marți, 22 mai 2012

Petrică trage tare pentru locul 3!

În politică sînt destui nemernici, cîţiva idealişti, foarte puţini competenţi – dar specia cea mai răspîndită şi amuzantă este cea a naivilor.
Îi recunoşti uşor: nu îşi dau seama ce li se întîmplă nici măcar după ce li se întîmplă. Cît despre simţul analizei şi anticipaţiei, e nula na nula.

Un caz notoriu, un personaj căruia i s-a întîmplat deja, este fostul primar al Hunedoarei, Ovidiu Hada. Care stătea ca mielul, scărpinat între corniţe de măcelar, ascultînd doina din fluier şi visînd că el va fi Candidatul. Nici n-a dat bine colţul ierbii, că a fost jugulat fără tresărire de baciul său, Moloţ, iar pielicica i-a fost făcută preş lîngă patul din dormitor, în care se zbenguie acum jupînul tîrlei cu noua sa dragoste bilingvă.
La Deva, rolul naivului a fost asumat, de bunăvoie şi cu mare însufleţire, de Petrică. Frumos băiat, şi înalt! Ajuns candidat al USL prin manevre de culise, cu sprijinul direct al fugitului din PC la PNL, Eduard Hellvig (secretar general al PNL şi actual ministru al Dezvoltării), prieten cu Petrică de pe cînd prăşeau împreună cucurujii Partidului Umanist pe postata motanului Felix.
Moloţ l-a acceptat, căci e un geniu malefic al acestor tipuri de combinaţii. Domn’ profesor a învăţat un lucru esenţial în politica asta de periferia Europei: nu te încojura de oameni cărora le eşti tu dator. Înconjoară-te de oameni care îţi datorează ei ceva. Şi omul potrivit a apărut: Petrică, beneficiarul unei sinecuri grase, de cîteva zeci de milioane pe lună, din conturile Consiliului Judeţean. Fişa postului: băut cafele pe terasă şi făcut propagandă la televiziunea proprie pentru generosul sponsor.
Dacă ar fi fost să fie un candidat al PNL la Deva, acela ar fi fost Florin Oancea. Cum Deva n-a fost niciodată socialistă, Oancea ar fi avut şanse să cîştige. Pentru Moloţ ar fi însemnat un nou pol de putere în PNL, deci un potenţial pericol. Plus lunga istorie comună, plină de amintiri deocheate, ce puteau fi rememorate la ceas de seară, cînd se aleg cîştigătorii licitaţiilor. Plus puseurile de independenţă ale lui Oancea, plus vîntul falimentului prin conturile aceluiaşi, care nu l-ar fi lăsat să mai şi împartă. Deci nu prea bun!
Dar Moloţ mai ştie ceva: să nu rămînă cu un singur glonţ în cartuşieră, că e periculos, mistreţii e mulţi şi înfuriaţi, odată îţi sfîşie nădragii. Nu-i place să piardă şi, mai ales, să rămînă de fraier. PSD-ul nu are un candidat propriu la Deva şi pesediştii sînt atît de supăraţi din cauza asta, încît nici nu vor să meargă la vot, darmite să mai pună ştampila pe candidatul Antenelor, impus printr-un troc de doi lei între Nistor şi Moloţ. Liberalii, la rîndul lor, cunosc manevrele şi motivele pentru care a fost împins în faţă Petrişor, şi mînăreala asta nu le convine deloc.
Şi iarăşi ştie Moloţ (pe bune, toată stima la faza asta!): nu poate miza totul pe un luzăr. De aceea, trecînd peste toate reţinerile expuse anterior, a inventat candidatul independent al PNL: doamnelor şi domnilor, Floooriiin Oanceaaaa! Care îi va fi profund îndatorat pentru susţinerea secretă.
Aţi văzut vreun atac la adresa lui Oancea la televiziunea sau la ziarul lui Moloţ? Dulăii de casă ai lui Moloţ, gen Balint sau Ţîmpău, care rup lanţul altfel, dau din coadă, prietenoşi, cînd vine vorba de Oancea. De altfel, chiar despărţirea lui Oancea de PNL s-a făcut în ceaţa unui norişor roz, prin care nu răzbătea nicio sudalmă, niciun reproş. De unde bani (mulţi) pentru mash-urile uriaşe ale candidatului independent Oancea, căruia Fiscul i-a pus sechestru pînă şi pe jeep? De unde timpi de antenă (pe bani grei, dă-o dracu de lege!) la televiziunile de ambe sexe? De unde bani pentru machete prin ziare, site-uri, afişe şi echipe de propagandă? Are Moloţ!
Un sondaj confidenţial (da,da!), de ultimă oră, al PSD, arată că la Deva, după 12 zile de campanie, lupta adevărată se dă între doi candidaţi: Dorin Gligor (USP) şi Florin Oancea (independent). Aşa arată şi sondajele de pe site-uri. Aşa zic şi devenii, pe stradă, sătui de imagini umflate cu pompa pe la televiziunile locale.
Oancea nu e naiv, a mîncat şi pita amară şi cozonacul dulce al politicii, ştie despre ce e vorba. Jocul ăsta îl cunoaşte. Chiar dacă, prin absurd, ar fi ales primar, se va reîntoarce în PNL (unde altundeva?), căci fără consilieri, un primar e la fel de important ca peştele de sticlă de pe televizor.
Cine cîştigă? Îi mai iese o dată lui Moloţ şmecheria? Ar putea recîştiga PNL-ul Primăria Deva, spre gloria măritului conducător?  Cine joacă la două capete?
Şi, mai ales, cine e naivul din povestire, candidatul cu susţinerea totală a marii coaliţii USL şi a omului de cuvînt Mircea Moloţ? Poate răspunde Hada la ultima întrebare...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu