si uite asa zilnic avem despre ce discuta....cand defapt discutam despre acelasi lucru.

    RăspundețiȘtergere
  2. scuze....am scris defapt legat.....corect este de fapt...

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule dragă, Şi care ar fi aceia, că nu înţeleg?! Nu, nu e veche, dar dacă dumneavoastră vă convine ceea ce se întâmplă în Hunedoara, mie, ca locuitor al acestui oraş, chiar nu îmi convine. Vă doresc toate cele bune,
    Monalise Hihn

    RăspundețiȘtergere
  4. Ba e veche, Monacrize. Ne-am saturat sa ne tot spui ca esti locuitor al acestui oras si nu-ti convine ce se intampla. Nu vezi ca esti penibila. pana acum, n-ai fost tot din Hunedoara? Doar acum cand este Hada primar? Vai, vai, te du! lasa-ne! Nu mai scire pe blogul lui Bena ca o iau la fuga cititorii. Nu vezi ca-l tragi in jos. Ai aere de mare desteapta si de fapt ne spui lucruri pe care le citim in toate ziarele. halal, analist(a).
    Paaaaa

    RăspundețiȘtergere
  5. Prieteni dragi, mă văd nevoit să mă repet, dar o fac, periodic, mai ales pentru cei care au deschis mai tîrziu şi-mai-micile-ecrane:
    Vă mulţumesc că vizitaţi acest blog.
    Vă mulţumesc şi pentru comentarii, în covîrşitoarea lor majoritate pertinente şi inteligente, care adaugă plusvaloare textelor şi, nu de puţine ori, sînt bogate în informaţii. Vă rog, totuşi, să respectaţi regula acestei case: fără injurii adresate autorilor sau celorlalţi participanţi la comentarii. Dacă găsiţi că modul în care e tratat jurnalistic un subiect nu vă convine, adăugaţi propria versiune, indiferent care ar fi aceea, DAR COMENTAŢI SUBIECTUL, VĂ ROG, NU ATACAŢI AUTORII ARTICOLELOR. Şi, mai ales, nu atacaţi invitaţii care au bunăvoinţa de a posta articole pe blogul meu. Sînt oaspeţii mei, oameni cu mulţi ani de jurnalism, care îşi asumă, curajos, identitatea şi paternitatea (maternitatea, după caz!) articolelor pe care le produc. Nu voi lăsa, în numele unei aşa-zise libertăţi de exprimare, ca anonimi agramaţi şi violenţi să intre la mine în casă şi să-mi jignească musafirii. Nu pot lăsa ca acest lucru să se întîmple. Dacă opiniile exprimate nu vă convin, aveţi următoarele variante: a) să le combateţi, cu argumente, PE SUBIECT sau b) să părăsiţi acest blog. Dacă respectaţi această regulă simplă, în varianta a, comentariile voastre se vor regăsi acolo unde le-aţi postat. Dacă insistaţi cu alt gen de comentarii, ele vor lua direcţia SPAM.
    Ok, ne-am înţeles aşa?
    Aa, şi nu uitaţi: pe acest blog au voie să înjure doar senatorii (au mai rămas două ore jumate!).
    Mersi de înţelegere, scuzaţi că v-am reţinut.

    RăspundețiȘtergere
  6. ahaha, asta-i cea mai bună pe ziua de azi: propriul meu comentariu, cel pe care-l puteţi citi mai sus, a intrat, cu de la sine putere, DIRECT ÎN SPAM, de unde l-am recuperat! Ce-am zis, ce-am zis?

    RăspundețiȘtergere
  7. La tăţi ni-i greu!

    RăspundețiȘtergere
  8. FOARTE-FOARTE INTERESANT!
    Din această dimineaţă, nu mai reuşesc să public postări pe acest blog, nu mai pot edita postări mai vechi.
    Coincidenţe? Disfuncţionalităţi temporare de ordin tehnic? Hecăreli?
    Vom vedea.
    Deocamdată, îmi cer scuze aici celor care aşteptau marfă proaspătă, legată de postarea de la miezul nopţii. Este marfă. Găsesc eu cum să v-o livrez, pînă la urmă.

    RăspundețiȘtergere
  9. ...eu, aş dori o icoană cu PANFUTIE ! una nouă dacă aveţi!...că aia veche e la Bejan,în biserică,lângă Gurie al nostru!!!

    RăspundețiȘtergere