joi, 19 mai 2011

Cum mor caii când vor câinii

Autorităţile din C.A Rosetti au decis să trimită caii sălbatici la abator. La Nojag, în judeţul Hunedoara.
19 mai 2011 – 14:54
www.jurnalul.ro

Peste 100 de cai din Delta Dunării stau, de mai bine de două săptămâni, într-un ţarc de lângă Letea. Înaintea transportului la abator, sunt aşteptate analizele. Cailor li s-au luat probe pentru a se verifica dacă au anemie infecţioasă, deci uciderea lor ar fi justificată.
Sunt voci în sat care spun că aceşti cai le provocau stricăciuni în grădini, iar Viorel Roşca, cercetătorul care a studiat timp de 15 ani Rezervaţia Letea, spune că animalele, în număr atât de mare, sunt o calamitate pentru sit. "Nu e vina cailor. Oamenii sunt de vină, că au iubit animalele cât au avut nevoie de ele. Apoi le-au dat drumul şi acum sunt apoape 4000 de cai liberi. Nu zic că trebuie duşi la abator, dar nu poţi lăsa atâţia cai pe un islaz de 100 de hectare. Rod copacii, fac prăpăd, pe unde trec rămâne stadion, zonă de nisip. Dă bine să spunem că avem cai sălbatici, dar în curând rămânem fără Pădurea Letea. Că le zicem cai cu coamă albastră sau cu coada într-o parte, e tot calul de la căruţa ţăranului din sat. Mai degrabă vin turiştii pentru ferigile rare şi pădurea cu aspect amazonian la Letea decât pentru cai”, spune Viorel Roşca.
Administratorul societăţii Agrocompany Hunedoara, care are un abator în localitatea Nojag, din acelaşi judeţ, ne-a confirmat că aici vor ajunge caii din Letea. Noul proprietar al animalelor a mai adus aici cai şi în trecut, din zona Brăilei. La abatorul din Nojag, animalele sunt sacrificate şi tranşate, iar carcasele vor fi predate clientului care, cel mai probabil, le va exporta.

În acest moment, la Letea continuă încărcarea cailor în maşina de transport. Animalele nărăvaşe sunt înţepate în crupe şi în picioare, pentru a fi forţate să urce în maşină. În vehiculul care-i va duce la abator sunt urcaţi şi mânjii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu