duminică, 26 februarie 2012

A început, oare? Zece persoane ridicate de DIICOT din judeţul Hunedoara

Fost comisar de Gardă Financiară, fostul, dar şi actualul finanţator al echipei de fotbal din Hunedoara, ridicaţi de DIICOT
Un fost comisar de la Garda Financiară din Hunedoara, fostul, dar şi actualul finanţator al echipei de fotbal din Hunedoara, au fost ridicaţi de poliţişti, duminică, împreună cu alte 7 persoane în urma unor percheziţii organizate de DIICOT Mehedinţi, toate cele 10 persoane fiind duse la audieri.
Potrivit anchetatorilor, 10 persoane din judeţul Hunedoara, cercetate în dosarul de evaziune fiscală instrumentat de DIICOT Mehedinţi, au fost ridicate şi transportate pentru audieri în Mehedinţi.
Anchetatorii au declarat că au efectuat, duminică dimineaţa, 9 percheziţii domiciliare şi în judeţul Hunedoara, 8 în municipiul Hunedoara şi una în Deva. În urma descinderilor şi percheziţiilor au fost reţinute, în baza unor mandate de aducere 10 hunedoreni, o parte dintre ei fiind cercetaţi şi în dosarul Hidra. Gruparea infracţională din care sunt supectaţi că fac parte şi hunedorenii a provocat un prejudiciu de 20 milioane de euro.
Procurorii DIICOT i-au reţinut astfel pe Nicolae Hudema (Deva), Ioan Gabriel Tomuţă, Constantin Sîrbu Daniel, Andrei Cândac, Vasile Chiru, Cornelius Silvan Toma, Petrică Toma, Marius Barticel, Bogdan Ştefan Ghide şi Gheorghe Uscatu.
Uscatu a fost finanţatorul echipei de fotbal Corvinul 2005 din Hunedoara şi, spun sursele judiciare, fost implicat în mai multe scandaluri legate de colectarea şi comercializarea fierului vechi.
Trei dintre persoanele ridicate în acest dosar de reprezentanţii DIICOT au avut legături şi cu mafia fierului vechi instrumentată în dosarul Hidra. Este vorba despre Petrică Toma, Silvan Toma şi Barticel Marius.
Silvan Toma este actualul finanţator al echipei de fotbal din Hunedoara, echipă care acum se numeşte FC Hunedoara (fosta Corvinul), iar Petrică Toma este un fost comisar de la Garda Financiară din judeţul Hunedoara.
Hunedorenii ridicaţi de DIICOT sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, aceştia având mai multe societăţi prin intermediul cărora s-au defsăşurat tranzacţii ilegale.
Duminică dimineaţa, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi au efectuat 30 de percheziţii domiciliare – 13 în localitatea Strehaia, 9 în judeţul Hunedoara în localităţile Deva şi Hunedoara, 4 în municipiul Cluj, 3 în municipiul Timişoara şi una în judetul Argeş. Descinderile au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 34 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, liderii grupării, Mihai Gheorghe şi Mihai Ion au identificat un numar de 50 de societăţi comerciale, având cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat.
“Membrii grupării au înfiinţat în acest scop 5 societăţi comerciale, tip “fantomă“, cu sediul în localitatea Strehaia, acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activitatii infracţionale. Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către învinuiţi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării”, se arată în comunicatul DIICOT.
Potrivit aceluiaşi document pentru 5 dintre societăţile comerciale atrase de către învinuiţi s-au facturat mărfuri şi servicii în valoare totală de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), sumă ridicată în numerar de Mihai Ion şi Mihai Fănel Daniel, prejudiciindu-se bugetul de stat cu 2.400.000 euro. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până la acest moment ca fiind în sumă de 20.000.000 euro.
La D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Mehedinţi au fost conduse pentru audieri un 34 de persoane, urmând ca dupaă finalizarera audierilor să fie formulate propunerile legale.
Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul SCCO Mehedinţi. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI.
Sursa: www.gazetadedimineata.ro

Notă: Vă propun o conexiune interesantă. Iată ce îmi scria recent un personaj, anonim -desigur- dar pe care l-am identificat cu uşurinţă, şi a cărui avere se leagă direct de afacerile cu fier vechi de pe halda de la Hunedoara:
"In timp ce ale d-vs se cam tocesc!Armele! Eforturile repetate de a minimaliza sau parodia (cam asta e comanda, nu?) o miscare, spontana sau nu, dar care are suport in masa larga de cetateni nu face decat sa va descalifice! Vorbiti in continuare despre toate fenomenele adiacente miscarii! Nu veti reusi sa abateti atentia sau sa diminuati importanta ei! Cu toate eforturile d-vs de gazetaras iscusit dar cu pretentii de Pulitzer!"
Mişcările de stradă, aşa-zisele "proteste spontane" din cîteva oraşe, inclusiv Deva, trebuia să reuşească, să ducă la o schimbare de regim, şi asta repede! Nişte oameni simţeau că se strînge laţul şi doar protecţia politică putea să-i mai pună la adăpost. Şi sînt un pic disperaţi din cauza eşecului, dar continuă să întreţină, material şi mediatic, protestul "spontan" din centrul Devei. Sînt curios la ce nivel se va opri investigaţia în privinţa a ceea ce şi un copil de grădiniţă ştie că există şi funcţionează din plin la Hunedoara: MAFIA FIERULUI VECHI!
Silvan Toma (al doilea din stînga, cu tricou albastru), a fost reţinut în această dimineaţă de procurorii DIICOT. El este actualul finanţator al echipei de fotbal din Hunedoara, echipă care acum se numeşte FC Hunedoara (fosta Corvinul)


Un comentariu:

  1. Domnul Alin (fara suparare eu iti spun chelul) fa si tu un reportaj gazetaresc la manifestul de la cal din centru si vei gasi urmatoarele din punctul meu de vedere:
    -portavocea Barbulescu Barbu alias Bibel care striga jos furturile din calea ferata dar blimba bidoanele cu motorina sustrase tot de la cfr in folos propriu
    - Hansi(ca antrenor si arbitru de fotbal il respect) in viata lui nu a muncit la mina dar era platit de mina certej si acum ii mare in gura
    -Tov. Margineanu de la salvital care ii prezent seara de seara sa vada cum este(datorita lui paramedici de la salvital HD sunt platiti asa cum sunt, singuri in tara pentru ambitia sefului sefului ca ii mare scula)
    -Nenea Rusu care zice ca a fost primul secretar al PNL pe judet dupa revolutie
    -Din clubul boschetarilor frati Mango si compania ca primesc si ei ceva
    -Fostul candidat la primarie in 2004 Suciu(a luat 2 voturi el sa votat si nevastasa), acum face masaje la cine ii prost sa ii de-a bani.
    Mai departe o sa zic alta data ca am treaba

    RăspundețiȘtergere