joi, 9 august 2012

Mircia Muntean: Şopîrla nu intră de bunăvoie în zama fierbinte

Azi a intrat în PDL. A semnat. Ce să şi facă? Să meargă de mînă cu Ruşanu şi cu Moloţ în campanie, să-şi împartă aceleaşi eşarfe electorale, microfoane, salam de vară cu telemea şi cu măsline, aceleaşi curve? Să strige de bine şi de om de omenie pentru Panfutie Prealiniştitul,  la adunarea ţăranilor din Bejan? Să tragă un redeveu în spatele scenei cu Balint? Să audă a mia oară povestirile doamnei Mariana, cherchelite, cu vecinul care a acuzat-o că i-a manglit capacul de veceu? Zi-i tu, mă, zi, ce să facă altceva?

Ce să faceţi altceva?
Eu sînt un om de dreapta, dedicat idealurilor dreptei adevărate. Cu dreapta am început, cu dreapta continui. Nu mă mai regăseam în acţiunile din ultima vreme ale UNPR-ului. Au semnat un protocol cu PSD-ul, eu nu pot defila alături de Iliescu. Ce, să mă pup cu Ruşanu?
Sau cu Moloţ?
Ruşanu e tata lor, ce zice el, aia se face. Mare licurici, aici, în judeţ. Ceilalţi sînt mici. Unii chiar foarte mici. Mici-mici.
Cine a-nfipt şopîrla-n ciorbă?
Şopîrla nu intră de bunăvoie în zama fierbinte. Nu spun, dar zic. Avea nevoie Mărgică să înlocuiască şmenul meu cu şmenul lui. Îi trebuia pretext, scandal. Să-i fie de bine. Au fost televiziunile lor prezente în ţigănie înainte de a ajunge ciorba cu şopîrlă acolo. Se uitau reporterii la ceas: bă, nu mai apare dracului şopîrla aia, că ne căcăm pe noi de cald! Într-un tîrziu, a apărut. Nepotrivire de orar.
Generalul? Supărat?
Nuu, uite-acuma l-am sunat, să nu afle din presă c-am plecat, chestie de obraz. Zic: domnu general, mulţumesc pentru tot, dar nu pot merge mai departe, am trecut la pedeleu, sper că mă înţelegeţi. Zice: Mircea - că el aşa-mi spune, nu Mircia - fă cum zici tu că e mai bine, nu mă supăr. Interesul naţional, cum zic eu, hă-hă-hă! Bine, pa!
Acum Gligor vă e preşedinte, poate nu-i mai ziceţi Grigor
Am ştiuuut, am ştiuuut cum îl cheamă, dar am eu chestia asta cu numele, nu le nimeresc din prima, poate fiindcă şi pe mine m-au botezat Mircia şi nu Mircea. Am studiat şi Freud şi Jung, cred că are dreptate Freud, e un act ratat, o sublimare, ceva.  Am avut în facultate un coleg Grigore şi de-aia îi mai zic lui Gligor Grigor. Apropo, Mircea Muntean, ăla care mi-a furat doişpe mii de voturi şi alte zece mii mi le-a anulat, l-au pus ăştia pontator la Strabag, l-au aranjat. Dar nu mă las, i-am dat la CEDO, îs tînăr şi o să-i urmăresc toată viaţa, cum mi-au mîncat ei voturile mele! O să le stea în gît ca şopîrla la ţigani, vă zic io.

Un comentariu: