marți, 25 septembrie 2012

Mişcarea Verzelor

După ce a prostit mai bine de o duzină de ecologişti de cafenea să i se alăture ca unui Mesia mai mătreţos, promiţîndu-le o lume de mămăruţe, cosaşi şi coropişniţe căţărătoare pe imensa lene naţională şi pe zăcămintele patriei, micuţul saprofit Remus Cernea şi-a scutit părinţii, în fine, de plata pensiei de întreţinere a copilului şi a început, la aproape 40 de ani, să-şi cîştige singur covrigeii şi cola, pitit pe după rafturile din magazia USL.

Ponta l-a luat copil de trupă pe bătrînul adolescent, după ce-l pusese să-şi meşterească un partiduţ on-line de amatori de iarbă, Mişcarea Verzilor, cu gînd să acopere electoral şi generaţia Like şi trîntorii fără de griji tolăniţi prin fîn-festurile patriei. Mai mult, ca să fie milostenia completă şi să nu-i mai dea bani de suc de la el din portofel, Ponta i-a promis trei locuri eligibile pe listele PSD la alegerile din iarnă, doar-doar s-o alege deputat Remus şi, poate, încă doi camarazi de lîncezeală de-ai lui.

Dar cine dracu, Doamne-iartă-mă, ce căpetenie PSD de prin judeţe e dispusă să-i facă loc greierului pe liste? Toţi sînt tari în coaie, şi cei care nu au cîştigat şefia consiliilor judeţene sau primăria reşedinţelor de judeţ candidează fără emoţii la parlamentare şi au liste lungi de clienţi bazaţi, oameni de-ai lor. Şalăi adevăraţi, nu obleţi de canal colector. Deci cine-l primeşte pe Remus, tovarăşi, că avem o obligaţie? Alo, alo, acolo în fundul sălii, văd că s-a ridicat o mînă?
Daa, el e! Panfutie! Pan-fu-ti-e din Şoi-muş! Dă el un loc pe lista PSD în judeţul Hunedoara pentru Remus. Bravo, domnu Nistor – îl laudă Ponta, în timp ce-şi strîmbă gura ca să nu rîdă cu spume – asta înseamnă colegialitate în partid! Bravo, încă o dată! Adjudecat!
Adevăratul motiv al generozităţii lui Panfutie este că-i tremură izmeana că nu va mai ajunge încă o dată deputat. După ce şi-a sacrificat partidul, făcîndu-l breloc la cheile de la vilele lui Moloţ, preazugrăvitul Nistor se teme că nu va mai fi votat nici de membrii PSD. Un avertisment sever l-a avut la alegerile locale din Şoimuşul lui de baştină, unde sătenii i-au întors spatele şi nu i-au mai votat candidatul, preferînd să aleagă primar un PRM-ist. Asta după ce Şoimuşul era unic în ţară, cu primar, viceprimar şi întreg consiliul local alcătuit din PSD-işti. Da, dar atunci PSD-ul era PSD, nu o anexă de carton presat a PNL-ului, supremul era Adrian Năstase iar preşedinte la judeţ era Rudeanu. Acum vine nota de plată pentru toate compromisurile pe care Nistor le-a făcut cu propriul partid. Iar el are nevoie ca de aer de candidaţi slabi pe listele PSD în judeţul Hunedoara, ca să-şi crească propria şansă să prindă un loc de deputat, măcar la redistribuire. Chiar cu preţul distrugerii totale a organizaţiei PSD Hunedoara.
Cu Remus Cernea, însă, s-a băgat şi mai tare în gaură. Dorea să-l pună pe listă pe colegiul Hunedoara, ca impus de la centru, vezi-Doamne, ca să nu mai cîrîie nimeni. Îl vota dracu, iar el îşi făcea treaba. Bun, acum vine momentul de laudă al emisiunii: Ruşanu şi Moloţ au jucat magistral! Jos pălăria! Dacă oamenii sînt proşti, de ce să nu-i încaleci – nu-i aşa, domnilor? Cei doi au reuşit, la încăierarea USL din Deltă, cu sînge, lacrimi şi muci, să ia colegiul Hunedoara de la PSD şi să-l treacă la PNL. I-au tras-o lui Nistor - mă rog, cred că nici n-a fost prea greu, dacă ai antrenament. Iar cei doi au. Tot la PNL va trece şi Carmen Hărău, care va fi nominalizată candidat pe lista USL, că doar pentru ea s-a făcut mişcarea, aşa încît liberalii pot înfige de pe-acum steguleţul victoriei la Hunedoara. Aşa că Panfutie s-a trezit în braţe cu Remus Cernea, care plînge şi cere ţîţă iar el n-are un’ să-l ducă, că prin Vale e înghesuială mare, îl iau ăia în furci pe-acolo. Ba, mai mult, ca să fie toate bubele în capul lui, Panfutie s-a trezit că-l afuriseşte şi episcopul Gurie, pe motiv că-l aduce aici pe Cernea, care face cu ochiul la bulangii şi nu vrea religie în şcoli.
Panfutie? Auzi? Miercurea şi vinerea numai varză. În rest, post şi rugăciune. Poate iese.

2 comentarii:

  1. Nistor a luat din primul tur primaria, viceprimaria si tot consiliul local din Soimus pe numele PSD-ului in 2000, cand presedinte la judeteana de partid era Rudeanu

    RăspundețiȘtergere