joi, 9 iunie 2011

Scurt pe Joi

Ieri, Mircia Muntean anunţa la televizor că s-a hotărît: va candida la Primăria Deva. Astăzi, pînă acum, n-a anunţat că se răzgîndeşte, ceea ce e o ştire! Tot el, tot ieri:  „Mi-a ajutat Dumnezeu şi uite că se desfiinţează şi judeţele!”. De refăcut gardul viu prin oraş nu se apucă încă, pentru că „este caniculă şi călduri torenţiale”.  Şi gheaţă pe frunte, că nu strică.
Prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi, de fel de prin Valea Jiului,  la ultima întîlnire în public cu Emil Boc, îl salută: - Noroc bun! Contrariat, Boc îi răspunde:
 - Bună ziua, eşti singurul care m-a salutat aşa... Dezsi: - Să ziceţi mersi că nu vin mai mulţi să vă salute aşa...  Cică premierul ar fi zîmbit mînzeşte. Vigyaz, Dezsi, vigyaz!
Ştire mare, ieri, că şoferul primarului din Timişoara a pocnit peste cameră un operator de la Realitatea. Nişte ţărani, nişte neciopliţi şi neşcoliţi, timişorenii ăştia! Păi la noi, la Deva, dacă ar fi deranjat de un cameraman, pînă şi şoferul viceprimarului i-ar da între ochi la obraznic cu o apoftegmă de Eugen Dühring sau l-ar altoi peste ceafă cu-o ditai epistemologie de Frege si Wittgenstein. Căci la noi, se ştie, Faculta-i meserie! Şi şofer de viceprimar fără doctorat nu mai găseşti pe-aici nici să dai cu pumnul, precum analfabeţii din Timişoara.
Apropo de analfabeţi, dar fără nicio legătură, desigur, că nu se cade cu o doamnă mai în vîrstă: Mariana Câmpeanu, deputat de Haţeg, simţeşte, între două emisiuni de televiziune, că-i cazul să se înduioşeze de soarta medicilor de familie, sub forma unei declaraţii politice. Mai obişnuită cu broadcasting-ul, doamna deputat reuşeşte performanţa de a comite 6 greşeli gramaticale în numai 25 de rînduri. Cele mai simpatice:  „tocmai de aceea ei au ales să nu mai eliberează rețete compensate”, „specilitatea medicină de familie fiind astfel batjocorită”, „acesta fiind condiţia minimă pentru reușita oricărei reforme în sistemul medical”. De virgula dintre subiect şi predicat nu mai vorbim. Luaţi, doamnă, modelul de la colegul de Cameră, Laurenţiu Nistor, care şi-a angajat un scrib pentru o astfel de treabă complicată, cum ar fi scrierea cîtorva rînduri. O fi făcut ăla Ştefan Gheorgiu şi te umpli de praf cînd citeşti un text de-al lui, dar măcar nu pune virgulă între subiect şi predicat. (Patriarhe, dai o bere, bre, că îţi aduc clienţi noi?).
Un om tare pentru un oraş mare: Alin Bena Primar! – este sloganul meu de bază pentru campania electorală în care m-am avîntat. Ştiţi deja, mi-am anunţat candidatura la Primăria Deva şi mi-am lansat şi programul, în 11 puncte. Ei bine, ieri am primit, din partea unui candidat-surpriză la Primăria Deva, propunerea de a-i vinde lui sloganul. Numai prima parte, desigur, fără Bena, că n-are omul atîţia bani să-l cumpere pe tot. Mă bate gîndul să-l vînd, că sînt eu om tare dar nici Deva nu-i un oraş aşa de mare. Şi-mi fac eu alt slogan, şi mai potrivit pentru un primar.
                                                    Furăm împreună! Alin Bena Primar!

3 comentarii:

  1. Chestia dintre Boc si Dezsi ne arată cam ce putere a ajuns să mai aibe primarul de Cluj( sau cu voia dvs. - prim ministru la el în oraș ).
    Dacă și un amărât de prefect din teritoriu își permite să i se adreseze așa și să nu și-o ia în freză, să nu se mire că nu mai dă nimeni 2 bani pe cuvântul lui. Azi-mâine poate-l ia la rost și femeia de serviciu de la guvern...

    Legat de sloganul de campanie pe care-l aveți : e un slogan general foarte bun. Poate că nu e înțeles prea bine . El trebuie adaptat pentru diversele ocazii în care primarul/candidatul
    merge prin urbe : Furăm împreună la Aqualand ! ,
    Furăm împreună cu Telegondola la Cetate !,
    Furăm împreună prin parcuri ! (să vedem statuile)
    sau , de ce nu - Furăm împreună în Piață !
    (să facem cumpărăturile, desigur).

    A. Maximus

    RăspundețiȘtergere
  2. A. Maximus, eşti o comoară! Ai dreptate, sloganul este generos dar trebuie adaptat. Dacă dă peste slogan un oltean cu perfectul simplu la el, îl poate adapta chiar şi pentru primarul aflat acum în funcţie şi care vrea să obţină un nou mandat, astfel:
    Furăm împreună! Şi vom mai fi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Bena, apropo de analfabeti: nu stiu in ce masura d-na Campeanu se incadreaza la aceasta categorie, am vazut-o la multe emisiuni TV pe posturile centrale si nu mi-a dat aceasta impresie. Dar cu siguranta, o persoana pe care dumneavoastra si mai ales colega dumneavoastra Monnalise Hihn o apara, o promoveaza si o ridica in slavi, este un analfabet; este vorba despre asa-zisul primar Ovidiu Hada de la Hunedoara. Pentru exemplificare , vizualizati clipurile video din link-urile de mai jos:
    http://www.youtube.com/watch?v=j7ubyguSYpU
    http://www.youtube.com/watch?v=Vj1-rMTRPnE&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=RxRz9zM0vcQ&feature=related

    RăspundețiȘtergere