marți, 25 septembrie 2012

Tangoul Monicilor

Monica Iacob-Ridzi şi-a prezentat astăzi demisia din PDL, în plenul Camerei Deputaţilor.

„Am înţeles să fac un pas în spate, să evit expunerile mediatice, să tac şi să-mi prezint argumentele exclusiv în faţa instanţei de judecată, şi nu pe la emisiuni ori în presă. Am înţeles să respect astfel deciziile partidului, linia impusă de acesta şi să dovedesc încă o dată loialitatea mea”, a declarat Monica Iacob-Ridzi.

Mie, mărturisesc, îmi place de Monica. E printre cele mai inteligente persoane pe care le-am cunoscut în politica hunedoreană. M-a cîştigat definitiv în urmă cu vreo opt ani, cînd a refuzat să-şi vîndă votul pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, deşi arnăuţii lui nea Mişu Rudeanu o alergau pe holuri cu o valiză cu bani. O sumă uriaşă pentru vremea aceea iar ea era o tînără necunoscută, proaspăt intrată în politică şi care nu o ducea prea grozav în acea perioadă, avea chiar o problemă mare în familie, tatăl ei era în spital. Nu şi-a vîndut votul iar Mircea Ioan Moloţ a cîştigat preşedinţia Consiliului Judeţean. Poate îşi mai aduce aminte domnul preşedinte Moloţ cît îi datorează acelei tinere, atunci cînd vorbeşte despre nemernicii de la PDL.

Monica Ridzi vrea să candideze, din nou, în Valea Jiului, pentru un post de deputat. Monica Iacob-Ridzi, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu şi fapte de corupţie, ştie că nu poate să intre pe listele PDL pentru că nu poate trece de Monica Macovei, acum în rol de Sfîntul Petru al integrităţii partidului. Monica Macovei îţi cîntăreşte sufletul păcătos, îţi numără dosarele penale, cîte partide ai schimbat şi te trimite în iadul independenţilor sau în raiul fericiţilor candidaţi. PDL-ul şi-a propus, astfel, să fie „mai ortodox decît Papa” (citat din acelaşi Mircea Moloţ) şi şi-a bătut singur cuie în tălpi. La alte partide, chiar infractorii condamnaţi definitiv sînt bine primiţi şi apreciaţi, ca oameni cu doctoratul luat pe bune, oameni botezaţi. Chiar e cam jenant să nu-ţi fi făcut Parchetul sau DNA-ul circumcizia, rîd colegii de tine.
Acum, PDL-iştii îşi dau seama că au ajuns cam ridicol îmbrăcaţi la petrecere, ca o trupă de liceene cu fustiţe scurte într-un club de negri. Dar n-o mai pot schimba, aşa că trebuie să respecte, formal, criteriile de integritate. În timp ce, pe la spate, le fentează cum pot şi ei.
Ca s-o protejeze pe Monica Ridzi, PDL a nominalizat drept candidat de deputat în Valea Jiului pe Alexandru Lăutaru, un prieten al familiei Ridzi. Acesta a acceptat să-şi pună urechile de iepuraş roz şi să se prefacă că-şi ia în serios rolul de candidat, plătind astfel datoria de a fi fost instalat în funcţia de inspector şcolar general chiar de către familia Ridzi.
Monica Iacob-Ridzi, soţia primarului PDL al municipiului Petroşani, are şanse mari să cîştige colegiul din prima, chiar din postura de candidat independent. După care, probabil, se va întoarce în PDL. Partid din care, cu sufletul, n-a demisionat, în ciuda declaraţiei oficiale de astăzi.
Monica a ocolit-o, elegant, pe Monica. Iar PDL şi-a luat la tango propriul cod etic.
Succes, Monica! Succes şi ţie, Monica!

Un comentariu: