vineri, 18 noiembrie 2011

Să manipulaţi bine!

Cătălin Tolontan, unul dintre puţinii ziarişti oneşti din România, arată cum manipulează flagrant televiziunile, care cîntă, seară de seară,  pe aceeaşi strună a populismului de doi bani. E un caz demn de a fi predat la şcolile de jurnalism, iar subiectul se află în plină dezbatere. Tema, sensibilă pentru orice român şi mai ales pentru hunedoreni: lotul naţional de gimnastică, căruia Guvernul nemernic i-a luat banii!
 
Cătălin Tolontan (www.tolo.ro):

17 November, 2011

De ce mă duc diseară la Mihai Gîdea

De la un articol sec s-a ajuns la o căruță de opinii. De la o informație s-a pornit un carnaval. Televiziunile au mai dat-o încă o dată în bară. Și poate că ar fi timpul să ne ridicăm și să spunem televiziunilor, zilnic ele fac astfel referitor la ziare!, că sînteți mediocre și incapabile să procesați informația. Pe bune!

Gazeta Sporturilor a publicat un articol, cu declarații și cifre, în care a arătat că gimnastelor din lotul național le convine să se retragă, ca să încaseze renta viageră în continuare, Cătălina Ponor ia 5.000 de lei pe lună, în loc să participe la Jocurile Olimpice de la Londra. Asta dacă proiectul de lege, aflat în dezbatere publică pe siteul ANST, va fi aprobat în această formă. Dar, după publicarea articolului, nu va fi.

Și au început telefoanele dinspre televiziuni. “Cum comentați atitudinea Guvernului față de sportivi?”. Răspuns: “În cazul rentelor viagere, Guvernul României are o atitudine corectă!”. Stupoare, dincolo de ecran. “Păi, de aici s-au găsit să taie?”. “Păi, nu taie! Guvernul plătește fiecăruia dintre cei 505 foști sportivi sume lunare între 2.100 și 8.000 de lei pe lună. România își onorează foștii campioni”.

Răspunsul nu convine. Nu lovim în nimeni? Nu îngropăm pe cineva? În acest caz, intervenția telefonică se scurtează. S-au lămurit. Nu sînt de nici un folos. Vor ceva care să-i confirme și să poată merge înainte cu “burtierele” de ecran… “BREAKING NEWS. Guvernul taie bani de la sportivi”. CONTINUARE...

Un comentariu:

  1. Iniţial, citind ştirea de prin on-line-urile de ieri şi eu am zis că e o mare porcărie. Ulterior am văzut că de fapt cei care au iniţiat modificările de tipul ăsta au fost tot cei din lumea sportului.
    Tolontan are mare dreptate şi eu zic că Băsescu ar trebui să le dea o medalie în special celor două tocătoare gureşe : Dana Grecu şi Andreea Creţulescu (deşi pe cea din urmă nu am mai văzut-o pe la TV). Fără ele şi alţi comentatori (semi)isterici , Băsescu era deja istorie acum.

    Din punctul meu de vedere manipularea nu e cel mai rău lucru în TV, ci faptul că ştirile şi în general cazurile prezentate pe TV sunt foarte slab documentate + nu e rea-voinţa cea care mă deranjează cel mai mult ci prostia.
    Dar, de ce credem noi că doar politicienii sunt cei mai slabi/răi/proşti. Eu cred că prin toate domeniile cei care se zbat cel mai tare să iasă în faţă sunt de o calitate umană îndoielnică.
    Forme fără conţinut.

    A. Maximus

    RăspundețiȘtergere