luni, 9 mai 2011

PORCI VECHI. OI NOI.

O poveste cu 16 porci, 600 de litri de ţuică şi 2 miliarde de lei, daţi PNL-ului pentru a-i folosi în campania electorală din 2008. Donatorul: un om de omenie, tată iubitor, gospodar cu cheag şi consilier PNL într-o comună de prin păduri. Ce vrea el de la lume, viaţă şi partid?   Să-l aducă acasă şi să-i facă un rost băiatului, plecat să-şi caute norocul pe plajele libertine din Las Palmas – Canare. Cam ce-ar fi potrivit pentru el? Parlamentar, să zicem, pentru început. Păi, la atîţia porci...
Primitor, în numele partidului: preşedintele judeţean al PNL. Să fie primit, deci, lasă-le pe prispă!
Porcii se mînca, ţuica se bea, banii...banii...dispărea! Partidul, prin reprezentanţi,  rîgîia sătul, parafînd înţelegerea. Era în 2008, în haita judeţeană a PNL nu mîrîia nimeni, nu se-ncăiera, o fleică se găsea pentru fitecare. Şi-o ţuică pentru electorat, să voteze bine, cu demnii urmaşi ai Brătienilor.
Băiatul, bronzat, musculos şi cu ceva bani în şosetă din deal-urile furişate pe sub palmieri se lasă greu adus în ţară, dar vine şi candidează. La deputăţie, pe lista PNL, cum fu înţelegerea.  Ghinion, nu se alege.
Porcii mîncaţi, ţuica beută, banii...banii...daţi. Păi, beei, ce facem acum? Ce facem cu băiatul, ce?
Îl iau eu consilier personal, zice preşedintele PNL, stă pe lîngă mine, fură şi el... Meserie, că meseria se fură, nu se-nvaţă. Băiatul, soi bun, prinde repede. Azi e proaspăt şef peste boacterii comunitari. Într-un orăşel în care maxima contravenţie cetăţenească e săvîrşită de bunicuţa care-şi plimbă bişonul prin parc, unde-i interzis şi amendabil. Lucrează cinstit, desigur, să amortizeze investiţia iniţială a tătînelui şi să scoată un leu profit. La salariul lui de bugetar, în 20 de ani reface averea părintească, asta în caz că nici nu mîncă / nici nu bea. Ne scapă nouă ceva? Să-l lăsăm.
Povestea e istorisită astăzi, cu dovezi scrise, de liberalii din tabăra adversă - că între timp au pornit război sîngeros. Orbiţi de iureşul răzbunării, avîntaţii flăcăi descheiaţi la cămeşi care iau azi cu asalt reduta cu acelaşi stindard nu-şi dau seama că patinează, cu partid cu tot, în seul de porc vechi de trei ani, înalt pînă la obiele. Ocazie cu care vede fiecare om cam cîţi porci valorează. Dacă le dă cu virgulă, pot socoti în oi. Oi noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu